Karbüratörlü araç neden geç çalışır

Eski nesil olan bu araçlar da teknolojisinden ötürü özellikle kış aylarında birçok sorun meydana gelebilir. Bu sorunlardan ilki geç çalışma olayıdır. Bakımı yapılmayan karbüratörlü araçlar da zaman zaman kış günlerinde sabahları çalışmama olayları yaşanır. Marş döner fakat ateşleme olmaz. Öncelikle buji ve buji kablolarının yeni olduğunu fark ederek konuya başlıyoruz. Peki karbüratörlü araçların tek marşta çalışması için neler yapılır? Hangi parçaların bakımları yapılırsa ilk marşta hemen alır? Bu gibi problemleri gidermek adına tüm arızalı olabilecek yerleri sizler için hazırladık.

Doğru motor yağı seçimi

Karbüratörlü araçlarda yağ seçimi oldukça fazla önemlidir. Soğuk havalarda çalışmama sebepleri arasında ilk olarak kalın yağ neden olur. Gördüğümüz üzere eski karbüratörlü araçların birçoğu 20/50 viskozite oranına bağlı yağ kullanmaktadır. Bu yağ yazın tercih edilebilir fakat soğuk günlerde , havanında soğumasıyla beraber oldukça kalınlaşır ve ilk çalıştırmada zorluklar görülür. Araçların kullanım kılavuzlarında mevsimsel değişikliklere göre yağ seçenekleri sunulmaktadır. Çok soğuk havalarda karbüratörlü modellerde 15/40 mineral yağ ve 10/40 yarı veya tam sentetik yağ da kullanılabilir. Soğuk günler de araçlarda bulunan ince yağlar , özellikle sentetik yağlar motorda üstün koruma ve performans göstermektedir. Kısacası ilk çalıştırmada ince yağın önemi çok büyüktür. Karbüratörlü araçlarınız ince yağ eklendiği zaman rahat çalışacaktır.

Subap Ayarı

Karbüratörlü olan birçok araçta, özellikle LPG ile çalışan araçlar subap ayarını diğer modellere göre daha çabuk bozabilmektedir. Araç soğuk havalarda zorlanıyorsa ilk sebepleri arasında subap ayarı yer alır. Subaplar çok sıkı olduğunda araç çok zor çalışır. Motorda sarsıntı olur ve sanki araç ilerlerken gitmesini engelleyen bir şey var gibi hissedilir. Bu nedenle her kış ayında , aracınızın kullanım kılavuzunda yer alan subap değerlerine göre ayar yapılmalıdır.

LPG beyni diyafram sertleşmesi ve çatlaması

Karbüratörlü araç LPG de çalışmıyorsa kontrol edilecek yerler arasında LPG beyinleri yer alır. Aracınız benzinde rahat çalışıyor fakat LPG’ de çok zorlanıyorsa veya çalışmıyorsa büyük ihtimal bu parça arızalıdır. LPG beyin diyaframları zamanla çok sertleşip çatlama yaparlar. Diyaframda herhangi yırtık, çatlak olduğunda stop halindeyken bile manifoldda gaz birikir. Marşa basıldığında ise LPG sistemi tarafında bir boğulma olayı yaşanır ve araç çok zor çalışır. Bu gibi durumlarda LPG tamir kitleri mevcuttur. Fakat birçok servis veya usta direk değişimini önerir. LPG diyafram fiyatları oldukça uygundur ve birkaç araştırmadan sonra kendiniz de yapabilirsiniz. Bu şekilde yeni bir lpg beyni almanıza gerek olmaz ve uzun yıllar sorunsuz şekilde kullanılır.

Endüksiyon ( Ateşleme ) bobini arızası

Endüksiyon Bobini Arızası

Karbüratörlü modellerde silindir şeklinde olan bu endüksiyon bobinleri genellikle az dikkat edilen parçalar arasındadır. Genellikle kolay kolay arıza vermezler fakat eskidikçe de bobinde oluşan oksitlenmeler aracın geç çalışmasına sebebiyet verir. Aracınız soğuk havalarda çok zor çalışıyorsa kontrol edilmesi gereken yerler arasında endüksiyon bobini de olmalıdır. Genellikle değişimi tavsiye edilir ve uzun yıllar sorunsuz şekilde kullanılır.

Ateşleme beyni arızası

Ateşleme beyni arızası

Endüksiyon bobini ile beraber çalışan bu ateşleme beyni, araçta oluşan tüm ateşleme kontrol eden ünitedir. Bazı araçlarda sık sık arıza yapan bu parçanın yan sanayi olması, sürekli arıza yapmasına neden olabilmekte. Bu yüzden ateşleme beyinleri değişirken orijinal ürün kullanılmasına dikkat edilmelidir. Araç çok zor çalışır, kimi durumda hiç çalışmıyor ise bu parça kontrol edilmelidir. Özellikle ateşleme beyni su aldıysa ömrü hemen dolmakta ve içinde oluşan oksitlenmeden dolayı ateşlemeyi çok zor yapmaktadır.

Distribütör sorunları

Distribütör arızaları

Karbüratörlü araçların hepsinde Distribütör bulunur. Bu parça ateşlemeyi bujilere ileten parçadır. Distribütör kapağı, tevzi makarasına bağlı çalışır. İçerisinde ise manyetik iç bobin, ve platin meksefe gibi Distribütörün önemli parçaları yer alır. Bu iç bobinde veya platin meksefede herhangi bir arıza olduğunda ateşlemeyi dağıtan bu parça da arızalar meydana gelir ve düzgün ateşleme yapamaz. Bu nedenle düzgün bir ilk çalıştırma meydana gelmez. Platin meksefe ayarı düzgün yapılmalıdır. Meksefe temizliği de belirli aralıklar ile yapılmalı ve yenileriyle değiştirilmelidir. Elektronik ateşleme sistemine sahip olan araçların Platin meksefe ayarı olmamaktadır. Günümüz de ise birçok araç sahibi araçlarının daha iyi çalışması, yakıt tüketiminin azalması için elektronik ateşlemeye geçebilmektedir. Distribütör Arızası Nasıl Anlaşılır? adlı konuyu inceleyebilirsiniz.

Avans ayarı

Avans ayarının doğru olması ilk çalışmayı etkileyen faktörler arasındadır. Kısaca avans ayarının distribütör tarafından yapıldığını da hatırlatalım. Distribütör somunu gevşetilir ve distribütörün kendisi sağa-sola doğru çevrilir. Bu hareketler ile aracın rölantisi düşer veya yükselir. Birçok usta günümüz de el ile avans ayarı yapmaktadır fakat en doğru sonuca avans tabancası ile ulaşılır. Avans ayarında olan bir bozukluk, çekiş ve yakıt tüketimini , aynı zamanda çalışmasını etkilemektedir.

NOT: Karbüratörlü araçların geç çalışması konusunda sormak istediklerinizi yorum kısmından sorabilir ve detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Karbüratör değişim fiyatları 2023

Karbüratör değişim fiyatları 2023

Karbüratör değişim fiyatları farklı nedenlere bağlı olarak güncellendiğinden bu işlem öncesinde detaylı bir fiyat araştırması yapmalısınız. Size fikir vermesi açısından aşağıdaki gibi bir liste oluşturduk. Burada işçilik fiyatlarının tamirciden tamirciye değişiklik gösterdiğini unutmamızda fayda var.

Karbüratör değişim fiyatları 2023

İşçilik Dahil Karbüratör Tamir ve Değişim Fiyatları

Marka ModelFiyat
Tofaş Doğan SLX2000 – 3000 TL
Fiat Uno2200 – 3200 TL
Renault 122400 – 3400 TL
Renault 92400 – 3400 TL
Skoda Favorit, Felicia2500 – 3500 TL

“Karbüratörlü araç neden geç çalışır” üzerine 4 yorum

  1. reno 19 1.4 (lpg) karbüratörlü aracım ilk marşda çalışmıyor. fakat kontak anahtarını marş basmadan açıp 2-3 saniye bekleyip tekrar kapatıyorum. bu işlemi 2-3 defa yaptığımda hemen çalışıyor. sorun ne olabilir. kolay gelsin.

    Yanıtla
    • Tofaş şahin aracın sabah geç çalışması için birçok sebep olabilir. Benzinde de sonuç aynı mı? İlk olarak bakılması gereken yer ateşleme sistemi ( distribütör – bobin – buji ve buji kabloları )
      Sonrasında ise aracın subapları sıkı olabilir. Soğukta sıkı subaplar geç ateşleme yapar. LPG ayarsızlığı olabilir.

      Yanıtla
      • Lpg beyni yeni gaz ayarida yapıldı bujiler kablolar yeni motor Yeni rectefe oldu contası değişti isindimi tek seferde alıyor

        Yanıtla
Yorum yapın