Direksiyon titremesi neden kaynaklanır?

Direksiyon da titreme günümüz de her araçta olabilmektedir. Bu titreme hareket halinden yüksek hızlarda giderken olabilmektedir. 120- 130 km hızlarda iken direksiyonda titreme başlıyorsa bu genellikle balans sorunu olmaktadır. Jantlar sökülüp balans ayarı yapıldıktan sonra bu sorun çözüme kavuşmaktadır.

Hızlandıkça artan titremenin bir başka nedeni de lastiklerin yapısal bozukluğu olabilir. Lastiklerdeki küçük bozukluklar direksiyonunuzun titremesine neden olabilir. Bu nedenle güvendiğiniz bir lastikçiye kontrol ettirmenizde yarar vardır.

Yüksek hızda direksiyon titremesi

Yüksek hızda direksiyon titremesi genellikle balans ayarının bozulmasından dolayı oluşur. Sadece yüksek hızlarda titreme oluyorsa jant balansı kontrol edilmeli ve bozukluklar düzeltilmelidir. 120 km hızda direksiyon titremesi yaşanıyorsa ve 100km hızda sorun olmuyorsa kesinlikle balans sorunu diyebiliriz.

Virajlarda direksiyon Titremesi

Sağa ve sola virajlarda direksiyon titremesi genellikle aks kaynaklı arızalardan ötürü oluşur. Aks parçasında oluşan bir problem nedeniyle araç dönüşlerde titreme yapar. Sadece sağa dönerken yapıyorsa sağ teker aks sistemini kontrol ettirebilirsiniz. Aynısı sol taraf için de geçerlidir. Aks kaynaklı direksiyon titremesi sık karşılaşılan bir durumdur. Aks değişiminde orijinal parçaların kullanılması bu gibi sorunları oldukça geciktirmektedir.

Sürekli Direksiyon Titremesi

Eğer aracınızın direksiyonu hız fark etmeksizin sürekli titriyorsa, motorunuzun çeşitli sorunlarının habercisi olabilir. Örnek olarak şanzıman kulağı ya da motor kulağı kopması halinde direksiyonunuz titreyebilir. Kulağı kopuk olan aks mili sarsıntılı bir şekilde dönecek ve otomobilin ön tarafında sallantı yaratacaktır. Bu da sarsıntı nedeniyle direksiyonunuz titrer. Titreme belirtisinin bir diğer kaynağı da rot mili, z rot, rot başı vb. parçalarınızın ayarsızlıkları tekerleklerin salınımını arttırır. Bu salınım, direksiyonunuzda titremeye neden olur. Bu nedenle ön takımların kontrolünün periyodik olarak yapılması, hem aracınızın hem de sizin güvenliğiniz için önemlidir.

Frene basınca direksiyon titremesi neden olur?

Yüksek hızda frene basınca titreme sorunları genellikle fren disklerinde sorun olan araçlarda meydana gelir. Frene basınca araç neden titrer diye soruyorsanız fren disklerinin değişim zamanı gelmiştir. Fren disklerinde zamanla eğilmeler oluşur ve frene bastıkça balatalar, disklerin eğri yerlerine geldiği için titremeyi direksiyona verir. Uzun süre direksiyon titremesi ile biniyorsanız bunun sonuçları artar. Uzun süre disk değişimi olmaz ise direksiyon kutusuna kadar zarar verir. Sıfır fren diski masrafı yapmak istemeyen kişiler ise tornayı düşünebilir. Fren diskini tornacıya düzeltmesi için verebilirsiniz. Tornalama işlemi fren diski üzerinden mm kesilerek yapılır. Bu işlem fren diski başı 20-30 lira arası yapılmaktadır.

Lastiklerde aşınma

Lastiklerde aşınma durumu varsa direksiyonda titreme yapacaktır. Zemin ile tam bağlantı kuramayan lastikler dengesiz bir şekilde hareket eder ve buda direksiyonda belirli bir titremeye sebep verir.

Jant Yamukluğu

Kötü yol şartları neticesinde, jantlarınızda çeşitli yerlerin yamulmasına sebebiyet verebilir. Bu yamukluk, lastiklerinizin balansının oynamasına neden olur. Balansların tutması için de jantlarınızın düzeltilmesi gerekmektedir.

Tüm bu ihtimallerin haricinde, titreme probleminize başka arızalar da kaynaklık edebilir. Aracınız için en iyi teşhisi, yetkili servisleriniz ya da güvendiğiniz ustalarınız koyacaktır.

Rot Ayarı titreme yapar mı?

Direksiyon titremesi rot mu balans mı?

Direksiyon bölümünde bir titreme sorununun yaşanıyor olması; hem rot hem de balans ayarından kaynaklanabilir. Ancak direksiyondaki titremenin sebebi çoğunlukla rot ayarıdır. Unutmamak gerekir ki rot ayarı, aracınızın tekerleklerinin doğru bir şekilde hizalanmasını mümkün kılar. Bundan dolayıdır ki rot ayarında meydana gelen bir bozukluk ilk önce tekerleklerinizi etkileyecektir. Tekerleklerdeki bozulmaysa doğrundan direksiyonunuzda belirgin bir şekilde titremeye neden olacaktır. Bütün bu bilgiler ışığında direksiyon titremesi sorunu gündeme geldiği zaman hem sürüş konforunu hem de güvenliğini olumsuz olarak etkileyen bir durum karşımıza çıkar.

YouTube video

Rot Ayarı titreme yapar mı?

Özellikle dönüş yaptığınızda direksiyon simidinizde bir titreşim varsa, bu bir şeyin gevşemiş veya kırılmış olabileceğini gösterir. Özellikle rot ayarındaki bozukluk doğrudan direksiyonunuzda bir titremeye neden olacaktır.  Sonuç olarak aracınızın rot ayarı sistemi yağlanmamışsa veya iç yapısında bir bozukluk varsa titreme yapabilir. Bu tür bir sorunun onarımı, düzgün çalışmasını garanti edebilmemiz için yetkili bir servis merkezi tarafından yapılmalıdır. Böyle bir sorun yaşıyorsanız bir an önce tamircinize gitmenizde fayda vardır. Diğer türlü aracınızın hem konfor özelliği hem de sürüş güvenliği riske girecektir. Üstelik her şey bu kadarıyla da bitmez. Rot balans ayarının düzgün olmaması; aracınızda diğer parçaların da zaman içerisinde zarar görmesine neden olabilir.

Yorum yapın