Yağ Lambası Yanıp Sönüyor, Yağ Lambası Neden Yanar?

Aracınızın ön konsolunda aracınızda meydana gelen herhangi bir arızalanmada bu kısımdaki ışıkların yanıp söndüğünü fark edebilirsiniz. Aracınızın kontağını açtıktan birkaç dakika sonrasında bu kısımdaki ışıklar tamamen yanıp söner veya biraz bekledikten sonra yanar ve söner. Bu lambada yanma ve sönme söz konusu olmadığında aracınızda bir sorun olduğu anlamına geliyor. Bu durumda da aracınızın yağ lambası yanıp sönebilir. Bu durumda da aracınızın yağ basıncında sorun meydana geldiği anlaşılır. Aracın motor basıncında düşüklük meydana geldiğinde yağ lambası yanar veya yanıp söner.

Yağ Lambası Hiç Yanmıyor

Normal durumlarda aracınızın yağ lambası kontağı aktif ettiğiniz takdirde sabit bir şekilde yanması ve aracınızı çalıştırmaya başladığınız andan itibaren ise sönmesi gerekiyor. Aracınızın kontağını çevirdiğiniz andan itibaren yağ ikaz ışığınızın tamamen yanmaması durumunda aracınızda problem olduğu anlamına geliyor. Yağ lambasının tamamen yanmamasının sebeplerinden biri, yağ ampulünde patlamalar meydana gelmesidir. İkinci sebebiyse yağ müşürünün soket bağlantısında iletişim kopukluğudur. Yağ müşürün de sorun meydana gelebilir. Ya da müşür ve gösterge arasında yer alan kablolarda kopmalar meydana gelebilir.

Yağ Lambasında Yanıp Sönme Durumu Olduğunda

Yağ lambasında belirli aralıklarda değil sürekli olarak yanıp sönme meydana gelebilir. Bu durum araç kullanımı sonrasında ECU durumunun riskli olduğu zamanlarda meydana gelebilir. Daha çok kısa süreli olarak yanıp sönme meydana gelebilir. Bu eylemde aracınızın motor yağı ışığı da yağ lambasıyla birlikte yanıp söner. Yağ lambası devamlı olarak yanması durumunda ise araç basıncının normal düzeyden daha düşük olduğu anlamı taşır.
Yağ lambasının sürekli olarak yanması durumunda araç kontağınızı durdurarak aracınızı kullanmadan önce araç çekici üzerinden servise teslim etmelisiniz. Aksi durumda motorun aşınmasına neden olabilirsiniz. Bu durum yağ müşürü arızası, yağ pompası arızası ve yağ pompası tıkanıklığı gibi pek çok sebepler neticesinde meydana gelebilir.

Yağ Lambası Yanıyor Ancak Gaza Basıldığında Sönüyorsa

Yağ lambası yanıyor ancak gaz pedalına basıldığında yeniden sönmesi durumunda yağ düzeyinde düşüklük söz konusu olabilir. Ya da yağ pompasında arızalanma veya tıkanmalar meydana gelmiş olabilir. Yağ müşüründe sorun olabilir veya yağ kalitesi düşük olabilir. Ya da normalden daha kalın ve uygun olmayan yağ tercih edilmiş olabilir.

Aracın Yağını Kendiniz Nasıl Değiştirirsiniz?

Yağ Müşürünün bozuk olduğu nasıl anlaşılır?

İlk olarak aracınızda yağ uyarı lambasının yanıyor olması; yağ müşürünün bozukluğuna işaret etmektedir. Şayet arabanızda yağ kaçağı yoksa, ancak yine de yerde bir damla yağ görüyorsanız, yağ sensörü arızalı olabilir. Yağ sensörü normalde motorun altında, arabanın sol tarafına yakın bir yerde bulunur. İçeride kalan yağ miktarını ölçmek için kullanıldığı krank karterine giden küçük bir boruya bağlıdır. Bu bilgiyi, ne zaman daha fazla yağ ekleyeceğini bilmesi için arabanızın bilgisayarına gönderir. Motorunuzda kaçak yoksa bu sistemde bir sorun olduğu ve hemen değiştirmeniz gerekeceği anlamına gelir. Bu tür bir sorun yaşıyorsanız bir an önce tamirciye uğramanızda fayda vardır.

Yağ Müşürünün bozuk olduğu nasıl anlaşılır?

Motor Yağı Değişiminin Önemi

Özellikle motor yağının düzenli aralıklar halinde değiştirilmesi gerekmektedir. Motor yağı, kir, toz ve aşınmış parçalardan metal talaşı gibi kirletici maddeler içerdiğinden düzenli olarak değiştirilmesi gerekir. Bu kirleticiler, çalışma sırasında içlerine emilmeleri durumunda pistonlar ve valfler gibi bazı kritik parçaların hasar görmesine veya arızalanmasına neden olabilir. Motor yağının düzenli olarak değiştirilmesi, yakıt ekonomisinin %15’e varan oranda iyileştirilmesine ve ömrünün en az %50 uzatılmasına da yardımcı olur. Ancak bu sayede motorunuzdan üst düzeyde bir performans elde etmeniz de mümkün olacaktır. Bu aşamada aracınız için tercih ettiğiniz motor yağının kaliteli olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.

Motor Yağı Değişiminin Önemi

Aracın Yağını Kendiniz Nasıl Değiştirirsiniz?

Aracınızın yağını kendiniz değiştirebilirsiniz.  Aracınızın yağını kendiniz değiştirmek istiyorsanız, aşağıdaki aşamaları takip etmenizi öneriyoruz;

  • İlk önce aracınızda mevcut olan yağı boşaltmalısınız
  • Sonrasında yağ filtresini yenisiyle değiştirmelisiniz
  • Devamında yağ ilavesi yapmalısınız
  • Bu sırada mutlaka sızıntı olup olmadığında dikkat etmelisiniz

Bu aşamaları tamamladığınız zaman aracınızı yağ değişimi işlemini tamamlamış olursunuz. Motor yağı, motor içindeki hareketli parçalar arasında bir yağlayıcı görevi görür ve yüksek hızlarda hareket ederken birbirlerine sürtünmelerini önler. Motor yağı olmadan bu parçalar daha hızlı aşınır ve aracınızın motorunda hasar meydana gelebilir. Sonuç olarak aracınızın motor yağını düzenli aralıklar halinde değiştirmeniz gerekir.

Yorum yapın