F1 Vites Nedir, Nasıl Çalışır?

Günümüzdeki araçların çoğu otomatik olarak üretilse de ağırlıklı olarak manuel ve otomatik modeller hemen hemen aynı orandadır. Çok kullanılmayan ve bilinmeyen üçüncü bir seçenek ise motordan alınan gücün tekerleklere farklı seviyelerde aktarılmasını sağlayan yarı otomatik şanzımandır. Bunlara F1 vites de denir.

Yarı otomatik şanzıman, manuel ve otomatik şanzıman sistemlerinin ortak işlevlerine sahiptir. Bu sistem sayesinde vites debriyaj pedalı kullanılmadan değiştirilebilir. Manuel şanzımandan farkı ise vitesin değiştirilmesi için debriyaj pedalına bağlı kabloların yerine bilgisayar destekli sensörlerin kullanılmasıdır.

F1 Vites Nasıl Çalışır?

Yarı otomatik şanzıman yani F1 vites, tüm şanzıman tiplerinin çalışma prensiplerine sahiptir. Kabaca, motordaki kinetik enerji bir giriş mili ve dişlilerin dönmesiyle tekerleklere iletilir. Yarı otomatik şanzımanlarda ise motor ve vites kutusu arasında tek kavrama sistemi bulunur. Bu sistem sürücünün vites değiştirmesine olanak tanır. Manuel şanzımanlarda vites geçişleri debriyaj ile kontrol edilirken yarı otomatik şanzımanlarda vites değişimi elektronik kontrol ünitesi tarafından gerçekleştirilir.

YouTube video

Aracınhızı, gaz pedalının yeri ve motor torkundan sorumlu bilgisayar kontrol ünitesi, vites değişim zamanını belirlemeye yardımcı olur. Kontrol ünitesi, vites değiştirmenin gerekli olduğu durumlarda yarı otomatik şanzımanı motordan ayırmak için debriyajın kullanılmasına olanak tanır. Yani debriyaj pedalına basarak kavrama ve bırakma işlemleri vites robotları tarafından yapılır.

Yarı Otomatik ve Tam Otomatik Şanzımanın Farkları

F1 vites nedir sorusunu yanıtladık. Bu sistemin tam otomatik şanzımandan farkları ise vites kolu düzeni, vites değişimi, baskı balata, sürüş deneyimi konularında karşımıza çıkar. Tek tek inceleyecek olursak;

  • Vites kolu düzeni tam otomatik şanzımanlarda “PRND” şeklinde giderken yarı otomatik viteslerde “P” harfi bulunmaz. “D” yerine ise automatic modu anlamına gelen “A” harfi kullanılır.
  • Vites değişimi konusunda ise yukarıda da açıkladığımız gibi otomatik şanzımanlar sürücüden bir müdahale gelmeden otomatik olarak vites değişimi yapar. Bunun için “D” modu kullanılır. Ancak F1 vitesli araçlarda, vites değişimi gerçekleştirirken titreme ile sürücüye kendini hissettirir.
  • Baskı balata, F1 vitesli araçlarda bulunurken tam otomatik araçlarda bulunmaz. Bu sistem debriyajın bir parçasıdır ve vites kutusu ile motor arasında güç aktarımı yapar.
  • Son olarak sürüş deneyimi açısından da farklılıklar bulunur. Yarı otomatik araçlar yokuş ve rampa yerlerde kalkış yaparken geriye kayabilir. Ancak otomatik araçlarda yokuş kalkış desteği bulunur.

En az yakan SUV hangisi?

Özellikle Hyundai Kona modeli en az yakan SUV modeli olarak karşımıza çıkmaktadır. Üstelik bu model hem konforlu bir sürüş vaat etmekte hem de üst düzeyde bir performans ortaya koymaktadır.  SUV, spor kullanım aracı anlamına gelir ve 1950’lerden beri var olan bir araç türüdür. SUV terimi genellikle geçiş ve çapraz hizmet aracı terimleriyle birbirinin yerine kullanılmaktadır. SUV araçlar, tipik olarak sedan ve hatchback gibi kompakt araçlardan daha büyüktür. Ancak tam boyutlu kamyonlar kadar büyük değildirler. Tipik olarak dört kapısı, iki sıra oturma yeri, yükseltilmiş bir sürüş yüksekliği ve yüksek yerden yüksekliği vardır. Sonuç olarak SUV modelleri son zamanlarda sıklıkla tercih edilmektedir.

H segment ne demek?

H segment ne demek?

Son zamanlarda sıklıkla konuşulan H segmenti araç, yedi kişilik üç sıralı bir SUV’dir. Bu araç türü aynı zamanda çok amaçlı araç veya minivan olarak da bilinir. H segmenti, birçok büyük otomobil üreticisinin en az bir model sunmasıyla son birkaç yılda popülaritesini artırmaktadır. H segmenti, çok yönlülüğü ve yedi kişiye kadar oturma kapasitesi sayesinde bugün otomotiv endüstrisinin en popüler segmentlerinden biridir. Sadece ailenizi ve arkadaşlarınızı rahatça taşımakla kalmaz, aynı zamanda kayaklar, bisikletler ya da valizler ve diğer gereçler için de yeterli alana sahiptir. Sonuç olarak H-segmenti, yalnızca tam boyutlu (dört kapılı) SUV segmentinin ardından dünyanın en büyük ikinci araç segmentidir.

F1 vites yarı otomatik mi?

F1 otomatik vites mi?

Sürücüler genel olarak yarışma sırasında otomatik vites seçeneğini kullanmayı tercih etmektedir. Bu tarz araçlarda yer alan vites kutuları zaten vites değişimi sırasında herhangi bir güç kaybı yaşanmasına müsaade etmezler. Dolayısıyla aracın performansında herhangi bir azalma yaşanmadan vites geçişleri tamamlanır. Böylece aracın yarış sırasında çok daha üst seviyede bir performans ortaya koyabilmesi mümkün olur. F1 şanzımanda 8 ileri vites bulunmaktadır. Bu vites oranlarının nasıl olacağı her sezon öncesinde belirlenmektedir. Bu arada F1 şanzımanlarda 8 ileri vitese ek olarak bir de geri vites yer almaktadır. Bu vites sayısı her ne kadar normal araçlara göre fazla gibi görünse de araçların ortaya koydukları performansa göre ayarlanmıştır.

F1 otomatik vites mi?

F1 araçlarında debriyaj nerede?

Debriyaj, motoru ve şanzımanı bağlamak ve bağlantısını kesmek için kullanılan mekanik bir cihazdır. Bir F1 arabasında vites yoktur. Bu nedenle debriyaj motorun devrini değiştirmek için kullanılır. Sürücü arabasını hızlandırmak ve yavaşlatmak için sağ ayağını kullanacaktır. Bu arada F1 araçlarda otomatik olarak vites atılmasına olanak tanıyan sistemler kullanılmaktadır. F1 şanzıman, vites değiştirmek için direksiyondan vites değiştirenleri kullanan yarı otomatik bir şanzımandır. Debriyaj motorun arkasında bulunur ve sürücünün vites değiştirmek için kullanmasına gerek yoktur. Debriyaj sadece aracı çalıştırmak ve durdurmak için kullanılır.

F1 araçlarında debriyaj nerede?

F1 vites kulakçığı nedir?

F1 vites kulakçılığı; aracın vitesinin sıralı bir biçimde değişmesini mümkün kılan önemli bir parçadır. Bu parça direksiyonun hemen arka kısmında yer alır. Özellikle vites koluna herhangi bir şekilde dokunmanıza gerek kalmadan viteslerin değiştirilmesini olanaklı kılar. Bu da üst düzeyde bir performans ve güvenlik anlamına gelir. Bir F1 arabasındaki vites değiştirme kulakçıkları, direksiyon simidinin her iki yanına yerleştirilmiştir. Bu da sürücülerin ellerini direksiyondan çekmeden vites değiştirmesine olanak tanır. F1 arabaları, direksiyon simidinin her iki tarafında iki vites değiştirme kulakçığı ile donatılmıştır. Sürücü, vitesleri manuel olarak değiştirmek için direksiyon simidindeki bu kanatçıkları veya düğmeleri kullanabilir. Önceden belirlenmiş bir stratejiye göre vitesleri otomatik olarak değiştiren bir otomatik vites modu mevcuttur.

F1 vites kulakçığı nedir?

F1 ve DSG şanzıman nedir?

DSG şanzıman üst düzeyde bir performans ortaya konulması konusunda kritik bir öneme sahiptir. F1 araçlarında yer alan üst düzeyde bir şanzıman teknolojisini kullanan DSG şanzıman; özellikle vites geçişlerinde çok daha etkili bir performans ortaya koymaktadır. Esasında bu durumdan kaynaklı olarak bu tür şanzımanların vites değiştirme sırasında ortaya çıkan güç kaybını ortadan kaldırmak konusunda oldukça etkili olduklarını rahatlıkla ifade edebiliriz. Bu sistem vites geçişlerinin seri bir şekilde yapışması konusunda da önemli kazanımlara sahiptir. Dolayısıyla frenleme ya da hızlanma gibi durumlarda tekerlere verilen gücün kesintiye uğramamasında kritik bir öneme sahiptir. Bunda dolayıdır ki DSG şanzıman her zaman tercih edilen bir parça olarak dikkatleri üzerine çekmektedir.

F1 ve DSG şanzıman nedir?

F1 vites yarı otomatik mi?

Yarı otomatik şanzıman, temel olarak bazı otomatikleştirilmiş özelliklere sahip bir manuel şanzımandır. Direksiyon simidinin arkasındaki kanatçıklarla veya direksiyon simidinin her iki yanında bulunan düğmelerle kontrol edilir. Sürücü, bu kontrolleri kullanarak vitesleri manuel olarak seçer. Ancak herhangi bir zamanda ne kadar hızlı gitmesi gerektiğine ilişkin hislerine göre vitesleri ne zaman değiştireceğine karar verebilir. Özetle günümüz koşullarında F1 araçların vites kutuları özel teknolojilerle geliştirilmiştir. Bu da yükse düzeyde bir performansın ortaya konulması konusunda önemli kazanımları beraberinde getirmektedir. Bu aşamada F1 viteslerinin çok daha üst düzeyde bir performansı ortaya koyabilme kabiliyetine sahip olduğunu ifade edebiliriz.

F1 vites ne işe yarar?

F1 vites; yarı otomatik vitesli araçlara verilen farklı bir isimdir. Bu tür araçlar hem manuel olarak hem de otomatik olarak kullanılmaktadır.

F1 vites nasıldır?

F1 vitesli araçlar; hem manuel hem de otomatik olarak kullanılabilen araçlardır. Manuel vitesle otomatik vitesli araçların geçiş noktasında yer alan F1 vitesli araçların, performans konusunda iddialı oldukları bilinmektedir.

F1 vites kulakçığı nasıl kullanılır?

F1 vites kulakçılığı bulunan araçlarda + ile – işaretli düğmeler bulunmaktadır. Genellikle sağ bölümde + sol bölümdeyse – seçeneği yer almaktadır. Burada sürücü tercihine göre + ya da – işaretine basmalıdır.

Yorum yapın