Dizel Araç Sabah Neden Zor Çalışır?

Özellikle soğuk günlerde baş gösteren bu sorunlar, dizel araçların birçoğunda kış aylarında görülmektedir. Dizel araç çalışmama sorunları birçok kullanıcının en büyük sorunlarından birisidir. Dizel geç çalışma sorunları birçok kullanıcıyı ciddi manada yıpratabilmekte ve bazı durumlarda birçok donanım parçası değişmesine rağmen çözüm olmamaktadır. Bu yüzden aracı iyi tanıyan kişilere gidilmesini en baştan tavsiye etmekteyiz.

Dizel araç sabah zor çalışıyor

Dizel yani motorin yakıtı kullanan araçların sabahları geç çalışmasının bir kaç farklı sebebi olabilmektedir.  Lpg veya benzinli araçlarda ki çalışmama sorunlarının benzerleri de bu maddeler arasında yer alacaktır. Fakat Dizel yakıtı olan motorin konusunda da sabahları neden çalışmadığından bahsedeceğiz.

Aracım Kışın Çalışmıyor!

Dizel Aracın Geç Çalışma Nedenleri

Dizel motor kullanan araçlarda sabah çalışmama oluyorsa bazı donanımlar tek tek kontrol edilmelidir. Bunları altta en açıklayıcı şekilde anlattık.

Isıtma (Kızdırma) Bujileri Kontrol Edilmeli

Dizel araçların çalışma sistemi sıkıştırma esnasında yakıtı enerjiye çevirir ve ateşleme yapar.  Gerekli olan basıncı ve yanma işlemini ise sağlayan parçanın adı ısıtma bujileridir. Isıtma bujilerinde oluşabilecek herhangi bir arıza durumunda araç geç çalışacaktır. Bu durum sadece aracın geç çalışmasını sağlar. Hiç çalışmama gibi bir durum genel olarak görülmez. Bu nedenle kış aylarına girmeden önce ısıtma bujilerinin kontrolü yapılmalıdır.

Akü ve akü bağlantıları kontrol edilmeli

Dizel yakıt sistemi kullanan araçlar, LPG ve ya benzinli araçlara göre ilk ateşleme sırasında daha fazla akım sağlar. Buda sağlıklı bir ilk çalışmanın yüksek akımdan geçeceği yönündedir.  Akü sisteminde oluşacak en ufak bir sorun , ilk çalıştırma sırasında yüksek akım oluşturamayacak ve bu nedenle dizel araç zor çalışacaktır. Akü başlarında oluşan oksitlenmeler de ateşlemeyi oldukça zayıflatan sebeplerden birisidir. Benzin ve LPG sistemi ile mazotun arasında belirli farklar bulunmaktadır. Mazotun sağlıklı yanması için tutuşma direncinin daha fazla olması gerekmektedir. Mazotun tutuşması için ateşlemenin yüksek olması gerekir.

Kışın Akü Değişimi Gerekli mi?

Motor yağı kalınlığı kontrol edilmeli

Özellikle kış aylarında dizel araçların motor yağları normalden daha kalın olursa ilk çalışmada oldukça zorlanır. Havanın soğuması ile birlikte yağ kalınlığı daha da artar ve motor sisteminin ilk çalışmasında yeteri kadar yağlanma olmayabilir. Buda dizel araçların sabah geç çalışmasına neden olur. Motor yağı viskozitesi değerlerine yukarıdaki tablodan bakabilirsiniz. Belirli dış sıcaklıklara göre önerilen motor yağ sınıflandırmasından bahsedilmiştir. Kış şartlarında kullanma kılavuzun da belirtildiği gibi motor yağlarını bir incesi ile değiştirebilirsiniz. Kullanma kılavuzunda  sıcaklığa ve soğukluğa göre belirlenen yağ sınıflandırmasını inceleyebilirsiniz.

Enjektör arızaları ve yakıt sistemindeki sorunlar

Dizel araçlarda enjektör arızası, pompa arızaları ve yakıtın kötü olması durumunda bir takım olumsuzluklar meydana gelir. Özellikle kötü yakıt kullanımı direk anında belirti verebilir ve sabahları zor çalışır hale gelir. Enjektör arızası ise belirli kilometrelerde bakıma ihtiyaç duyan bir donanımdır. Bu yüzden enjektör bakımı düzenli olarak yapılmalıdır. Dizel araçlarda geç çalışma sorunu çözümü yukarıda ki maddeler en açık şekilde anlatılmıştır. Kısacası düzenli bakım yapıldığında kış aylarında dizel araçlar tek marş ile çalışabilir. Düzenli dizel bakımları kışın hem araç sahibini üzmez hem de aracınızla keyifli bir şekilde yolculuk yapabilirsiniz. Bakımları ihmal etmek ise kısa sürede özellikle kış aylarında aracınızdan soğumanıza neden olur ve bütçenizi oldukça yorabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR   Suzuki Periyodik Bakım Fiyatları 2023
Motor Yağı Viskozitesi Nedir?
Motor Yağı Viskozitesi Nedir?

Soğuk Havada Motorum Donduysa Ne Yapmalıyım?

Kış aylarında araç sahipleri aracın motoru ile ilgili sorunlar yaşayabilmektedir. Özellikle motorun donması gibi sorunlarla karşı karşıya kalan sürücüler bunun için ne yapması gerektiğini araştırarak motora zarar vermeden buzun çözülmesini sağlayabilirler. Aracının motoru soğuk havalarda donan kişi bunun için öncelikle biraz bekleyip buzun kendi kendine çözülmesini beklemeli.

Buzun bir an önce çözülmesi gerekiyorsa bu durumda aracın radyatör ızgarasının önüne bir ısıtıcı yerleştirerek hafif hafif donun açılmasını sağlayabilirsiniz.  Aracınızın motorunun donması riskini ortadan kaldırmanı çok daha önce almanız gereken bir önlemdir. Dizele, antifriz katmanız, bu konuda işinizi biraz olsun kolaylaştıracak bir işlem olacaktır. Ayrıca aracınızın motorunun gece donmasının önüne geçmek için gece aracınızı çalıştırmanız gerektiğinde rölantide çalıştırmanız da işe yarayacaktır.

Soğuk Havada Motorum Donduysa Ne Yapmalıyım?
Soğuk Havada Motorum Donduysa Ne Yapmalıyım?

Doğru Motor Yağını Kullanın (Motor Yağı Viskozitesi)

Aracınızın tam performans çalışması için tüm bakımlarının zamanında yapılması gerekmektedir. Bunun yanında aracınızın motor yağının da aracınıza uygun şekilde seçilmesi ve kullanılması gerekmektedir. Motor aracın en önemli parçası olarak bilinmektedir. Motor ile ilgili arızaların zamanında fark edilmesi konusunda bakımının düzenli olarak yapılması çok önemlidir. Bunun yanında motor yağının doğru şekilde seçilmesi ile motorun performansı arttırılarak yakıttan tasarruf etmeniz söz konusu olacaktır. Bütün bunlar motor yağının aracınıza ve motorunuza uygun şekilde seçilmesi ile elde edilmektedir. Doğru motor yağı seçimi motordaki yıpranmaların önüne geçeceği için çok önemlidir.

Doğru Motor Yağını Kullanın (Motor Yağı Viskozitesi)
Doğru Motor Yağını Kullanın (Motor Yağı Viskozitesi)

Motor Yağı Viskozitesi Nedir?

Motor yağı viskozitesi ile ilgili tanım yapmadan önce viskozitenin ne demek olduğunu bilmek gerekmektedir. Viskozite akışkan olan bir maddenin akmaya karşı göstermiş olduğu direnç ile ilgili ölçüye denilmektedir. Viskozite motor yağının akışkanlığının ölçülmesinde de kullanılmaktadır. Motor yağının tam koruma sağlaması için ortam sıcaklığına uygun olması gerekmektedir. Şayet motor yağı soğukta kalınlaşırsa yağ hareket edemez. Motor sıcak olduğunda ise yağ incelirse bu sefer de motorun parçalarını korumayacaktır.

Aracınızda kullanacağınız motor yağının akışkanlığının ölçülmesi olarak viskozite kelimesini kullanabilir. Motor yağının akışkanlığının azalması yani yağın daha katı hale gelmesi motor için iyi bir şeydir. Yağ motorun çalışması sırasında sürtünmeyi engeller. Motor yağı akışkan ise bu durumda yağ motorun parçalarının birbirine sürtünmesine sebep olacaktır.

Yorum yapın