İkinci el araç alırken dikkat edilmesi gerekenler

Ülkemizde milyonlarca ikinci el araç mevcuttur ve her geçen gün ikinci el piyasası artmaya devam etmektedir. Şüphesiz ki ikinci el araba alırken birçok olayda beraberinde gelmektedir. Ziyaretçilerimize ikinci el araç alımlarında nelere dikkat etmelerini maddeler halinde açıklayalım.

  • Aracın muayene kağıtlarında yazan km bilgisiyle göstergede yazılan km bilgiler tutuyor mu? Buna oldukça dikkat edilmesi gerekilmektedir.
  • Almak üzere olduğunuz aracın ikinci el piyasasını iyice araştırın. Bu sayede ne yüksek, ne de düşük fiyattan almamanız gerektiğini öğrenmiş olursunuz.
  • Ruhsatta yazan motor no bilgilerini araçtakiler ile karşılaştırın.
  • Araç şase numarasından kesinlikle kaza sorgulaması yapın ve kazalı araçları almayın.
  • Aracı görmeye gündüz saatlerinde gidin ve kaporta durumunu iyice kontrol edin.
  • Arabanın kaporta aksamından ve motor aksamından anlayan bir kişiyle gitmeniz sağlıklı olacaktır.
  • Sabah saatlerinde aracı çalıştırmak için araç sahibiyle anlaşın ve aracı soğukta çalıştıran ilk siz olun. Bu sayede aracın çalışmasın da sorun varsa belli olacaktır.
  • Aracı almadan önce fitil altlarına, bagaj stepne yerleri gibi gizli yerleri mutlaka kontrol edin. Buralarda çürük, pas ve kaza darbeleri varsa geri dönün.
  • Motor kaputunu açarak yağ sızıntısı, su sızıntısı var mı kontrol edin.
  • Araç çalıştıktan sonra yağ kapağını açın. Açtığınız zaman üfleme veya yağ atma görülüyorsa motor arızası vardır.
  • Araç sahibinin antifiriz ile le araç kullandığını onaylayın. Antifiriz kullanılmayan araçlarda çok çabuk çürüme olur.
  • Test sürüşünde tam sağ ve tam sol yapın. Aks’lerde sorun varsa bu şekilde tıkırtılı sesler gelecektir.
  • Aracın rölanti sesini iyice dinleyin. Sarsıntı ve tekleme gibi durumlar varsa ateşleme sisteminde sorunlar vardır.
  • Motor ısındığında birden gaz pedalına yüklenin. Aracın sorunsuzca hızlanması gerekir. Hızlanmıyor ve tekleme gibi sorunlar yapıyorsa ateşleme sorunları vardır.
  • Seyir halindeyken vites geçişlerini kontrol edin. Cırtlama, ötme gibi sorunlar mevcutsa şanzıman masrafı olacaktır.
  • Araçtan hiç anlamıyorsanız kesinlikle uzman bir servise göstermeli ve tüm aksamlar tek tek kontrol edilmelidir. Uzman kişinin onayı dahilinde araba satın alınmalıdır.

Yukarıda ki bilgiler doğrultusunda aracı gönül rahatlığı ile alabilirsiniz. Önemli olan ikinci el araç alımında kullanıcıların mağdur olmaması ve sıkıntı yaşamaması için uzman kişilerce araçlarının kontrol edilmesi gerekir.

İkinci el araba alırken nelere dikkat etmeli?

İkinci el araba alırken nelere dikkat etmeli?

İkinci el araba alırken ilk önce arabanın kilometresine dikkat etmelisiniz. Bir arabanın -kilometresi, satın almaya değer olup olmadığını belirlemede önemli bir faktördür. Aracın yaşına ek olarak, kilometresinin de kalitesi ve piyasa değeri üzerinde büyük etkisi vardır. Kilometre ne kadar yüksek olursa, değeri üzerindeki etkisi o kadar büyük olur. Bu nedenle ikinci el araç satın alırken sadece yaşına değil, ne kadar kilometre yaptığına da dikkat etmelisiniz. Bir de ikinci el araç satın alırken aracın belgelerine dikkat etmeniz gerekmektedir. Ayrıca aracın kaporta durumuna, motor ve mekanik aksamına dikkat etmeniz sonrasında herhangi bir sorun yaşamanıza engel olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR   Taksitle Faizsiz Araba Nasıl Alınır? Faizsiz Araç Kredisi Nedir? 2023

İkinci el araba km ne kadar olmalı?

Bu sorunun yanıtı ne tür bir araca baktığınıza bağlıdır. Ancak genel olarak bir aracın kilometresi ne kadar düşük olursa o kadar iyidir. Daha az kilometreye sahip bir otomobilin motorunda, şanzımanında ve diğer hareketli parçalarında daha az aşınma olur. Bu da aracı kullanırken daha az sorun yaşayacağınız anlamına gelir. Genel olarak ikinci el araçlar için 200 bin km üzerindeki araçların bazı riskleri de beraberinde getirdiğini ifade edebiliriz. Elbette ki buradaki en temel faktör aracın mevcut durumudur. Bakımlarının düzenli olarak yapılıp yapılmadığı gibi faktörler de aracın km değerini doğrudan etkileyecektir. Ayrıca ikinci el araç satın alırken, aracın kilometresinin orijinal olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Bunu araca ait muayene geçmişinden takip edebilirsiniz.

İkinci el araba alırken hangi işlemler yapılır?

İkinci el araba alırken hangi işlemler yapılır?

Bir aracı satın almaya karar verdikten sonra aracı satın almak için notere gitmeniz gerekir. Noterde satıcının kimlik fotokopisi ve araca ait ruhsat gereklidir. Yine aracı satın alacak olan kişinin kimlik fotokopisi de gerekmektedir. Bu belgelerle birlikte notere başvurduğunuzda aracın satış işlemini başlatmış olursunuz. Bu aşamada aracın satışına yönelik olarak herhangi bir engelin bulunmaması gerekmektedir. Şayet aracın alım ve satımı üzerinden herhangi bir engel yolsa noterde size geçici olarak ruhsat verilecektir. Böylece aracın alım süreci tamamlanmış olacaktır. Bu arada araç satın almadan önce mutlaka profesyonel bir ekspertiz firmasına aracı göstermenizde fayda vardır.

İkinci el bir aracın kazasız olduğu kesin olarak nasıl anlaşılır?

İkinci el bir aracın kazasız olduğu kesin olarak nasıl anlaşılır?

İkinci el bir araç satın alacağınız zaman araca ait kaza bilgilerine tramer sorgulaması sayesinde ulaşabilirsiniz. Bunun için 5664 telefon numarası üzerinden sorgulama yapmanız gerekecektir. Böylece araca ait hasar kaydının bulunup bulunmadığını öğrenebilirsiniz. Ayrıca araca ait hasar kaydı varsa dahi, ne kadarlık bir hasarın oluştuğuna da ulaşabilirsiniz. Bu aşamada dilerseniz sorgulamayı şase numarası üzerinden yapabilirsiniz. Çünkü plaka numarası değişeceğinden kimi zaman hatalı verilere ulaşma durumunuz da olabilir. Ayrıca ikinci el araç satın alırken mutlaka alanında uzman olan bir oto ekspertiz firmasına aracınızı göstermeniz, daha güvenli bir şekilde ikinci el araç satın almanızı mümkün kılacaktır.

Yorum yapın