Motor Arıza Lambası Yanıp Sönüyorsa Ne Yapılmalı?

Araçlarda motor arıza lambası, diğer adı ile OBD lambası, araçta bulunan sensörlerden aldığı verileri analiz eden motor kontrol ünitesinin bir anormallik tespit etmesi halinde yanan bir uyarı ışığıdır. Bu ışığın sürekli yanması yada hızlıca sürekli yanıp sönmesi neden olur ve nasıl arıza giderilir tüm detayları konumuzdan bulabilirsiniz.

Motor Arıza Lambası Yanıp Sönüyor İse

Bu durumda araçta mevcut olan sorunun o an nüks ediyor olduğu anlamına gelmektedir. Genelde bu duruma tekleme siyah duman atma, düzensiz çalışma, çekiş düşüklüğü ve performans kaybı gibi eşlik eden sorun belirtileri de görünebilir. 

Bu genellikle benzinli araçlarda ateşleme sistemi arızaları meydana geldiğinde görülmektedir. Dizel araçlarda ise yakıt sistemi arızaları ilk akla gelen arızalardandır. Motor arıza ışığı yanıp sönüyor ise en net arıza tespiti bir obd cihazı ile mümkündür. OBD cihazı halk arasında aracın bilgisayara bağlanması olarak bilinir. Bu şekilde araç beynine kayıt edilen arıza kodu görülerek sorunun kaynağı öğrenilebilir. 

Motor Arıza Lambası Yanıp Söndü İse

Genellikle motor arıza lambası araç marka ve modeline bağlı olarak belli bir kilometre yada zaman zarfı sonunda arızanın tekrar etmediği durumlarda arızayı silmektedir. Bu gibi durumlarda araca hiç birşey yaptırmasanız dahi arıza lambasının kendiliğinden söndüğüne tanık olabilirsiniz. Fakat bu durumda araç arıza lambasının neden yandığına dair bir bilgi edinemezsiniz. Bu nedenle bir arıza lambası yandı ise vakit kaybeden nedeninin tespiti için servisiniz ile görüşmeniz gerekmektedir. Motor arıza lambası kendiliğinden söndü ise nedeninin tespiti için arızanın tekrarlaması gerekebilir. 

Motor Arıza Lambası Sürekli Yanıyor İse

Motor arıza ışığının rengi sarıdır Motor arıza lambası sarı yanıyor olarak sürekli bir şekilde yanıyor ise aracınızda normal değerlerden farklı ölçümler olduğu ve bu nedenle de aracın kontrol ve tamirinin gerektiğini anlayabilirsiniz. Sürekli hızlı hızlı yanıp sönme durumunda olduğu gibi fazla tekleme duman atma gibi sorunlar bu durumda görünmeyebilir. LPG’li araçlarda genelde kronik şekilde yanabilir. 

LPG’li Araçlarda Arıza Lambası Normal mi ?

Bu soru da sıklıkla sorulan sorulardan birisidir. Genellikle lpg’li araçların birçoğunda motor arıza ışığı direk sabit olarak yanar. Ama tabi ki bu giderilemeyecek bir kader değildir. Tüm parçaların sorunsuz olması ve iyi bir yakıt ayarı yapılmış araçlarda yanmayacaktır. Fakat lpg sistemi ve paralelinde benzin yakıt sistemi bileşenlerinin tam sorunsuz olması gerekir. Birçok araçta bu kadar komplike bir bakım olmadığı için genellikle sabit yanar. Bu yanmanın sebebi genellikle ya zengin karışım hataları yada fakir karışım hatalarıdır. 

  • Zengin Karışım : Araçlarda güç üretimi için Ateşleme/Sıkıştırma – Hava ve yakıt gereklidir. Bunlar dengeli ve yeteri kadar olması gerekmektedir. Bu karışımda yakıt fazla olursa sanılanın aksine performans artışı olmaz zengin karışım sebebi ile çiğ gaz atımı ve performans düşüklüğü meydana gelir.
  • Fakir Karışım : Zengin karışımın tam tersi olarak hava yakıt karışımında yakıtın olması gerekenden az olması durumudur. LPG’li araçlarda en sık obd lambası yanma sebebi bu iki nedenden kaynaklanmaktadır. 

Motor Arıza Lambası Ne Zaman Söner ?

Aracınızda bir arıza var ise söz konusu lambanın kendi kendine sönme olasılığı oldukça düşüktür. Yapılması gereken vakit kaybetmeden bir servise giderek öncelikle arızanın tespiti sonrasında ise tamirinin gerçekleştirilmesi olmalıdır. Unutulmamalıdır ki var olan her arıza, tamir edilmediği zaman mevcut arızanın büyümesine, maliyetin artmasına, yolda kalmanıza sebep olabilir. En kısa sürede onarımın sağlanması en ekonomik seçimdir. 

Motor arıza lambası yanıp sönüyor konumuza en sık sorulan sorulardan birisi de arıza lambasının rengi konusudur. Motor arıza lambası kırmızı yanıyor gibi sorularla sıklıkla karşılaşmaktayız. Motor arıza lambası sarı renk olmaktadır. Kırmızı bir arıza lambası yanması durumunda söz konusu lamba farklı bir uyarı lambası olabileceği gibi kırmızı uyarılar genellikle araçlarda kritik arıza ve hatalar sonrasında meydana gelir. Eğer kırmızı bir uyarı ışığının yanıyor ise mümkünse aracı hemen stop edin ve çekici ile servise çektiriniz.

Yakıt bitince motor arıza lambası yanar mı?

Motor arıza lambası yanan araç kullanılır mı?

Motor arıza lambası yanması ciddi bir sorunun varlığına işaret eder. Şayet kırmızı renkte bir uyarı varsa arıza çok daha ciddidir. Böyle durumda aracınızı sağa çekip, servis çağırmalısınız.  Unutmamak gerekir ki aracınızda bir sorun olduğunu size bildirmek için motor kontrol ışığı yanar. Arızalı bir motorla aracınızı sürerek kendinizi tehlikeye atmamak için mümkün olan en kısa sürede kontrol ettirmeniz önemlidir. Motoru arıza lambası, sensörlerden biri motorda bir sorun algıladığında yanar. En yaygın neden, değiştirilmesi veya temizlenmesi gereken hatalı bir oksijen sensörüdür. Diğer nedenler arasında gevşek veya paslanmış teller, yanlış ateşleyen bujiler ve tıkanmış yakıt enjektörleri yer alır.

Motor arıza lambası yanan araç kullanılır mı?

Yakıt bitince motor arıza lambası yanar mı?

Şayet motor arıza lambası yanıyorsa bunun yakıtla da bir ilgisi bulunabilir. Mesela yakıtta bir olumsuzluk varsa hemen yakıt sisteminin içerisinde yer alan sensörler uyarı verecektir. Bu da motor arıza lambasının yanmasına neden olur. Bazı araçlarda her işlev için birden fazla sensör bulunur; bunlar çok işlevli sensörler olarak bilinir. Bu sensörler, motor performansının farklı yönlerini izler ve bunlardan herhangi birinde bir sorun olduğunda algılayabilir. Motor arıza ışığı, aracınızın motorunda bir sorun olduğunun bir göstergesidir. Motor kontrol ışığının yanması, aracınızı en kısa sürede bir oto tamirhanesine götürmeniz gerektiği anlamına gelir.

Yorum yapın