Ebd arızası genel olarak tekerlekteki hız sensörlerinin verileri doğru tespit edememesi ya da akü problemleri yüzünden kaynaklanıyor. Ebd sistemi ABS ile ortak bir şekilde çalıştığından olası arıza durumda gösterge üzerinde abs lambası sürekli yanıyor. Gösterge üzerinde arızayı fark ettiğinizde mutlaka arıza tespit cihazı ile araca bağlanıp hata koduna göre işlem yapabilirsiniz.
Arıza meydana geldiğinde akü zayıflığından dolayı bazen arıza lambası yanmayabiliyor. Bu durum sensörlerin tam olarak işlevini yerine getirememesinden kaynaklanıyor. Ebd arızasını onarmak için akünün test edilmesi gerekirse değiştirilmesi gerekiyor. Arızaya hızlı müdahale edilmediği durumlarda aracın fren dengesi bozuluyor. Sonuç olarak durma mesafesi uzayacağından farklı kazalar meydana gelebiliyor.
Ebd Nedir?
Ebd, İngilizce bir kısaltma olup Türkçe olarak “elektronik fren gücü dağıtıcı” anlamına geliyor. Bu sistem frene basıldığında aracın ön ve arkasında denge sağlıyor. Normal şartlarda frene basıldığında araç öne doğru eğim gösteriyor. Arka tekerleklere güç daha az bineceğinden kızaklama meydana gelerek fren mesafesi uzayabiliyor. Ebd sistemi bu durumun önüne geçiyor. Ebd arızası giderilmezse fren dengesi sağlanamıyor.
Ebd fren sistemi kısaca ani fren yapıldığında ön ve arka tekerlere bindirilen yükün eşit olarak dağılmasını sağlıyor. Aracın yol tutuşunun iyi olması ve yolda stabil devam etmesi için mutlaka ebd sisteminin çalışır durumda olması gerekiyor. Aracın bakım ve kontrol muayenesi zamanında eğer sistemde bir problem varsa yetkili bir uzmana danışılması gerekiyor.
Ebd ile Esp Aynı mıdır?
Ebd ve Esp bazı otomobil kullanıcıları tarafından karıştırılan sistemler arasında yer alıyor. Ebd tekerlekler arasındaki fren kuvvetini dengede tutuyor. Yani diğer bir deyişle ABS’nin çalışmadığı hallerde arka tekerlere yeterli gücü sağlayarak ön tekerlere bindirilen yükü hafifletiyor. Ebd arızası olduğunda arka tekerlere yeterince güç uygulanmadığından denge sağlanamıyor.
Esp ise virajlı yollarda frene basıldığında önde ve arkadaki tekerlerde boş dönen varsa sensörler tarafından tespit ediliyor. Hangi tekerlere ne kadar miktarda basınç uygulanacağı bu sistem sayesinde belirleniyor. Esp virajlarda güvenli fren yapmayı sağlıyor. Ebd ise düz yollarda ABS’ye ihtiyaç kalmaksızın yüksek kalitede verim sağlayarak aracı güvenli şekilde durduruyor.
Ebd Arızası Nasıl Giderilir?
Araçlarda ebd arızası olduğu zaman ‘ebd arızası motoru durdurun’ şeklinde ikaz lambası yanar. Bu ikaz lambası yandığında fren sisteminde bir hatanın olduğu anlaşılır. Günümüz de ebd arızasının sık sık yaşandığı araçlardan bazıları Fiat Doblo, Fiorino, Albea, Linea olmaktadır. EBD arızası ışığı bazen akü bittiğinde de yanabilir.
EBD arızasının detayları için OBD ile bağlantı sağlanıp detaylıca gelen hatalar kontrol edilmelidir. Hata kodları araştırılmalı ve gerekli mekanik düzenlemeler yapıldıktan sonra hata kodları silinmelidir.
EBD güvenlik nedir?
Elektronik fren sistemi (EBS), fren pedalının konumunu izlemek ve buna göre frenleri kontrol etmek için elektronik sensörler kullanan bir sistemdir. EBS, kilitlenmeyen fren sistemleri (ABS) ve elektronik stabilite kontrolü (ESC) için kullanılabilir. Elektronik fren kuvveti dağıtımı (EBD), fren kuvvetini çekişlerine göre ön tekerleklere dağıtır. Önden veya arkadan savrulmayı azaltmak için kullanılabilir. Bu sistem araç güvenliği açısından kritik bir öneme sahiptir. Bu durumun doğal sonucu olarak son zamanlarda çok sayıda farklı yeni modellerde bu tarz sistemlerle karşılaşıyoruz. EBD, frene sert bastığınızda patinajı önlemeye yardımcı olmak için frenleme gücünün dört tekerleğe daha eşit dağılmasına yardımcı olur.
EBD nin açılımı ne?
Açılımı Electronic Brake Force Distribution olan EBD; her tekerlek için uygulanan fren kuvvetine doğrudan etki etmektedir. Türkçe açılımı olarak elektronik fren gücü dağıtımı sistemi olarak isimlendirebileceğimiz EBD; araçlar açısından kritik bir etkiye sahipti. Elektronik stabilite kontrolü; gerektiğinde fren uygulayarak veya motor gücünü azaltarak sürücülerin araçlarının kontrolünü korumalarına yardımcı olur. EBD, her tekerlekteki sensörler aracılığıyla tekerlek hızını ölçerek çalışır. Bilgisayar bu bilgiyi alır ve aynı aks üzerindeki diğer tekerleklerin hızıyla karşılaştırır. Bir tekerlek diğerinden önemli ölçüde daha fazla çekişe sahipse, bilgisayar fren basıncını daha kaygan tekerleğe gidecek şekilde ayarlayacaktır. Bu, ani frenleme sırasında ve kar veya buz gibi kaygan yüzeylerde sürerken aracın dengesini korumaya yardımcı olur.
EBD güvenlik ne işe yarar?
Elektronik fren kuvveti dağıtımı veya EBD, aracın fren kuvvetini en fazla tutuş veya çekişe sahip tekerleklere otomatik olarak dağıtan bir sistemdir. Bu, tekerlek hızlarını izlemek ve buna göre fren basıncı uygulamak için bir bilgisayar kullanılarak yapılır. EBD, kaymaları önlemeye ve durma mesafelerini azaltmaya yardımcı olabilir. Kar veya yağmur gibi kötü hava koşullarında araç kullanıyorsanız EBD, her bir lastiğin sahip olduğu çekiş miktarına bağlı olarak aracınızın frenleme kuvvetini ayarlayarak suda kızaklamayı önlemeye yardımcı olabilir. Sonuç olarak; EBD, Elektronik Fren Gücü Dağıtımı anlamına gelir ve ABS sistemi ile çalışan bir güvenlik özelliğidir.