Öncelikle bu ayarlara başlamadan önce ayar işleminden sonra ki makalemize göz atmanızı öneririz. Lpg ayarı yapılmadan önceki gerekli işlemlere yer verilmiştir. Bu işlemler arasında hava filtresi , ateşleme sistemi bakımları ve karbüratör temizliği gibi konulara değindik. Söz konusu bu parçalar eski olduğunda istenilen gaz ayarı elde edilemeyecek. En uygun yakıt tüketimini yakalamak için ateşleme sistemi, karbüratör gibi bileşenlerin sağlam olması gereklidir. Oto gaz ayarı yapmak için sizlere rehber niteliğinde sunduğumuz bu makalede tüm detayları tek tek listeliyoruz.
Karbüratörlü araçlarda gaz ayarı yapmak
Alttaki resimde lpg beyni ve karbüratöre giden hortumdaki vanaların ne işe yaradığını anlattık. LPG ayarında bu vidaları kullanacağız.
Öncelikle araç 90 dereceye gelene kadar ısıtılır. En sağlıklı ayar bu şekilde yapılan ayardır.
Karbüratör gaz ayarı
İlk olarak aracın stop etmemesi için 3.nolu vidayı 2 tur açmalısınız. Burada rölanti yükselme gösterecektir. Sonrasında ise
1.nolu sarı prinç vida sonuna kadar sıkılır. Araç bu durumda stop etmeye noktasına gelebilir. Herhangi bir sorun yok.
Sonrasında 2.vida olarak işaretlenen yer basınç ayar vidası da yavaş yavaş kısılmaya başlanır.
Motor stop etme noktasına geldikten hemen sonra 1 tur geri açmanız gerek. Bu ayarla beraber aracın rölanti de titreyerek çalışması gerekmektedir.
1.nolu sonuna kadar kısılan prinç vidayı tam 2.5 tur açmaya başlayın. Rölantinin en yüksek olduğu noktada aracı bırakın.
Sıra geldi 3 nolu vidaya. Motoru 3 bin devire getirip bu açtığımız vidayı yavaş yavaş kısıyoruz. Devir düşmeye başladığı andan itibaren çeyrek tur açıp bırakalım. Ayar tamamlanmıştır.
Atiker gaz ayarı, Lavato gaz ayarı, Aldesa gaz ayarı aynı mantık ile yapılmaktadır. Tüm beyinlerdeki bu anlatılan vidalar aynı işlevi görmektedir. Herhangi bir değişiklik yoktur. Anlatılanları düzgün yaptığınız taktirde lpg ayarınız tamamlanacaktır.
[vurgu color=”#1e73be”]LPG / Gaz ayarının tutması için tavsiyeler [/vurgu]Günümüz şartlarında yoğun olarak kullanılmakta olan karbüratörlü otomobillerin tamamı LPG’li hale gelmiştir. Bu otomobiller benzinde çok tüketim yaptığı için lpg olmazsa olmazdır. Hem yaşları gereği hem de karbüratörlü oldukları için yakıt tüketim oranları oldukça fazla olabilmektedir. Bu gibi araçlarda yakıt tüketiminin azalması, fabrika değerlerine yaklaşması için yapılması gerekenleri konumuzda belirteceğiz.
Karbüratörlü sistemler lpg yakımı için regülatöre ihtiyaç duyarlar. Kısaca lpg(gaz) beyni denilebilir. Benzinde ise karbüratör içinde bulunan venturi boğazı ayarlar. Lpg sisteminin tam anlamıyla harika çalışabilmesi için, motor tarafından oluşan vakumun bir bölümünün regülatöre yönlendirilmesi sağlanır. Bu sağlandığında araç istenilen yakıtı sağlıklı olarak yakar.
[vurgu color=”#dd3333″]Motorda hava kaçakları olmamalıdır. [/vurgu]Hava kaçakları lpg’nin çalışmasını engelleyen en önemli kriterlerden birisidir. Araca lpg sistemi takılırken monte edilen mikserde herhangi bir hava kaçağı olmaması gerekir. Eski düzen karbüratörlü araçlarda bu sorunlar oldukça fazla baş gösterir. Karbüratör bakımı, mikser bakımı gibi birçok bakım ihmal edilir. Bu sebeple karbüratör bazı yerlerden hava almaya başlar ve yapılan ayar hiç bir zaman tutmaz. Her zaman bir dalgalanma yapar ve gaz ile çalışma istenilen seviyede olmaz.
[vurgu color=”#dd3333″]Araca takılan mikser özenli seçilmelidir.[/vurgu]LPG dönüşümlerinde araçlara mikser takılmaktadır. Bu kısıtlayıcı mikserler hava akışını ayarlamaktadır. Takılacak olan mikserin boyutu profesyonel kişiler tarafından seçilmelidir. Gereğinden büyük veya küçük olursa araç istenilen hıza ulaşamayacak ve dolayısıyla yakıt tüketimi %200 e kadar fazla olacaktır. Mikser boyutu çok önemli bir kavramdır ve amatör kişiler tarafından yapılan çalışmalarda genellikle hüsranla sonuçlanmaktadır.
[infobox color=”#dd3333″] Hava filtresi orijinal ve temiz olmalıdır. [/infobox]Özellikle dizel ve benzinli araçlarda kullanılan hava filtresi her zaman uygun boyutlarda olmalıdır. Yan sanayi hava filtreleri tercih edilmemelidir. Hava filtresi kirli olduğundan motora giren hava miktarı azalacak ve buna bağlı olarak yakıt tüketimi artacaktır.
Merhabalar,
Hocam, toyota corona 92 model karbüratörlü, motor yeni yapıldı, lpg regülatü lavato yeni, bujiler ve buji kablosu yeni ve araç 1000 km kullanıldı. Yeni LPG sarfiyatı 100 km 12 lt olmuştu. Ancak, araç trafikte devir düşürünce ve rampaya denk te geldiğinde bayılıyor gibi oluyor. Gaz yemiyor. Gaz pedalından ayağımı çekiyorum. Ağır ağır gidiyor. Düze geldi mi belli bir zaman sonra devri yükseltiyor ve gaza pedalına biraz basarak devri 2500 dv getirince normale geliyor. Sabah soğukta bu olay daha az oluyor. Araç hareti 90 c gelince trafikte dur kalklarda bu problemi yapıyor. Ayağımı gaz pedalından çekersem çalışmaya devam ediyor ancak tam bir baygınlık geçiriyor. gib.. Distribütörcü distribütörün iyi olduğunu söylüyor. Bu arada benzinde bu problemleri yapmıyor. Ancak benzin tüketimi oldukça fazla. Ayrıca araba motor yapımından sonra soğutma suyuna kompresyon veriyor. Araç kullanılmadığında soğutma suyu basıncı düşüyor. Araçta genleşme deposu var. LPG kokusu hiç duymadık.
Yetkili servisinie gidilmesi şeklinde bir cevap ile birlkte sizin teşhis ve yorumunuzu bilmek isterim.
İlgilenirseniz ve cevap verebilirseniz memnun olurum.
Hocam karbüratör kapağı sürekli catliyor ve 2 ayda bir buji ve buji kablolari değişiyor dün yine değişti fakat araba sabahlari rolantiyi tekrar bozuyor gazcilar ayar yapıyor tekrar bozuluyor tüp beyni yeni karbüratör kapagi yeni buji buji kabloları yeni kafayi yemek üzereyim nereye baktirmam gerek yardımcı olurmusunuz.
Aracınızı yetkili servise götürerek tam bakım ve A’dan Z’ye detaylı hata onarım için bir süre incelemede bırakın. Muhakkak yetkili servise götürünüz.
Kolay gelsin hocam araç tempra atiker gaz beyni var. İlk çalıştırmadan itibaren aracın içi ve egzoz çiğ gaz kokusu ile doluyor durulmayacak şekilde ve çok yakıyor. İlk olarak ne yapmak gerek. Misal gaz ayarı veya ateşleme veya gaz beyni arızası olma olasılığına karşı nereleri kontrol etmek gerekir.
Her iki durumda olabilir. Gaz kokusu için en iyi çözüm LPG servisine gidip kaçak testi yaptırmaktır. Diyafram çatlaması sonucunda ve LPG beyni arızasında yoğun gaz kokusu görülebilir.
Merhabalar aracim 95 model honda Civic sedan
Aracimin lpg de performansi hc güzel değil çekişi hic hoşuma gitmiyor ve 4 ve 5 nci viteste giderken gaza biraz yüklenince gazı kendiliginden kısıyor gaz yemiyor 3-5 saniye bogulma yasiyor araba regülatörden nasl bi ayar yaparsam cekisini arttirablirim??
Karbüratöre giriş yapan hortum üzerindeki üst limit vidasını ayarlayacaksınız. Motor sıcakken aracı 3000 devirde sabitleyin, sonra bu ayar vidasını ağır ağır açın, devirde farklılık olacak duyacaksınız. MÖotorun en çok bağırdığı yerde bırakın. Sorununuz büyük ihtimalle düzelecek.