Öncelikle bu ayarlara başlamadan önce ayar işleminden sonra ki makalemize göz atmanızı öneririz. Lpg ayarı yapılmadan önceki gerekli işlemlere yer verilmiştir. Bu işlemler arasında hava filtresi , ateşleme sistemi bakımları ve karbüratör temizliği gibi konulara değindik. Söz konusu bu parçalar eski olduğunda istenilen gaz ayarı elde edilemeyecek. En uygun yakıt tüketimini yakalamak için ateşleme sistemi, karbüratör gibi bileşenlerin sağlam olması gereklidir.
Karbüratörlü araçlarda gaz ayarı yapmak
Alttaki resimde lpg beyni ve karbüratöre giden hortumdaki vanaların ne işe yaradığını anlattık. LPG ayarında bu vidaları kullanacağız.


Öncelikle araç 90 dereceye gelene kadar ısıtılır. En sağlıklı ayar bu şekilde yapılan ayardır.
Karbüratör gaz ayarı
Öncelikle yukarı da görülen 1nolu pirinç saplama vidası tamamen kısılır. Kısma işlemi sağa doğrudur. Zorlanmaya başladığı an bırakılır.
Sonrasında 3.nolu ayar vidasına geçilir.Bu işlem yapılırken içeriden biri motor devrini 3.bin devire sabitler. Motor 3bin devirde çalışırken sağa doğru kısılır.Kıstıkça motorun devri düşer ve istop etmeye yakın noktaya kadar getirilir. Sonrasında yavaş yavaş açılır. Motor devrinin en iyi çalıştığı noktada bırakılır. (Ortalama ayar ise devir iyice düştüğü anda 2 tur sola doğru açılan ayardır.)
Bu iki ayar işi bittikten sonra rölanti düşük ise 1 nolu ayar vidasını 2 tur sola doğru çevirerek artırabilirsiniz.
Atiker gaz ayarı, Lavato gaz ayarı, Aldesa gaz ayarı aynı mantık ile yapılmaktadır. Tüm beyinlerdeki bu anlatılan vidalar aynı işlevi görmektedir. Herhangi bir değişiklik yoktur. Anlatılanları düzgün yaptığınız taktirde lpg ayarınız tamamlanacaktır.
LPG / Gaz ayarının tutması için tavsiyelerGünümüz şartlarında yoğun olarak kullanılmakta olan karbüratörlü otomobillerin tamamı LPG’li hale gelmiştir. Bu otomobiller benzinde çok tüketim yaptığı için lpg olmazsa olmazdır. Hem yaşları gereği hemde karbüratörlü oldukları için yakıt tüketim oranları oldukça fazla olabilmektedir. Bu gibi araçlarda yakıt tüketiminin azalması, fabrika değerlerine yaklaşması için yapılması gerekenleri konumuzda belirteceğiz.
Karbüratörlü sistemler lpg yakımı için regülatöre ihtiyaç duyarlar. Kısaca lpg(gaz) beyni denilebilir.Benzinde ise karbüratör içinde bulunan venturi boğazı ayarlar.Lpg sisteminin tam anlamıyla harika çalışabilmesi için, motor tarafından oluşan vakumun bir bölümünün regülatöre yönlendirilmesi sağlanır. Bu sağlandığında araç istenilen yakıtı sağlıklı olarak yakar.
Motorda hava kaçakları olmamalıdır.Hava kaçakları lpg’nin çalışmasını engelleyen en önemli kriterlerden birisidir. Araca lpg sistemi takılırken monte edilen mikserde herhangi bir hava kaçağı olmaması gerekir. Eski düzen karbüratörlü araçlarda bu sorunlar oldukça fazla baş gösterir. Karbüratör bakımı,mikser bakımı gibi birçok bakım ihmal edilir.Bu sebeple karbüratör bazı yerlerden hava almaya başlar ve yapılan ayar hiç bir zaman tutmaz. Herzaman bir dalgalanma yapar ve gaz ile çalışma istenilen seviyede olmaz.
LPG dönüşümlerinde araçlara mikser takılmaktadır. Bu kısıtlayıcı mikserler hava akışını ayarlamaktadır. Takılacak olan mikserin boyutu profesyonel kişiler tarafından seçilmelidir. Gereğinden büyük veya küçük olursa araç istenilen hıza ulaşamayacak ve dolayısıyla yakıt tüketimi %200 e kadar fazla olacaktır. Mikser boyutu çok önemli bir kavramdır ve amatör kişiler tarafından yapılan çalışmalarda genellikle hüsranla sonuçlanmaktadır.
Özellikle dizel ve benzinli araçlarda kullanılan hava filtresi her zaman uygun boyutlarda olmalıdır. Yan sanayi hava filtreleri tercih edilmemelidir. Hava filtresi kirli olduğundan motora giren hava miktarı azalacak ve buna bağlı olarak yakıt tüketimi artacaktır.
Ateşleme sistemi ve yakıt tüketimi
Eski teknoloji ürünleri olan bu araçlarda en çok görülen arızalardan birisi de ateşleme sistemleridir. Uzun yıllar kullanım sonrası ateşleme sistemlerinde sorunlar görülür. Bu sorunlar,aracın yakıtını yükseltir ve çekişte problemler görülmeye başlanır. Bobin,buji ve kablolarında,distburatör ve ateşleme beyinlerinde görülen en ufak sorunlar arabanın tüm çalışma dengesini bozabilir. Sarsıntılı çalışma, rölantide düzensizlik sorunları baş gösterir. Yakıtı tam olarak yakamayan araba çekişten düşer ve gaz kokusu bile yayabilir. Kullanıcılar bu sorunlarda buji, buji kablolarını, bobin ve distburator gibi parçaları değiştirmeleri gerekir.
S.a . yazılan şekilde yapmaya çalştım ama araba hiç çalışmıyo araba uno 1.4 yardım ederseniz çok ii olur
Araç hiç çalışmadıysa 1 numaralı beyin üzerinde bulunan sarı vida tamamen kısık ayarlamış olabilirsin. Orayı tamamen sağa doğru sıkıp 3 tur açıp bırakın.
Eski suzuki samurai aracıma nasıl gaz ayarı yaparım yardımcı olur musunuz. araç çok tekliyor yüksek devirlerde hiç gimiyor
Buradaki tüm ayarlar suzuki samurai aracınızda da geçerlidir. Yüksek devirlerde çok tekleme yapıyorsa büyük ihtimal lpg beyninden karbüratöre giden hortumdaki vana kısılmıştır. Yani 3 numaralı vana. Bunu bir tur sola doğru çevirin. Araç hala tekleme yapıyorsa sorunu başka yerde aramak gerek. distribütör ve endiksiyon bobinleri kontrol edilmeli.
1996 s motor şahine gaz ayarı yaptırdım ama çok gaz kokutuyor sebebi nedir
Gaz ayarı fazla açılmış olabilir. 3 numaralı beyinden karbüratöre giden vanayı yarım tur kısıp tekrar deneyebilirsiniz.
Karbüratörlü jettaya hiç bir usta gaz ayarı yapamadı ayar tutmuyormuş ustam sizin yorumunuz nedir
Gaz ayarı tutmuyorsa genelde araçların lpg beyni bozuk olur. Lpg beynindeki diyafram ömrünü tamamladığında artık yapılan gaz ayarları tutmaz. Lpg beynini kontrol ettirmelisiniz.