Fren sistemleri arabaların en önemli yapıları arasında yer alır. Fren balatalarının bu nedenle zamanı geldiğinde değiştirilmesi gerekir. Söz konusu değişimlerin yanı sıra aynı zamanda balataların ortalama olarak 40 bin kilometrede değiştirilmesi gerekir. Günümüzde balataların değiştirilme süresi aynı zamanda balatanın özelliklerine göre değişiklik gösterir. Balatanın kalınlığı başta olmak üzere balatanın ses çıkarması gibi durumlar değiştirme zamanının geldiğini ifade eder.
Balataların kalınlığı yüzde 25’in altına düşmüş ise bu durumda balataların değiştirilmesi gerekir. Bir diğer detay olarak balataların alt kısmında bulunan kıl yapılardan gelen cızırtılar balataların değiştirilme zamanının geldiğini ifade eder. Bir diğer unsur olarak eğer frene basıldığında araba düzgün bir şekilde frenleme yapmıyor ise bu durumda da değiştirmek gerekebilir.
Balata Kaç Binde Değişir?
Ortalama olarak balataların değiştirilme zamanı 40 bin ile 50 bin arasında değişir. Yine de bazı durumlarda balataların ses çıkarması ya da frenleme işlemlerinin zorlaşması gibi durumlarda balataların değiştirilmesi gerekir. Söz konusu balata değişim işlemlerinin gerçekleştirilmesi ile birlikte sürüş emniyetinin daha sağlıklı hale gelmesi mümkün olur.
Balatalar ön fren balataları ve arka fren balataları olarak ikiye ayrılır. Genellikle fren balatalarının ikili set halinde değişimi ortaya çıkar. Aynı zamanda isteyen sürücüler gerek duyduklarında tüm fren balatalarını değiştirmek isteyebilirler. Bu amaçla tüm fren balatalarının kontrol edilmesi gerekir.
Arka Fren Balatası Ne Zaman Değişir?
Arka kısımda bulunan fren balatalarının yapısı kampana olarak isimlendirilir. Söz konusu yapıların değiştirilmesi genellikle 80 bin kilometrede bir olur. Bu nedenle bu aralıkta değiştirmek gerekebilir. Aynı zamanda bu tür değişimler için ustadan yardım almak gerekir. Kampanaların dışardan bitip bitmediği anlaşılamadığı için söz konusu değişim için fren balatalarının sökülmesi gerekir.
Bu tür fren sistemlerinde olası arızaların ve değişim gerekliliklerinin ortaya çıkmasının ana nedenleri arasında hızlı kalkış ya da ani frenleme olarak ön plana çıkar. Söz konusu davranışların bir sonucu olarak balataların daha hızlı yıpranması ve balataların değiştirilmesi zorunluluğu ortaya çıkar. Günümüzde balataların değiştirilmesi aşamasında kullanım ömrü kadar sürüş alışkanlıkları da önem taşır.
Fren Balatası Değişimi Kaç TL?
Marka Model | Fiyat |
Tofaş Doğan SLX | 700 – 1500TL |
Fiat Uno | 700 – 1500TL |
Renault 12 | 900 – 1700TL |
Renault 9 | 900 – 1800TL |
Skoda Favorit, Felicia | 900 – 1800TL |
Fren balataları setler haline satılır. Bir setin içinde 4 adet pabuç bulunmaktadır. Balatanın kalitesine göre fiyatları değişiklik göstermektedir. 500 TL’ye alınabildiği gibi 100 TL civarında fiyatlara da balata bulmak mümkündür. Usta maliyetleri ise 200 TL ile 400 TL arasında değişmektedir. Genelde balataların 50.000 kilometre civarında değiştirilmesi gereklidir. Eğer değiştirilmezse fren tutuşu düşecektir. Sonuç olarak fren balata değişimi işçilik dahil olmak üzere 900 ile 1800 TL arasında değişiklik göstermektedir. Burada fiyatların değişiklik göstermesinin temel nedeni, marka ve model farklılığıdır. Bir de ustaların fiyat farklılıkları da bulunmaktadır.
Fren Balatası Ömrü Kaç Yıl?
Fren balatasının ömrü kullanıma göre değişiklik göstermektedir. Frene bastığınızda aracınız eskisi kadar hızlı cevap vermiyorsa balatalar incelmiş demektir. Bir an önce servise gidip balatalarınızı değiştirmeniz gerektiğini frene bastığınızda gelen gıcırdama sesinden anlayabilirsiniz. Yine fren balatalarını kontrol ettiğinizde balatalarınız incelmişse değişim zamanı gelmiş demektir. Balata değişimini ihmal etmemeniz gerekir. Tutmayan frenler kazaya davetiye çıkarır. Ortalama 20 bin km ile 40 km ömrü bulunan fren balataları aynı zamanda ortalama 1 yıllık sürede değiştirilmek durumundadır. Bu aşamada araç sahibinin düzenli aralıklar halinde bu parçaların yıpranıp yıpranmadıklarına dikkat etmek gerekmektedir.
Balatalar Yeni Değişince Ses Yapar Mı?
Yeni değişen balatalardan ses gelmesi fren diskinin sorunlu olmasından ya da kalitesiz balatalardan kaynaklanıyor olabilir. Bazı firmalar uzun süredir iyi olmayan koşullarda bekleyen balataları kullanabiliyorlar. Ama bu kısımlarda bir sorun yoksa disk ve balata arasında bir şey kalmış olabilir. Genelde balatalar takılırken araya kaçan bir talaş benzeri küçük çizim uzun süreler ses olmasına sebep olabiliyor. Bütün bu bilgiler ışığında evet balatalar yeniyken alışma süresinde biraz farklı olabilir. Ancak bu farklılık zaman içerisinde değişecektir. Tam da bu noktada balataların düzgün ve sorunsuz bir şekilde çalışıyor olması; sürüş güvenliği için şarttır.