Yanlış Yakıt Dolumun da Suçlu Kim ?

Yakıt almak için girdiğimiz istasyonlarda hayal kırıklığı yaşamak çok da imkânsız değil. Yakıtı aldık gidiyoruz ki tuhaf tepkimeler ve çalışmayan araba. Benzinli araca mazot koymak veya dizel araca benzin koymak gibi olumsuz durumlar yaşanabilmektedir. Ne yazık ki hazin son ve yanlış yakıt konulması. Peki, şimdi ne olacak, suçlu kim, aracım ne durumda?

Yanlış yakıt istasyonun sorumluluğundadır.

Siz aracınızın yakıtını söyleyin ya da söylemeyin. Hiç fark etmez durum her türlü yakıt istasyonunun sorumluluğunda gerçekleşir. Her aracın depo kapağının iç kısmında yakıt türü bulunur. Ayrıca dizel ve benzinli araçların girişleri farklıdır.  Dizel araca benzin koyabilmek için tabancayı zorlamanız gerekir. Ne yazık ki acemi pompacılar bu ayırımı yapamayabiliyor ve aracınıza yanlış yakıt koyabiliyorlar. Başınıza umarım gelmez ama geldikten sonra neler yapabileceğinize ışık tutacağız.

Mutlaka belirli bir süre yakıt istasyonunuzdan aldığınız fişi atmayın. Bu hem yanlış yakıt hem de yakıta bağlı karşınıza çıkabilecek arızalarda durumunuzu kolaylaştırır. Hoş atmış olsanız bile kamera kayıtları yardımıyla durumu yine ortaya çıkarabilirsiniz ama biraz daha uğraşmanız gerekecektir. Benzinli araca mazot konulduğunda çok yüksek sorunlar ortaya çıkmasa da dizel arabaya benzin konulduğunda onarım maliyetleri oldukça artıyor. Bu onarımlar istasyon firmasının kaskosundan yapılabilir. Aracınız servise çekilir ve servis önce teşhisi koyar. Akabinde kasko firması bir eksper yönlendirir ve aracınızın onarımı orijinal parçalar kullanılarak tamamlanır. Sizde güvenle kullanıma devam edebilirsiniz. Bu legal senaryo, bir de karşınıza uyanıklık yapmak isteyen firmalar çıkabilir.

Yakıt Tüketimi Nasıl Hesaplanır?

Kaskosunu bozdurmak istemeyen firma size kendini acındırmaya çalışabilir. Paranın pompacıdan kesileceğini bildirilerek aracınızı bir sanayi dükkânına yönlendirir. Yakıt deposundaki yakıtı çektirir ve sizden devam etmenizi ister. Oysaki aracınızın pompa, enjektörleri tamamen hasar almıştır ve bu sorun ilerleyen dönemlerde mutlaka karşınıza çıkacaktır. Bu yüzden bu durumdan kaçınmaya özen gösterin. Aracınızı mutlaka yetkili servise çekin ve onların belirleyeceği onarım metoduna güvenin. Çünkü firma kendi aracının sağlığını düşünecektir. Maliyeti kısmak gibi bir dert içine kesinlikle girmez ve olması gereken onarım metodunu uygulayarak aracınızı güvenli bir yapıya büründürür.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR   Masrafsız Ağır Hasar Kayıtlı Araçlar Alınır mı?
Dizel Yakıtların Özellikleri Hakkında
Dizel Yakıtların Özellikleri Hakkında

Yanlış Yakıt Konulan Araçlar

Yanlış yakıt konulması sorunu can sıkıcı bir sorundur. Bundan dolayıdır ki yanlış bir yakıt konuşmuş bir araçta beklenmedik sorunların yaşanılması da kaçınılmaz olur. Mesela benzinli bir araca motorin konulacak olursa aracınızda hasar olma olasılığı oldukça yüksek olur. Bu arada benzinli araçlara hatalı yakıt koymak biraz zordur. Zira hem kapağın üzerindeki uyarı hem de deponun giriş kısmı biraz farklıdır. Bütün bunlara rağmen aracınıza yanlış bir şekilde yakıt konulacak olursa; ilk önce aracınız net bir şekilde performans kaybedecektir. Sonrasında aracınızdan siyah dumanlar gelmeye başlar. Doğal olarak bu tarz bir sorun yaşadığınız zaman tamirciye uğramanız gerekir.

Dizel Yakıtların Özellikleri Hakkında

Dizel yakıtlar daha yüksek bir dizel yakıt konsantrasyonuna sahiptir. Bu nedenle dizel motorlar benzinli muadillerine göre daha verimlidir. Dizel motorlar da gazdan daha güçlüdür ve daha az emisyon üretirler. Dizel yakıtın yoğunluğu 15°C’de 0.85 g/cm3’tür. Bu da benzinden daha yüksek yoğunluğa sahip olduğu anlamına gelir. Yoğunluk ne kadar yüksek olursa, bir motorun performansı o kadar iyi olur. Dizel, benzinden daha düşük uçuculuğa sahiptir, bu da yüksek sıcaklıklarda veya hava basıncına maruz kaldığında daha az buharlaşma eğiliminde olduğu anlamına gelir. Dizel yakıt, benzinden daha ağır olan karmaşık bir hidrokarbon karışımıdır. Yakıt tasarrufu konusunda da dizel yakıtların üst düzeyde bir performansı ortaya koyabildiğini ifade etmek mümkün olmaktadır.

Yorum yapın