Rölanti Ayarı Nasıl Yapılır? Yüksek olursa ne olur?

Otomobillerin serbest durumda çalışmasına rölanti denilmektedir. Yani aracı çalıştırdınız ve gaz pedalına dokunmadan araç kendini ayarlayacak ve sabit bir devirde çalışacaktır. Bu olay rölanti sayesinde gerçekleşmektedir. Kimi araçta rölanti çok düşük olurken bazı araçlarda da yüksek olabiliyor.

Rölanti düşük olursa ne olur?

Aracın rölanti miktarı gereğinden düşük olduğunda sabah ilk çalışmalarda istop edebilir. Isındıktan sonra da düşük ise bu durum motorda ki birçok parçanın sarsıntılı çalışmasına, gevşemesine ve hatta zamanla bozulmasına bile neden olabilir. Özellikle çok sarsıntılı rölantiler de karbüratör takozları deforme olabiliyor ve karbüratör hava alma sorunlar ortaya çıkabiliyor. Yüksek hızda giderken vitesi boşa attığınızda araç stop edebilir. Buda beraberinde büyük sorunlar çıkartabilir. Bu yüzden düşük rölanti her zaman sıkıntılı bir durumdur.

Rölanti yüksek olursa ne olur?

Yüksek rölanti olması, motora gereğinden fazla gaz vererek yakıt tüketimini artıracaktır. Bu gibi durumlarda karbüratörlü araçlar alttaki resimde bulunan rolanti ayar vidasını sağa doğru çevirerek kısabilirler. Trafikte yüksek rölantiden dolayı hararet daha çabuk artmaya başlayacaktır.

Rölanti ayar vidası nerede?

Alttaki resimde ki lpg beynidir. Burada ki sarı pirinç saplama vidası gördüğünüz yer rölanti ayar vidasıdır. Rölantiniz yüksek ise sağa çevirerek kısabilir , düşükse sola çevirerek açabilirsiniz.

Birde karbüratör sistemi üzerinde rölanti ayar vidası bulunmaktadır. Her modelde karbüratörün farklı yerinde bulunmaktadır. Buradan aracın rölantisini düşürüp artırabilirsiniz.

Rölanti ayarı yapması oldukça basittir. Sadece istemeniz yeterlidir. Yukarıda ki vidayı çevirdiğinizde motorun sesinin değiştiğini göreceksiniz. En ideal, motorun titremeden çalıştığı yere getirip bırakmanız yeterlidir. Rölanti ayarını kendim yapmak istiyorum diyenlere özel hazırladığımız bu makale umarım yardımcı olmuştur.

Rölanti devri kaç olması lazım?

Rölanti devri, motorun rölantideyken çalıştığı devirdir. Bu devri daha düşük bir ayara ayarlamak önemlidir. Çünkü ne kadar yüksek ayarlarsanız o kadar fazla yakıt kullanırsınız. Rölanti hızınızı ayarlamanın en iyi yolu bir tornavida kullanmaktır. Bunu karbüratörünüzün veya gaz kelebeği gövdesinin yanında bulabilirsiniz. Genel olarak aracınızın rölanti devri 500 ile 1000 devir/dakika aralığında bulunmalıdır. Rölanti hızı, gaz pedalına basılmadığında motorun çalıştığı hızdır. Çalıştırdıktan sonra debriyaj pedalını bıraktığınızda motor duruyorsa, rölanti hızınız çok düşüktür. Bu, gaz kelebeği kablonuz gerilmiş veya kopmuşsa veya yakıt pompanızda bir sorun varsa olabilir. Çalıştırdıktan sonra debriyaj pedalını bıraktıktan sonra motor çalışmaya devam ederse, rölanti hızınız çok yüksektir. Bu, gaz kelebeği bağlantınızda bir miktar sürtünme varsa veya üzerinde biraz kir veya korozyon varsa olabilir.

Rölanti devir ayarı nasıl yapılır?

Karbüratör üzerinde yer alan vidayı çevirerek veya gaz kelebeği gövdesindeki rölanti ayar vidası ile rölanti devrini ayarlayabilirsiniz. Rölanti devri, motorunuz düşük hızlarda stop etmeden sorunsuz çalışacak şekilde ayarlanmıştır. Ancak aynı zamanda gaz pedalını bıraktığınızda durmaması için yeterince yüksek olması gerekir. Rölanti ayar vidasını bir tornavida yardımıyla saat yönünde çevirmek rölanti hızınızı artıracak, saat yönünün tersine çevirmek ise düşürecektir. Aracınızdaki rölanti devrini ayarlamak, rutin bakımın önemli bir parçasıdır. Araba sürerken, motorunuzun normal çalışmadığını veya rölantide çok yüksek veya çok düşük olduğunu fark edebilirsiniz. Bu durumda hava filtresi kirli olabilir. Ateşleme bobininizde bir sorun olduğu anlamına gelebilir. Böyle durumlar aracınızı tamire götürmenizde fayda vardır.

Araç rölantide kaçta çalışır?

Bir aracın rölanti durumunda aldığı devir ayarı modelden modele farklılık taşımaktadır. Ancak genel olarak bir araç rölanti durumundayken 500 -1000 devir/dakika arasındadır.

Rölanti devri nedir, ne işe yarar?

Rölanti devri bir aracın çalıştığındaki en az devir sayısıdır. Rölanti devri, motorun kedini stop etmeden çalışmasını sağlar.

Araç devri neden düşer?

Özellikle havaların soğuk olması, araçtaki devrin düşmesine neden olur. Bir de gaz kelebeğinde bir arıza durumunda da araç devri düşebilir.

Yorum yapın