El freni tutmuyor Muayeneden Geçer mi?

Araç güvenliği konusunda el freni oldukça önemli bir yere sahiptir. El freni bazı durumlarda kontrolü sağlamak için ve park etme gibi durumlarda kullanmak için vardır. Fakat bazı durumlarda el freni tutmama, gibi durumlar olur. Öncelikle el frenlerinin iki çeşit olduğunu belirtelim. Normal ve elektrikli el freni olmak üzere iki gruba ayrılır.

Normal el frenleri günümüz de eskiden yeniye kadar tümünde mevcuttur. Elektrikli el frenleri orta ve üst segment birçok otomobilde bir düğme olarak yer almaktadır. Bunların çeşitli arızaları olabilmektedir. El freni tutmama gibi sorunlar yaşıyorsanız konumuzdan önemli derecede bilgiler alabileceksiniz.

El Freni Neden Tutmaz ?

El freni tutmamasının belirli sebepleri vardır. Bunların çözümü oldukça basit ve genellikle ucuz işlemlerdir.

El freni halatı eskimiş ise esneyebiliyor ve bazı durumlarda kopabiliyor. Esneme yaptığında el freni eskisi kadar iyi tutmamaktadır. Fakat halat koptu ise el freni boşa çıkar ve hiç tutmaz. El freni kaldırırken yük olmadığından dolayı çok kolay çekilir fakat bir tutma söz konusu olmaz.

Birçok araçta el freni arka kampanalardan ayarlanmaktadır. Kampanalarda ki balata kısmından tırnak çekilerek el freni halat ayarı yapılır. Fakat arka balatalar zayıfladıysa el freni artık eskisi gibi tutmaz. Önceden iki diş ile tutuyorsa artık 4 diş ile az tutabilir hale gelir.

Kısacası en freni tutmama sebepleri alttaki gibidir.

  • Arka balatalar
  • El freni halatı esnemesi
  • Kampana
  • Disk aşınması

El freni tutmuyor, Muayeneden geçer mi ?

Muayeneye girecek birçok kullanıcı El freni az Tutuyor muayeneden geçer mi gibisinden araştırmalar yapmaktadır. TÜVTÜRK muayene istasyonlarında frenlerin önemi oldukça büyüktür. Aracınızın el freni tutmuyor veya çok az tutuyorsa El freni frenleme etkisi yeterli değil denilerek aracınız ağır kusurdan kalabilmektedir. El freni sapma oranı kontrol edilmektedir ve sınırın üzerinde olursa araç muayeneden geçememektedir.

Aracın frenlerini muayeneye gitmeden önce fren testi yapan bir firmaya gidebilir ve orada test yaptırabilirsiniz. El freni tutmuyorsa gerekli onarımı servis veya ustanıza yaptırabilirsiniz. Arka balata değişimi, el freni halatı gibi değişimlerle aracın muayeden sorunsuz bir şekilde geçirilmesini sağlayabilirsiniz.

El Freni Ayar Nasıl Yapılır?

El Freni Ayar Nasıl Yapılır?

El freni, bir aracın arka tekerleklerini kilitlemek için kullanılan mekanik bir cihazdır. Ayrıca dik bir yokuşta park etmek için ön tekerlekleri kilitlemek için de kullanılabilir. Birçok araç, araç park konumuna alındığında uygulanan otomatik park freni ile donatılmıştır. Bu, manuel el frenini kullanma ihtiyacını azaltır, ancak yine de bazen kullanmak gerekebilir. El freni ayarlarken; diskin üzerindeki kampana ayar vidasını kullanmalısınız. Bunun için el freninizi 1 ya da 2 diş çekmelisiniz. Sonrasında sıkıştırma işlemi yapılmalıdır. Bu işlemin aynısı her iki tekere de yapılmak durumundadır. Sonuç olarak el freni ayarını yapmak titiz bir süreci beraberinde getirdiğinden alanında uzman olanlara yaptırılması gerekmektedir.

Yorum yapın