Motor Rölanti Devri Kaç Olmalı?

Araçların motor çalışırken belirli bir rölanti devrinde durması gerekir. Bu devir oranları düşerse veya çıkarsa ayrı arızalara yol açabilir. Örnek vermek gerekirse rölanti devri yüksek ise en basitinden yakıt tüketimi artar. Motor devri düşük olur ise araç hareket halinde frene basıldığında stop edebilir ve sürücüyü tehlikeye atabilir. Bu yüzden araç motor devrinin sabit ve kullanım kılavuzunda belirtildiği aralıklarda olması gerekir. Rölanti devri birçok araçta genellikle 500 – 1000 devir arasında belirlenmiştir.

Motor Rölanti Devri

Devir sayısının dakika cinsinden hesaplanması sağlanmalıdır. 500 ile 1000 devir altında çalışan arabalar tekerlek sistemini döndürmez. Araç, motor çalışırken durur vaziyette kalmasına bağlı olarak aktarma organlarının yerine getirmesine gerçekleşir. Debriyaj ile vites arasında aracın hareket etmesi sağlanabilir. Araç harekete geçtikten sonra belirli bir devri alarak yürüyebilir. 

Hangi devirde vites değiştirilir?

Birçok farklı araçta yakıt tasarrufunun ve yakıt verimliliğinin sağlanması için vites değişim devir aralığı 2000 ile 2500 arasında olur. Bu aralıkta vites değiştirme işlemleri gerçekleştirilebilir. Benzinli bir araçta ise 2500 ile 3000 devir arasında vitesin yükseltilmesi motor sağlığının uzatılması, yakıt tasarrufunun gerçekleştirilmesi, sağlanır. Bu sürüş sistemine bağlı olarak araçlar 2500 ile 3000 devir arasında sürüş rahatlığı oluşturulur. Bu aralıklarda optimum vites değiştirme sistemleri gerçekleştirilebilir.

Motor devrinin araç içerisinde dairesel hareketlerine bağlı olarak dönme sayısı sağlanır. Dakika cinsinden hesaplanan bu devir sayesinde aracın yürütülmesi ve harekete geçilmesi sağlanabilir. Dizel araçlarda genellikle 6000 devire kadar gösterge sistemleri mevcut şekilde bulunabilir. Bu gösterge aralıkları benzinli araçlarda değişir. Benzinli araçlarda 8000 ila 9000 arasında devir göstergesi belirtilir. Göstergede 0 ile 9 arasında bulunan sayıların 1000 ile çarpılarak hesaplanması devir göstergesinin sonucunu verir.

Dizel araçlarda rölanti kaç olmalı?

Araç Rölantideyken Yakıt Tüketimi Ne Kadar Olur?

Araç motorunun çalışır vaziyette olup yürütülmesinden rölanti denir. Araç rölantideyken en az devir çevrilerek motorun çalıştırılması sağlanır. Pistonların aşağı veyahut yukarıya hareket etmesine bağlı olarak çalıştırma sistemleri gerçekleştirilir. Bu durumda aracın yakıt tüketimi sağlanır. Araç durağın halde ve motor çalışır vaziyette ise bile yakıt tüketimi gerçekleştirilir.

Tüplü arabada rölanti kaç olmalı?

Tüplü arabada rölanti kaç olmalı?

Tüplü olarak tanımlanan LPG yakıtı kullanan araçlarda rölanti seviyesi 500 ile 1000 devir arasında olmalıdır. Bir motorun hızı, devir/dakika cinsinden ölçülmektedir. Bir motorun rölanti devri, motorun kendi gücüyle çalışabileceği en düşük devir sayısıdır. Sonuç olarak rölanti devri, motorun üzerinde yük yokken çalıştığı devirdir. Minimum rölanti hızı 500 rpm değeridir. Bu, silindire minimum miktarda yakıt püskürtülmesini ve dolayısıyla silindirde bir miktar yanma olmasını sağlamak için gereklidir. En iyi yakıt ekonomisi ve minimum emisyon için ideal rölanti devri 800 ile 850 rpm arasında olmalıdır. Motor düşük devirde bir dakikadan fazla rölantide kalırsa, sistemde bir arıza olabileceğini gösterir.

Tüplü arabada rölanti kaç olmalı?

Dizel araçlarda rölanti kaç olmalı?

Dizel motorun rölanti devri, benzinli motordan daha düşüktür. Yakıt enjeksiyon pompasının çalıştığı devir sayısına ve ayrıca sürücünün aracı sürmek istediği hıza bağlıdır. Rölanti devri ortam sıcaklığına göre ayarlanmalıdır. Yüksek bir ortam sıcaklığı, rölanti devrinde yaklaşık 50 devir/dakika artışa neden olurken, daha düşük bir ortam basıncı, açık pencereler vb. gibi durumlara göre de değişiklik göstermektedir. Aracınızın rölanti hızı, siz hızlanmadığınız veya yavaşlamadığınız zamanlarda rölantide çalıştığı hızdır. Standart bir arabadaki normal rölanti hızı 600 ila 700 rpm arasında olmalıdır.  Sonuç olarak bir dizel motorun rölanti hızı, rölantide çalıştığı veya yüksüz çalıştığı hızdır. Bir motorun rölanti hızı genellikle eksantrik mili ve zamanlaması tarafından belirlenir.

Yorum yapın