İsofix Nedir, Nasıl Kullanılır?

İsofix nedir araştırıldığında bunun araba koltuklarının montajında kullanılan bir sistem olduğu görülmektedir. Trafikte güvenliğin daha üst düzeye çıkartılması amacıyla yapılan araştırmalar sonucunda bu sistem geliştirilmiştir. Bebek oto koltuklarının arabaya montajı eskiden emniyet kemerleri ile yapılmaktaydı. Bu sistemin yeterince güvenli olmaması nedeniyle kazalarda bebekler için yeterli koruma sağlanamamaktaydı.

 İsofix sisteminin geliştirilmesiyle birlikte artık bebek koltuklarının araçlara üç farklı noktadan sabitlenmesi mümkün olmaktadır. 2006 yılından itibaren araçlarda kullanılmaya başlanan isofix 2013 yılından itibaren tüm araçlar için zorunlu hale getirilmiştir. Bundan dolayı araçta bu montaj sisteminin olması için aracın üretim yılının en eski 2006 olması gerekmektedir.  

İsofix Nasıl Kullanılır?

İsofix nedirne işe yarar kadar sorulan başka bir soru da nasıl kullanıldığıdır. Özellikle 2013 sonrası üretilen araçların arka koltuklarının olduğu yerde iki adet bağlama aparatı bulunmaktadır. Bağlama aparatlarının olduğu yere bebek koltuğu yerleştirilmektedir. Bebek koltuğunda bulunan isofix aparatı ile araçta olan aparatların birleştirilmesi sonucu bebekler ve çocuklar için güvenli yolculuk mümkün olmaktadır.

YouTube video

Yeni üretilen araçların birçoğunda iki adet bebek koltuğunun isofix ile sabitlenmesi mümkün oluyor. 0-4 arasında olan bebekler için daha küçük ana kucağı şeklinde bebek koltukları kullanılması güvenlidir. 4-12 yaş arasındaki çocuklar içinse yaşlarına uygun koltukların kullanılması tavsiye edilir. Bebek koltuğunun iyice arkaya yaslanması en çok dikkat edilmesi gereken noktalar arasında bulunmaktadır.

İsofix Neden Kullanılmalıdır?

İsofix nedir sorusunun cevabı bebekler için çok daha güvenli bir yolculuğun mümkün olması için geliştirilen oto koltuğu montaj sistemidir. Soruya verilen cevapta belirtildiği gibi bebeklerin araç içinde yolculuklarının güvenli olması gibi konforlu olması da önemlidir. İsofixte bebeklerin güvenliği ve konforlu yolculuk yapmalarını sağlıyor. Klasik emniyet kemerlerinin yaptığı baskı isofixte olmamaktadır. Emniyet kemerleri yanlış takılabilmekteydi. Oysa isofixte yanlış bağlama ya da gevşek olma gibi sorunlar kesinlikle olmamaktadır.

Montajın doğru olması için kontrolü kolayca yapılabilmektedir. İstenmeyen kazaların sonucunda bebeklerin gördüğü zararın minimuma inmesini sağlıyor olması ile artık çok fazla kullanılmaktadır. Özellikle çocuklu aileler araç satın alırken isofixin olmasına dikkat etmelidirler. Bu şekilde çocuklarının araçta güvenliğini maksimuma çıkartabilmektedirler.

Emniyet kemeri mi isofix mi?

İsofix bağlantısı olmayan araçlara oto koltuğu nasıl bağlanır?

Isofix, bir oto koltuğunun, oto koltuğu tabanının üst kısmında ve arabada sabitlenmesini sağlayan bir sistemdir. Isofix iki parçadan oluşur. Bunlar alt kanca tabanı ve üst kanca parçasıdır. Araba koltuğunun tabanı, araba koltuğunun her iki yanında bulunan kancalara takılır. Aracınızda ISOFIX noktası yoksa da bu koltukları direk emniyet kemerine bağlayarak kullanabilirsiniz. Bu yöntem, ISOFIX kullanmak kadar güvenli değildir. Ancak yandan çarpışmalara ve kamçı darbelerine karşı bir miktar koruma sağlayacaktır. Bağlama kayışını, bebeğinizin araba koltuğunun üstünden aracınızın ön koltuklarının arkasında bulunan bağlantı bağlantılarından birinin etrafına takın ve iyice oturana kadar sıkın.

İsofix bağlantısı olmayan araçlara oto koltuğu nasıl bağlanır?

Bebek koltuğu isofix özelliği nedir?

Isofix sistemi, bazı otomobiller ve SUV’lar dahil olmak üzere çoğu modern araçta kullanılmaktadır. Bu sistemin amacı ebeveynlerin çocuk koltuklarını güvenli bir şekilde araçlarına takmalarını kolaylaştırmaktır. Ayrıca ebeveynlerin gerektiğinde çocuklarını bir araçtan diğerine transfer etmelerini kolaylaştırır. Isofix, araba koltuğunun aracın koltuğuna güvenli bir şekilde bağlanmasını sağlayan bir güvenlik özelliğidir. Bir bebek koltuğu veya isofix tabanlı dönüştürülebilir bir araba koltuğu kullanırken bir isofix taban kullanmanız önerilir. Aracınızda ISOFIX noktası yoksa da bu koltukları direk emniyet kemerine bağlayarak kullanabilirsiniz. Bu yöntem, ISOFIX kullanmak kadar güvenli değildir. Ancak yandan çarpışmalara ve kamçı darbelerine karşı bir miktar koruma sağlayacaktır.

Bebek koltuğu isofix özelliği nedir?

Emniyet kemeri mi isofix mi?

Isofix, bir araba koltuğunu sabitlemek için bir sistemdir. İki ana bölümden oluşur: ankraj noktası ve bağlantı cihazı. Araba koltuğu bu sisteme araç kemerleri ile bağlanır. Çoğu arabada iki tür bağlantı noktası vardır. Bunlar alt bağlantı noktaları ve bağlantı noktalarıdır. Isofix koltuklarda alt bağlantı noktaları koltuğu araca bağlamak için kullanılır. Bağlantı noktaları, ISOFIX tabanlı bir bebek taşıyıcıyı bir araca bağlarken kullanılır. Bazı araçlarda yalnızca bir tip bağlantı noktası vardır. Ancak bunlar, kullandığınız koltuk tipine bağlı olarak birbirinin yerine kullanılabilir. Örneğin, bazı araçlarda, hem arkaya bakan hem de öne bakan koltuklar için alt bağlantı noktaları kullanılabilir.

İsofix ne işe yarar?

Bebek oto koltuğunun emniyetli bir şekilde sabitlenmesi noktasında İsofix üst düzeyde bir etkiye sahiptir. Bu özellikle bebeklerin güvenli bir şekilde seyahat etmenize destek olmaktadır.

İsofix olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Aracınızın kullanım kılavuzuna bakarak, İsofix özelliğinin bulunup bulunmadığını öğrenebilirsiniz. Bir de arka koltuktaki emniyet kemelerinde de bu özelliği görebilirsiniz.

İsofix nasıl aktif edilir?

İsofix uluslararası standartlara uygun bir şekilde kullanılması şart olan bir özelliktir. Burada bebek koltuğunun araçta yer alan sisteme eklemeniz, bu özelliği kullanmanızı mümkün kılar.

Yorum yapın