Otomatik vitesi kullanmak için otomatik vites harfleri iyi bir şekilde bilinmelidir. Çoğu kullanıcıya harfli sistem karışık gelmektedir. Ancak genelde kullanma alışkanlığı kazandıkça bu his azalmaktadır. Otomobiller iki farklı vites türüne sahiptir. İlki manuel, ikincisi ise otomatiktir. Manuel vitesli araçlarda vites ayarını kullanıcı kendisi yapmaktadır.
Aynı zamanda bu araçlarda vitesin değiştirilebilmesi için debriyaj da bulunmaktadır. Ancak otomatik vitesli araçlarda vites ayarı otomatik olarak yapılabilmektedir. Ayrıca bu araçlarda debriyaj bulunmamaktadır. Kullanımı ise manuel vitesli araçlara kıyasla daha kolay olmaktadır. Hem acemi hem usta şoförler otomatik vitesi sıklıkla tercih etmektedir.
Otomatik Vites Harfleri ve Anlamları
Otomatik vitesli araçlarda harfler aracın hareketlerini temsil etmektedir. Otomatik vitesli araçlarda genelde dört tane harf bulunur. Bu harfler şu şekildedir; P, D, R ve N. P harfi park etmek anlamına gelmektedir. D harfi ileri gitme hareketini temsil eder. R harfi geri gitmek ve son olarak N harfi ise aracı boşa almak için kullanılan viteslerdir.
Otomatik vites harfleri öğrenildikten sonra kullanıcı açısından arabayı kullanmak oldukça kolay hale gelmektedir. Otomatik vitesli araçlar kullanım kolaylığı sağlaması nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir.
Otomatik Vites Kullanımı
Otomatik vitesli araçları kullanmak hiç de zor değildir. Özellikle yıllarca manuel vitesli araç kullanmış kişiler için öğrenmek çok daha kolay olmaktadır. Aynı zamanda kullanım kolaylığı da daha fazla fark edilmektedir.
Otomatik vites aracı kullanmak için bilmeniz gereken tek şey vites harfleridir. Otomatik vites harfleri bilindikten sonra aracınızı kullanmaya başlayabilirsiniz. Vitesi D harfine getirerek harekete başlayabilirsiniz. Aracınızı park etmek ve sürüşü sonlandırmak istediğinizde vitesi P harfine getirmelisiniz. Ayrıca geri gitmek istediğinizde R harfini kullanmanız gerekir. Vites boşta duracaksa da N harfini kullanmanız gerekmektedir.
Tüm bunları bildiğinizde aracınızı kullanmaya hazırsınız demektir. Otomatik vitesli araç kullanımı oldukça kolay olduğu için genelde bu araçları kullanmaya alışan kullanıcılar vazgeçmekte zorluk yaşamaktadır. Özellikle manuel araçtan otomatik vitese geçiş konusunda kullanım kolaylığı daha fazla hissedilmektedir. Otomatik vitesli araçlarda harfli sistem başlangıçta karışık gelse de zamanla alışılmaktadır.
L Vites Ne Zaman Kullanılır?
Bazı otomatik vites araçlarda bulunan L, şehir içinde aracı kullanmayı kolaylaştırmak ve tasarruf sağlamak için yer almaktadır. Bu araçlarda aracın motorun devrine göre vites otomatik olarak büyüyüp küçülür. Şehir içinde trafik zaman zaman sıkışabildiğinden dolayı araçlar çok sık dur kalk yaparlar. Bu nedenle araç sürekli vites büyütüp küçültmek zorunda kalır. Buda aracın vites kutusunun yorulmasına neden olur. Sürücüler aracı L vitese alırsa vites birinci vitese sabitlenmiş olur. Böylece araç sürekli vites büyütmez. Devi artıncaya kadar L viteste kalınabilir. Aracınızı yüksek viteste tutmak ve devirleri yüksek tutmak istediğinizde L vites kullanılır. Örneğin, bir yokuş yukarı gidiyorsanız. Bu, motorun yüksek hızda dönmesini sağlamaya ve stop etmesini önlemeye yardımcı olacaktır. Yokuşun zirvesine ulaşır ulaşmaz, debriyajı bırakın ve tekrar N vitese geçmelisiniz.
Otomatik Vites M Modu Nedir?
Otomatik vites araçlarda yer alan M, manuelin kısaltmasıdır. Vites M konumuna alındıktan sonra sürücüler düz vites gibi aracı kullanabilirler. Bazı modellerde eksi ve artı yer alırken bazı modellerde ise 1,2,3 şeklinde konumlar bulunur. Sürücü M konumuna aldıktan sonra vitesi hareket ettirerek aracı sürebilirler. Otomatik vitese geçirmek içinse vitesi yeniden D konumuna almak yeterli olacaktır. Otomatik Vites M Modu, önce el freni kullanmak veya vites çekmek yerine direksiyonunuzdaki bir düğmeyi kullanarak aracınızın vites geçişini kontrol etmenizi sağlar. Bu özelliği ayarladıktan sonra tek yapmanız gereken düğmeye basmak ve sizin için otomatik olarak geçiş yapmasını istediğinizde onu bırakmaktır.
İlk Önce El Freni Mi Vites Mi?
Araçlarda vites ve fren sistemi birbirinden farklı olabilmektedir. Bu nedenle sürücülerin kullanma kılavuzuna bakarak önce el frenini mi yoksa vitesi mi kullanacaklarını öğrenmeleri en doğrusu olacaktır. Aksi taktirde aracın parçaları zarar görebilir. Fakat genelde sürücülere yapılması tavsiye edilen şu şekildedir. Önce vites P konumuna getirilir. Sonra araç durdurulur. Daha sonra el freni çekilir. Acilen kenara çekip park etmeniz gerekiyorsa, aracınızın ne kadar hızlı hareket ettiğine bağlı olarak uygun vitese otomatik olarak geçeceği için el fireni çekmek faydalı olabilir. Bu aşamada mutlaka aracınızın özellikleri tam olarak tanıyor olmanız gerekmektedir.
Otomatik Araba Stop Ederken Vites Kaçta Olmalı?
Günümüzde artık araç sahiplerinin hata payını en aza indirmek için araçlar çeşitli önlemlerle donatılmıştır. Örneğin birçok araç vites P konumuna getirilmediği sürece stop etmemektedir. Bu gibi durumlar nedeniyle sürücülerin bu konu hakkında aracın kullanma kılavuzuna bakmaları en doğrusu olacaktır. Fakat genel itibariyle sürücülerin aracı P konumuna getirmeleri yeterlidir. Yokuş yukarı park edileceği zaman N konumuna alıp daha sonra el frenini çekip P konumuna almak geriye kaçma ihtimalini önleyecektir. Otomatik vites M modu, aracınızı çoğu zaman yüksek viteste kullanmanızı ve ihtiyacınız olduğunda daha düşük viteslere geçmenizi sağlayan benzersiz bir özelliktir. Bunu direksiyondaki bir pedalı çekerek veya vites topuzuna basarak yapabilirsiniz.
L vites ne işe yarar?
Vites L; otomatik araçlarda 1. Vitese sabitlenmesidir. Böylece otomatik vitesli aracın vites büyütmemesi de sağlanmış olur.
Otomatik vites D s nedir?
Otomatik vites D; aracı ileri hareket ettirmeyi istediğiniz zaman kullanılan bir moddur. S ise spor modu olarak karşımıza çıkmaktadır.
Otomatik viteste n ne zaman kullanılır?
Otomatik viteslerde N; araçların boşta olduğu konumlarını tanımlamaktadır. Otomatik araçlar kırmızı ışıktayken ve hareket etmediği durumlarda bu mod tercih edilmektedir.