Hava Filtresi Neden Yağlanır?

Hava filtresi değiştirilmek için açıldığında bazı durumlarda filtre kenarların da yağ görülebilir. Filtrede meydana gelen yağlanmalar motor aksamında ki bazı sorunlardan dolayı meydana gelebilir. Neden yağ sızıntıların olduğunu ise altta maddeler halinde siz kullanıcılar için açıklıyoruz. Hava filtresine yağ geliyor diyorsanız altta sebeplerini bulabilirsiniz.

Piston segmanları silindirlere tam olarak isabet edemediğinden dolayı hava filtresinde patlama sebebiyle yağlanma olabilir. Araçta üfleme varsa hava filtresine yağ basabilir.. Bunu ayrıca kontrol etmeniz gerekir. Yanma işlemi sırasında hava giriş kısmına kaçırma yapacağından güçte azalma gibi olaylar yaşanabilir.

Aracınızda vuruntu ( patlama ) varsa buda hava filtresinde yağlanma yapabilir. Bu vuruntu düzenli olarak varsa motorda birkaç sorun olabilir.

Hava filtresi tıkanırsa ne olur adlı konumuz da göz atabilirsiniz.

Hava Filtresi Neden Yağlanır ?

Motor hava filtresinde yağlanma neden olur?
Motor hava filtresinde yağlanma neden olur?

Tıkalı Karter Havalandırma (PCV) Valfi

Günümüzde ki birçok otomobilde PCV valfi bulunur. Çevre kirliliğini minimum dereceye indiren bu sistem atmosfere havayı salmak yerine, üflemeyi hava girişine yönlendirir. Bu kısımda olası bir arıza durumunda, yağ filtresine yağ üfleyebilir.

PCV valfleri, düzenli olarak bakıma girmelidir. Gerekiyorsa değişimleri yapılmalıdır. Karterde oluşan basıncın rahatlıkla hareket edebilmesi için bu valfin görevini en iyi şekilde yerine getirmesi gereklidir. PCV valfi tıkandığında, yağ sızıntıları contalardan ve bulabileceği tüm yollardan ilerleyebilir ve hava filtresine kadar girebilir.

Motorda Segman Aşınması

Motor Segman Aşınması

Piston halkaları, yanma odasında hava-yakıt karışımının yanmasıyla uygulanan kuvveti en üst düzeye çıkarmak için silindir duvarı ile piston arasında bir sızdırmazlık sağlar. Kuvvet ne kadar güçlüyse arabanız o kadar fazla güce sahip olur.

Motorda bulunan piston halkaları, yanma odasında yakıt ve hava karışımından elde edilen yanmayı en üst düzeye çıkartır . Piston ve silindir duvarı arasında mükemmel bir sızdırmazlık sağlar. Zamanla piston segmanları aşınır. Genellikle düzensiz bakım, motor yağ değişiminin gecikmesi ve sürekli sert kullanım gibi hareketler motorun aşınmasını hızlandırır.

Piston halkaları aşındıkça, araçtaki güç düşmeye başlar. Beygir gücü giderek düşmeye başlar ve zaman geçtikçe hızla ilerler.

Üfleme artmaya başlar ve hava filtresi yuvasına kadar yağ basar. Bu nedenle hava filtresi değişimlerinde  yağ  görülebilir.

Pistonların doğru çalıştığından emin olmak için her bir silindir için basınç testi yaptırabilirsiniz. Silindirde olan basınçların her birinin eşit olması gereklidir. Otomobilinizin kullanma kılavuzunda bu silindirlerin hangi basınç aralıklarında çalışacağı belirtilmektedir. Eğer silindirlerde ki basınç birbirinden farklı ise artık tamir vakti gelmiş demektir. Hava filtresi yağlanmasın da genellikle ilk bakılacak yerler arasında piston segmanları yer almaktadır.

Tıkalı Yağ Kanalları

Günümüzde ki motor yağları uzun süre dayanabilmektedir. Fakat yağ değişim süreleri uzadığında veya ihmal edildiğinde, araçtaki eski yağ kalınlaşmaya başlar ve içerisinde çamur gibi maddeler oluşur. Çamurlaşan yağ motoru iyi yağlayamaz ve yağ kanallarını tıkayabilir.  Motor yağı çamurlarına karşı etkili olan katkı maddeleri de mevcuttur. Bu ürünleri araştırırken her zaman en kaliteli markalara göz atmanız şiddetle tavsiye edilir.

Hava filtresinde yağ meydana gelmesinin sebeplerini açıkladık. Bu gibi durumlarda yağ değişimi, motor kontrol ve bakımlarının aksatılması hava filtresine yağ sızıntısına neden olur.

Hava filtresi Rolantiyi etkiler mi?
Hava filtresi Rolantiyi etkiler mi?

Hava filtresi yıkanır mı?

Şayet hava filtrenizi değiştirmeyi istemiyor ancak daha iyi bir performans ortaya koymasını istiyorsanız böyle durumlarda hava filtrenizi yıkayabilirsiniz. Bunun için hava filtrenizi çıkartıp, doğrunda toz ve toprak ve diğer partiküllerden temizleyebilirsiniz.  Burada yıkadıktan sonra kuruttuğunuzdan emin olmak durumundasınız. Ancak bu işlemi yaptığınız için hava filtresinin tam olarak temizlendiğinden emin olamazsınız bundan dolayıdır ki hava filtresinin yıkanılması genellikle önerilen bir durum değildir. Sonuç olarak hava filtresi yıkanabilir, ancak yılda bir defadan fazla yıkamamalısınız. Çok sık yıkarsanız, filtreyi kir ve tozla tıkarsınız ve o da iyi çalışmaz. Tüm bu bilgiler ışığında hava filtrenizi yıkamak yerine düzenli aralıklar halinde özellikle de bakım dönemlerinde yenisiyle değiştirmeniz her zaman önerilmektedir.

Hava filtresi yıkanır mı?
Hava filtresi yıkanır mı?

Hava filtresi Rolantiyi etkiler mi?

Elbette ki hava filtrenizde bir sorun varsa bu durum aracınızın performansını doğrunda etkileyecektir. Bu durumun doğal sonucu olarak hava filtresindeki sorun rölanti ayarını da doğrudan etkiler. Hatta bu sorun rölantide net bir şekilde dalgalanma yaşanılmasına da neden olabilmektedir. Böyle durumlarda kimi zaman egzoz kısmından çıkan gazı dahi etkilemektedir. Arabanın normalden farklı rölantide çalıştığını fark ederek oksijen sensörünüzün bozuk olup olmadığını anlayabilirsiniz. Motor, özellikle rölanti devirlerinde, devrini yükselttiğinde sert veya sarsıntılı olacaktır. Bunun nedeni, yakıtı düzgün bir şekilde yakmak için motora yeterli oksijen gelmemesidir. Böyle durumlarda hava filtresini kontrol ettirmenizde fayda vardır.

Yorum yapın