Radyatör havası almak için öncelikle aracın hava yapmış olması gerekir. Eski birçok otomobilin radyatörlerinde kapak varken yeni araçların ise radyatör kapağı yoktur. Bu kapak yede su deposu adı verilen genleşme kabında bulunmaktadır. Peki radyatörün havası nasıl alınır ?
Radyatörün havası nasıl alınır?
Radyatör havasını almadan önce suyu full şekilde tamamlamak gerekir. Hava alma sırasında belirli bir su kaybı olabilir ve önceden tamamlamak gerekir. Hava alma işleminden sonra ise eksilen suyu tekrardan eklemeniz gerekecektir.
Radyatör hortumlarında havasını alabileceğimiz bir hava alma vidaları mevcuttur. Bu havayı almak için aracı çalışma sıcaklığına getirmeliyiz. Araç motor sıcaklığına geldi ve termostat devreye girdiği andan itibaren bu vida açılmaya başlanır. Hava alma vidasını gevşettikçe su gelmeye başlar. Radyatör çok hava yaptı ise bu ilk başta kesintili bir şekilde su gelmeye başlar ve sonrasında normale döner. Sonrasında ise bu hava alma vida yerini tekrardan sıkmanız gerekir.
Eski araçların bazılarında ise hava alma vidası bulunmaz. Birçok usta hava alınmasını lpg beyni üzerinde bulunan su hortumunu gevşeterek yapar. Hortum gevşetilir ve su tazyikli gelene kadar hava alma işlemi tamamlanır.
Radyatörün hava yaptığı nasıl anlaşılır?
Soğutma sisteminin hava yapıp yapmadığını anlamak oldukça kolaydır. Motor ısınmaya başladığında, su pompası devirdaim yaptığında radyatöre bağlı hortumların sertliğinden hava yapıp yapmadığı anlaşılmaktadır. Radyatör hortumları olması gerekenden sert ise ve fazla şişlik varsa radyatörde hava kalmış demektir.
Bmw Radyatör Havası Nasıl Alınır?
3 serisi BMW e36 modellerinde M50 motor ve M52 motorları kullanılmıştır. Motora su koyulan hazne bir modelde sağda iken diğer modelde solda bulunur. Yukarı da bulunan örnekte BMW M52 motorunda ki radyatör hava alma vidası gösterilmektedir.
- Yedek su deposu kapağı açıldıktan sonra tamamen doldurulur ve bu şekilde kapağı kapatmadan araç çalıştırılır.
- Radyatör hava alma vidası yavaş ve kibar bir şekilde gevşetilmeye başlanır.
- Bu esnada motorda kalan hava çıkmaya başlar ve ardından su gelmeye başlar.
- Su gelmeye başladığında araçtaki havanın gittiğini anlayabilirsiniz. Gevşetilen vida tekrardan sıkılır ve hava alma işlemi tamamlanır.
- Eksilen su yedek hazneden tamamlandığı için buraya da su eklemeyi unutmayın.
Focus 2 Radyatör Havası Nasıl Alınır ?
Focus 2 radyatör hava alma işlemi bir profesyonel tarafından yapılmalıdır. Diğer araçlara göre Focus 2 lerde hava alma daha zordur ve dikkat isteyen bir iştir. LPGli focus araçlarında ustalar genellikle LPG su hortumunu söküp akışkan şekilde su gelene kadar bekletmektedir. Bir yandan ise eksilen su için radyatör haznesinden su takviyesi yapmaktadır.
Lada Vega Radyatör Havası Nasıl Alınır ?
Lada Vega model araçlarda radyatör havası almak için Regülatör üzerinde bulunan su hortumu gevşetilmektedir. Hortumdan tazyikli bir şekilde su gelene kadar beklenmektedir. Bu işlemler sırasında araç motor çalışma sıcaklığına ulaşmış olmalıdır. Eksilen su da tamamlanmalıdır. Vega araçlarında hava alma işlemi oldukça basittir. Bazı Vega modellerinde ise hava alma vidası da bulunmaktadır.
Marea Radyatör Havası Nasıl Alınır ?
Fiat Marea modelinde radyatör havası alma uygulaması oldukça kolay bir işlemdir. Bu araçlarda radyatör hava tahliye vidası bulunmaktadır. Araç 90 derece çalışma sıcaklığına geldiğinde bu vida gevşetilir. Bu esnada radyatör havası dışarı çıkar ve ardından su gelmeye başlar. Hemen gevşetilen bu vidayı tekrar sıkmalı ve su eksildiyse tamamlamanız gerekir.
Peugeot 206 Radyatör Havası Nasıl Alınır ?
Peugeot 206 aracında radyatör havası alınması için bir tahliye tıpası bulunur. Bunun diğer bir adı da radyatör hava alma tıpasıdır. Motorun arka tarafında araç içerisine giren bir su hortumu bulunur. Bu hava alma tıpası su hortumu üzerinde yer alır. Aracın öncelikle suyu tamamlanır ve çalışır halde iken bu tapa gevşetilir. Hava çıktıktan sonra su gelmeye başlayınca tekrar sıkılır. Hava alma işlemi Peugeot araçlarında oldukça basit olmaktadır.
Motor havası alma işlemini bilmiyorsanız kesinlikle bir ustadan yardım almanız gerekir. Bir ustaya danışarak sorunun çözümünü talep edebilirsiniz. Günümüz de Tofaş, Renault, Peugeot, BMW, Ford ve Honda markalı araçlarda hava alma işlemi ortalama 5 dakika sürse de kimi araçlarda da hava alma işlemi 30 dakikayı geçebilmektedir.
Motor soğutma suyunda hava varsa ne olur?
Şayet motor soğutma suyu hava alırsa motor aşırı ısınacaktır. Çünkü motor soğutma sisteminde ciddi sorunlar ortaya çıkacaktır. Soğutma sistemi su ve antifriz içerir. Soğutma suyu seviyesi genleşme deposunun en alt noktasının altındaysa, soğutma sıvısı az olabilir veya içinde hava olabilir. Hava, bir sızıntı yoluyla veya sistemin dışından gelen basınçla içeri girmeye zorlanarak bir soğutma sistemine girebilir.
Düzgün sızdırmaz olmayan bir radyatör kapağı, sisteme hava girmesine izin verebilir. Böyle bir sorunun var olması demek aracınızın conta yakmasına ya da pistonların erimesine dahi sebep olabilir. Motor soğutma sıvısında hava varsa, radyatör kapağını açtığınızda hava kabarcıklarının çıktığını göreceksiniz. Bu sorunu çözmek için, soğutma sisteminizdeki havayı boşaltmanız yeterlidir.
Radyatör basıncı kaç bar?
Radyatör basınç yaklaşık değeri; 0,8 ile 1.1 bar arasında olmalıdır. Bundan daha düşükse, daha fazla soğutma sıvısı eklemeniz gerekir. Radyatör kapağı da kontrol edilmeli ve gerekirse sıkılmalıdır. Aracınızın ne tür bir basınç kullandığını bilmiyorsanız, aracınızın radyatöründeki suyu boşaltmadan önce bir tamirciye danışmanız veya kullanım kılavuzunuzu okumanız en iyisidir. Çünkü bu, yanlış yapılırsa içindeki bazı parçalara zarar verebilir! Ayrıca, sürüşten önce herhangi bir sorun olmadığından emin olabilmekleri için, üzerinde herhangi bir çalışma yapıldıktan sonra arabanızı bir tamirciye kontrol ettirmeniz önerilmektedir.
Radyatör suyu boşaltılmalı mı?
Radyatör suyu sadece soğutma sistemi değiştirilirken boşaltılmalıdır. Her 15 bin km aralıklarla veya bir yılda bir kez radyatör suyunun boşaltılmasına dikkat etmek gerekmektedir. Bu arada sıvıyı boşaltırken dikkatli olmak gerekir. Çünkü bu su zehirli bir su olduğu için yere akıtılmamaya dikkat etmek gerekmektedir. Radyatör suyunu boşaltırken altına bir kap yerleştirmelisiniz. Böylece boşalttığınız suyun yere akmasını önlersiniz. Bu hem insan hem de çevre sağlığı açısından önemlidir. Bir de suyu boşaltırken mutlaka radyatördeki suyun tam boşaldığından emi olmalısınız. Çünkü bu sonrasında aracınıza su koyarken daha isabetli bir oran yakalamanızı mümkün kılar. Unutmayın radyatöre su koyarken %50 antifriz %50 su oranını yakalamalısınız!
Radyatöre hazır su konur mu?
Radyatöre su koyacaksanız bu suyun musluk suyu olmamasına dikkat etmeniz gerekir. Bunun yerine damıtılmış su koymalısınız. Bu suda yüzde 50 oranında antifriz ve yüzde 50 oranında su bulunmalıdır. Bir aracın radyatörüne her zaman gerektiği gibi su konulabilir. Ancak su koyma işleminin oldukça titiz bir işlem olduğunu göz önünde bulundurmanız gerekir. Burada antifriz tercihine de dikkat ediyor olmak gerekmektedir. Çünkü günümüzde piyasada bulunan farklı tipte antifriz markası yer almaktadır. Dolayısıyla aracınız için kaliteli bir markayı tercih etmeniz gerekmektedir. Ancak bu sayede tam da istediğiniz performansı elde edebilirsiniz. Bir de aracınızın soğutma sistemi için herhangi bir zamanda yalnızca bir tür antifriz kullandığınızdan emin olmanız gerekir. Yani farklı türdeki antifrizleri karıştırmamanız gerekiyor.