Karbüratörlü araçlarda gaz ayarı nasıl yapılır?

Öncelikle bu ayarlara başlamadan önce ayar işleminden sonra ki makalemize göz atmanızı öneririz. Lpg ayarı yapılmadan önceki gerekli işlemlere yer verilmiştir. Bu işlemler arasında hava filtresi , ateşleme sistemi bakımları ve karbüratör temizliği gibi konulara değindik. Söz konusu bu parçalar eski olduğunda istenilen gaz ayarı elde edilemeyecek. En uygun yakıt tüketimini yakalamak için ateşleme sistemi, karbüratör gibi bileşenlerin sağlam olması gereklidir. Oto gaz ayarı yapmak için sizlere rehber niteliğinde sunduğumuz bu makalede tüm detayları tek tek listeliyoruz.

Karbüratörlü araçlarda gaz ayarı yapmak

Alttaki resimde lpg beyni ve karbüratöre giden hortumdaki vanaların ne işe yaradığını anlattık. LPG ayarında bu vidaları kullanacağız.

gaz ayar vidalarının ne işe yaradıkları yazmaktadır.

Öncelikle araç 90 dereceye gelene kadar ısıtılır. En sağlıklı ayar bu şekilde yapılan ayardır.

Karbüratör gaz ayarı

İlk olarak aracın stop etmemesi için 3.nolu vidayı 2 tur açmalısınız. Burada rölanti yükselme gösterecektir. Sonrasında ise

1.nolu sarı prinç vida sonuna kadar sıkılır. Araç bu durumda stop etmeye noktasına gelebilir. Herhangi bir sorun yok.
Sonrasında 2.vida olarak işaretlenen yer basınç ayar vidası da yavaş yavaş kısılmaya başlanır.
Motor stop etme noktasına geldikten hemen sonra 1 tur geri açmanız gerek. Bu ayarla beraber aracın rölanti de titreyerek çalışması gerekmektedir.
1.nolu sonuna kadar kısılan prinç vidayı tam 2.5 tur açmaya başlayın. Rölantinin en yüksek olduğu noktada aracı bırakın.

Sıra geldi 3 nolu vidaya. Motoru 3 bin devire getirip bu açtığımız vidayı yavaş yavaş kısıyoruz. Devir düşmeye başladığı andan itibaren çeyrek tur açıp bırakalım. Ayar tamamlanmıştır.

Atiker gaz ayarı, Lavato gaz ayarı, Aldesa gaz ayarı aynı mantık ile yapılmaktadır. Tüm beyinlerdeki bu anlatılan vidalar aynı işlevi görmektedir. Herhangi bir değişiklik yoktur. Anlatılanları düzgün yaptığınız taktirde lpg ayarınız tamamlanacaktır.

[vurgu color=”#1e73be”]LPG / Gaz ayarının tutması için tavsiyeler [/vurgu]

Günümüz şartlarında yoğun olarak kullanılmakta olan karbüratörlü otomobillerin tamamı LPG’li hale gelmiştir. Bu otomobiller benzinde çok tüketim yaptığı için lpg olmazsa olmazdır. Hem yaşları gereği hem de karbüratörlü oldukları için yakıt tüketim oranları oldukça fazla olabilmektedir. Bu gibi araçlarda yakıt tüketiminin azalması, fabrika değerlerine yaklaşması için yapılması gerekenleri konumuzda belirteceğiz.

Karbüratörlü sistemler lpg yakımı için regülatöre ihtiyaç duyarlar. Kısaca lpg(gaz) beyni denilebilir. Benzinde ise karbüratör içinde bulunan venturi boğazı ayarlar. Lpg sisteminin tam anlamıyla harika çalışabilmesi için, motor tarafından oluşan vakumun bir bölümünün regülatöre yönlendirilmesi sağlanır. Bu sağlandığında araç istenilen yakıtı sağlıklı olarak yakar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR   Fren lambası yanmıyor sorunu ve çözümü
[vurgu color=”#dd3333″]Motorda hava kaçakları olmamalıdır. [/vurgu]

Hava kaçakları lpg’nin çalışmasını engelleyen en önemli kriterlerden birisidir. Araca lpg sistemi takılırken monte edilen mikserde herhangi bir hava kaçağı olmaması gerekir. Eski düzen karbüratörlü araçlarda bu sorunlar oldukça fazla baş gösterir. Karbüratör bakımı, mikser bakımı gibi birçok bakım ihmal edilir. Bu sebeple karbüratör bazı yerlerden hava almaya başlar ve yapılan ayar hiç bir zaman tutmaz. Her zaman bir dalgalanma yapar ve gaz ile çalışma istenilen seviyede olmaz.

Lpg mikser izalasyonu uygulaması

[vurgu color=”#dd3333″]Araca takılan mikser özenli seçilmelidir.[/vurgu]

LPG dönüşümlerinde araçlara mikser takılmaktadır. Bu kısıtlayıcı mikserler hava akışını ayarlamaktadır. Takılacak olan mikserin boyutu profesyonel kişiler tarafından seçilmelidir. Gereğinden büyük veya küçük olursa araç istenilen hıza ulaşamayacak ve dolayısıyla yakıt tüketimi %200 e kadar fazla olacaktır. Mikser boyutu çok önemli bir kavramdır ve amatör kişiler tarafından yapılan çalışmalarda genellikle hüsranla sonuçlanmaktadır.

[infobox color=”#dd3333″] Hava filtresi orijinal ve temiz olmalıdır. [/infobox]

Özellikle dizel ve benzinli araçlarda kullanılan hava filtresi her zaman uygun boyutlarda olmalıdır. Yan sanayi hava filtreleri tercih edilmemelidir. Hava filtresi kirli olduğundan motora giren hava miktarı azalacak ve buna bağlı olarak yakıt tüketimi artacaktır.

[infobox color=”#1e73be”]Karbüratörlü ve lpg’li araçlarda sık hava filtresi değişimi tavsiye edilmemektedir. Hava filtresi sonrasında dalgalanma, sarsıntılı çalışma ve yakıt tüketim artışı görülmektedir. Bu sebeple kullanıcılar gereksiz lpg beyni değişimi yapmaktadırlar. Sistemde herhangi bir sorun yokken değiştirilen hava filtresi tüm yakıt ayar dengesini bozmaktadır. Bu yüzden araçta herhangi bir sorun yokken hava filtresi değişimi yapmayınız. İlla ki hava filtresi değişimi yapacaksanız bu işe en az 10 yılını vermiş LPG ustalarına danışmanız gerekmektedir.[/infobox] [vurgu color=”#dd3333″]Ateşleme sistemi ve yakıt tüketimi [/vurgu] Eski teknoloji ürünleri olan bu araçlarda en çok görülen arızalardan birisi de ateşleme sistemleridir. Uzun yıllar kullanım sonrası ateşleme sistemlerinde sorunlar görülür. Bu sorunlar, aracın yakıtını yükseltir ve çekişte problemler görülmeye başlanır. Bobin, buji ve kablolarında, Distribütör ve ateşleme beyinlerinde görülen en ufak sorunlar arabanın tüm çalışma dengesini bozabilir. Sarsıntılı çalışma, rölantide düzensizlik sorunları baş gösterir. Yakıtı tam olarak yakamayan araba çekişten düşer ve gaz kokusu bile yayabilir. Kullanıcılar bu sorunlarda buji, buji kablolarını, bobin ve distribütör gibi parçaları değiştirmeleri gerekir.

“Karbüratörlü araçlarda gaz ayarı nasıl yapılır?” üzerine 33 yorum

  1. selam alejkum , arabam 1996 mercedes 1.8. ve bir Mimgas regülatörü var, sadece bir soru sormak istedim, mavi vidayı kapatmak lpg yakıtını kapatmak mı?

    Cevapla
    • Merhaba, ayarlarınız yapıldıktan sonra aracınız sorunsuz çalışıyorsa herhangi bir işlem yapmamanızı tavsiye ederiz.

      Cevapla
  2. Ustam 3 nolu ayar vidası ı kısıyorum 3000 devirde fazla düşme olmuyor vanamı bozuk acaba başka sebebi olabilirmi

    Cevapla
    • Öncelikle araç devrini 3.000 devire getirin. Sonrasında 3 numaralı vanayı yavaş yavaş sağa doğru çevirerek kısmaya başlayın. Bu süreçte araç devrinin yavaş yavaş düştüğünü fark edersiniz, dikkatli dinlemeniz gerek. Hiç düşme olmuyorsa çok açık demektir. Düşene kadar çevirmeye devam edin. Devirde düşme olduğu an yarım tur açarak ayarı tamamlayabilirsiniz.

      Vananın sağlam olduğunu görebilmek için komple araç gaz yemeyecek hale gelene kadar kısabilirsiniz. Aracınız karbüratörlü ise regülatör üzerindeki prinç vidayı da komple sıkıp 3 tur açık halde bırakabilirsiniz.

      Cevapla
  3. Hocam selamlar.

    Öncelikle anlatım ve yorumlar için teşekkürler. Benim de iki sorum olacak:

    Aracım soğukken zor çalıştığı için pirinç vidayı çeyrek tur gevşetip denedim isteksiz gaz yemeye başladı bu yüzden geri kapattım. Buna göre pirinç vidayı açarsak 2 nolu diyafram vidasını kismamiz mi gerekir?

    Ek olarak pirinç vida fazla açılırsa içeri gaz kokusu gelme durumu olur mu? ve tüketimi çok arttırır mı?

    İyi günler…

    Cevapla
    • Soğukken zor çalışma durumu ateşleme sistemine bir sorun yoksa lpg’de olma ihtimali yüksektir. Diyafram vidası çok açıksa buda sabahları zor çalışmaya neden olur. Bunun ortasını bulmak gerekir. 2 numaralı vidayı açtığınızda veya kıstığınızda tepki vermiyor ise arızalı demektir. Bu vidayı araç stop etme seviyesine getirene kadar kısmak gerekir. Birçok karbüratörlü modelde bu şekilde ayar tutmaktadır. Stop etti etmedi seviyesine gelince bırakın ve prinç vidayı 1.5- 2 tur arası açıp bu şekilde deneyin.

      Cevapla
  4. S.a usta arabaya gaz ayarı yaptım fakat rampa çıktıktan sonra debraja basınca yani gaz vermeyi bırakıp boşa atınca araba stop ediyor hangi vidadan bunu yapar şimdiden tessekurler

    Cevapla
    • Boşa attığınız zaman araç stop ediyorsa genellikle regülatör (beyin ) üzerinde ki sarı prinç vida kısık olabilmektedir. Tamamen sıkıp, 3 tur geri açıp deneyin. Fakat bunun için karbüratöre giden hortum ve beyin üzerinde ki diğer ayarlamaların da tam olması gerek. Aracınız karbüratörden fazla hava alıyorsa buda stop ettirebilir. Ama ilk sarı vida ile denemeler yapmalısınız.

      Cevapla
  5. Ustan bende hyundai accent yumurta kasa var onada aynı ayarı yapsam sonuç iyi olurmu benim arabam tekleme çok yapıyor

    Cevapla
    • Olur tabi ki. Tüm karbüratörlü araçlarda ayar genel olarak aynıdır. Sadece anlatımda belirtildiği gibi dikkatlice yaparsanız deneme yanılma yoluyla aracınızın yakıtını düzeltebilirsiniz.

      Cevapla
  6. Bu ayar şekli kış içinde geçerlimi.ikincisi ayar yapar karburatören giden hava borularına bant vs başka şeyle girwn havayı azaltacakmıyız.yoksa tamamen açıkmı olacak.3.ayarda sonra marş basığımda bazan trink diye alıyor bazanda boğulacak gib olup alıyor.çalıştırırken hafif gaz vermemiz gerekiyor.tşk ler

    Cevapla
    • Karbüratör hava girişi haricinde farklı yerlerden hava alıyorsa bantlamak gereklidir. Karbüratörden çıkan hava hortumunu elinizle komple kapattığınızda araç stop ediyorsa karbüratör durumu oldukça iyi demektir. Fakat kapattığınız halde hala çalışıyor ve rölantisinde yükseliş oluyorsa karbüratör bakım istiyor anlamına gelir.

      Öncelikle bu ayar kış içinde geçerlidir evet.
      İlk olarak 2 numaralı vida ayarlanır. Sarı prinç vida (1 numara) tamamen sıkıldıktan sonra 2 numaralı vana sıkılmaya başlanır. Araç stop etme derecesine gelince bırakılır.

      Basınçı ayarladık.Şimdide kıstığımız prinç vida 2.5 tur kadar açılır. ( bu birçok lpg regülatörlerinin kullanma klavuzunda belirtilen değerdir ) Rölantiniz çok yüksek ise yarım tur veya düşükse yarım tur kadar daha açılabilir.

      3 nolu vana ise sonuna kadar açılır ve içerisinde birisi deviri 3bine getirir. Bu sırada 3 nolu vana kısılmaya başlanır ve devir 3binden aşağıya doğru düştüğü zaman hemen bırakılır ve çeyrek tur kadar açılır.

      Cevapla
  7. Selam aleyküm usta bende skoda favorit var gaz ayarını kendim yaptım sogukken araç stop edecek gibi oluyor ve tek marsta calışmıyor 2de anca alıyor arac ısınınca rolanti 900 devirde sabit kalıyor beyin yeni atiker ne yapmalıyız tek marsta alması ve sogukken stop etmemesi için

    Cevapla
    • Sadece LPG’de zor çalışma varsa lpg ayarı kontrol edilmelidir. LPG ve Benzinde sorun yapıyorsa Skoda favoritler de özellikle ateşleme sisteminin tamamen orjinal olması gerekmektedir.Sabahları zor çalışma özellikle soğuk havalarda kendini gösteriyor ise 20- 20 subap ayarı yapılması gerekmektedir.
      Buji ve buji kablolarının da durumu kontrol edilmelidir. Skoda favorit için brisk buji ve tesla buji kablosu alınmalıdır. Orijinal çek malı diye tabir edilen markalardır.

      Cevapla
  8. Mrb hocam atiker karburatorlu beyin var aracimizda 2. Vidayi anlatmamissiniz, baya bi oynadik 2. Vidayla olmasi gereken ayari nedir ve bu vida ne ise yarar size zahmet cevaplarsaniz sevinirim saygilar

    Cevapla
  9. selamun aleykum öncelikle vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkur ederim benim sorunum 93 mdl fairway aracima gecen sene ilk kez tüp taktitdim ilk zamnlarda yakiti iyiydi ama ilerledikce hep yukseldi gaz beynini degistik arizali diye ama yinde yakit düşmedi sibop ayari yaptirmama rağmen şehir için 100 km de 73 tl gaz aliyo buji buji kablolari disburator kapagini baski balatayi yeni degismeme ragmen yinede fazla yakiyo yardimci olursaniz gerckten memnun olurum simdiden tesekkurler

    Cevapla
    • Aracınız da bulunan karbüratör de arıza olabilir. Bu tip araçlarda hava ayarı tutmayınca cok yakabilmektedir.Ustalar bu yüzden karbüratör arızası bulunan araçların önüne gaz ayarının tutabilmesi icin bant yapıştırırlar.Karburator ayarından sonra yakıt tüketimi normal hale gelebilir. Termostat düşük olursa araç çok yakar. Bujiler ve kabloları aracınıza uygun olmalı. Araç yağ yakıyorsa conta da sorun varsa çok yakar. Subap ayarı yanlış yapıldıysa araç çok yakar.

      Cevapla
    • Gaz ayarı tutmuyorsa genelde araçların lpg beyni bozuk olur. Lpg beynindeki diyafram ömrünü tamamladığında artık yapılan gaz ayarları tutmaz. Lpg beynini kontrol ettirmelisiniz.

      Cevapla
    • Gaz ayarı fazla açılmış olabilir. 3 numaralı beyinden karbüratöre giden vanayı yarım tur kısıp tekrar deneyebilirsiniz.

      Cevapla
  10. Eski suzuki samurai aracıma nasıl gaz ayarı yaparım yardımcı olur musunuz. araç çok tekliyor yüksek devirlerde hiç gimiyor

    Cevapla
    • Buradaki tüm ayarlar suzuki samurai aracınızda da geçerlidir. Yüksek devirlerde çok tekleme yapıyorsa büyük ihtimal lpg beyninden karbüratöre giden hortumdaki vana kısılmıştır. Yani 3 numaralı vana. Bunu bir tur sola doğru çevirin. Araç hala tekleme yapıyorsa sorunu başka yerde aramak gerek. distribütör ve endiksiyon bobinleri kontrol edilmeli.

      Cevapla
  11. S.a . yazılan şekilde yapmaya çalştım ama araba hiç çalışmıyo araba uno 1.4 yardım ederseniz çok ii olur

    Cevapla
    • Araç hiç çalışmadıysa 1 numaralı beyin üzerinde bulunan sarı vida tamamen kısık ayarlamış olabilirsin. Orayı tamamen sağa doğru sıkıp 3 tur açıp bırakın.

      Cevapla
Yorum yapın