Araba neden hararet yapar ?

Araçların hararet yapması genellikle bakımı zamanında yapılmadığından kaynaklanmaktadır. Özellikle uzun süre bakımsız kalan araçlar hararet yapar ve daha büyük masraflara yol açar. Kullandığımız araçlar yaz aylarında ve kış aylarında herhangi bir sorundan dolayı, görevini yapamayan bir parçadan dolayı ısı yüksekliğine maruz kalabilir. Araçlar belirli bir sıcaklık ile sabit kalması gerekir ve bu şekilde motorun sağlıklı bir şekilde görevini yerine getirmesi beklenir. Fakat bazı durumlarda araçlarımız hararet yapabilir ve motor masraflarına sebebiyet verebilir. Araç hararet yapıyor diyorsanız alttaki metinlerde çözüm yollarını bulabileceksiniz.

Araç Motoru Neden Hararet Yapar?

Her türlü araç markası ve modeli hararet yapabilir. Bunun nedeni ise herhangi bir tıkanıklık veya arızalı olan bir parçadır. Bu sorunlar ile karşılaşıldığında kullanıcı her zaman hararet göstergesini takip etmeye başlar ve bu kısa sürede alışkanlık haline gelir. Şimdi size araçların neden hararet yaptığını tek tek açıklayacağız.

Radyatör tıkanıklığı ve hararet

Arabanın radyatörü uzun zamandır kullanılıyor ve bakımları yapılmıyor ise aracınız hararet yapmaya meyilli hale gelmiştir. Radyatör kanalları tıkalı olan araçta rüzgar ısısı ile soğutma oldukça az olur ve buda sürekli ısı yükselmesini sağlar. Tıkanan radyatör sürekli olarak devir daim sağlayamadığı için buda hararetin artmasını sağlar. Bunun önüne geçebilmek için radyatör temizliği veya yenisini almanız gerekir.

Radyatör tıkanıklığı nasıl anlaşılır

Fan motoru arızası ve hararet

Otomobillerde bulunan fan motorları aracın çalışma sıcaklığına geldiği zaman otomatik olarak belirtilen dereceye su sıcaklığını indirmek için çalışırlar. 92 derecede fan açar ve bu sıcaklığı 87 dereceye getirene kadar aralıksız çalışır. Haliyle radyatör fan motor arızası sonrasında araç ısınan suyu soğutamaz ve buda motorun hararet yapmasına neden olur. Fan motorları her bakımda kontrol edilmelidir. En ufak bir arıza sonucu araç büyük masraflar açabilir.

Düzensiz bakıma sahip araçlar hararet yapabilir.

Fan müşürü arızası ve hararet

Fan müşürleri genellikle radyatöre bağlıdır. Fan müşürü derecesine göre hareket eder. Diyelim ki fan müşürü 82 derece. Radyatör su sıcaklığı 82 dereceye ulaştığında müşür bunu algılar ve hemen fan motoruna sinyal vererek çalışmasını sağlar. Fan müşürü arıza yaptığında ise fan motoru da hareket edemez ve su sıcaklığı sürekli artarak motor hararet yapar. Oldukça ucuz olan fan müşürleri büyük sorunlara neden olabilir.

Radyatör kapağı arızası sonucunda araç hararet yapar.

Araçlarda bulunan genleşme kabı ve radyatör kapakları da hararete sebep olabilir. Radyatör kapakları ve genleşme kabı kapağının doğru çalıştığından emin olun. Bu kapaklar arıza yapmışsa araçta oluşan fazla basıncı dışarıya atamaz ve hararet yapar.

Devirdaim arızası nedeniyle hararet yapabilir.

Sürekli bir su döngüsü sağlayan devir daim araçtaki en önemli aktif parçalardan birisidir. Bu parça arıza yaptığında araçta olan su döngüsü yavaşlamaya başlar ve tamamen de durabilir. Bu sayede su sıcaklığı hemen ısınmaya doğru ilerler ve araç hararet yapar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR   Akü Zayıfsa Ne Olur, Akü Biterse Farlar Yanar mı?

Egzoz tıkalı olduğunda araç hararet yapabilir

Araçta bulunan egzoz sistemi iyice dolduğunda veya tıkandığında hava dışarı atılamaz ve motor bölümüne geri döner. Buda yüksek ısıya maruz kalmasına neden olur. Egzoz sistemi detaylıca kontrol edilmelidir.

Devirdaim Pompası Nedir? Arıza Belirtileri Nelerdir?

Termostat arızası hararete neden olur.

Araçlarda ki termostat arızaları sonrasında araç kısa sürede hararet yapar. Termostat genellikle ucuz bir parçadır ve hayati bir önemi vardır. Araç sağlığı için her bakımda termostatı kontrol ettirmekte fayda vardır.

Yokuş yukarı hararet göstergeniz de hemen artış oluyorsa öncelikle devir daim radyatör gibi yerler kontrol edilmelidir. Sıcak günlerde bakımsız araçların hepsinde hararet sorunu görülebilir. Özellikle gizli conta yanıkları olan araçlar kesinlikle hararet yapar ve su sıcaklığı neredeyse hiç inmez. Silindir kapak contasında çok ufak bir yanık vardır ve bu sebeple hararet yapar. Birçok bakım yapıldı ve hala hararet sorunu mevcutsa silindir kapak contasının yenilenmesi gerekir. Aracım hararet yaptı su kaynattı çalışmıyor diyorsanız bu makale size çözüm sağlayacaktır. Unutmayınız ki araçlarınızın bakımları ne kadar düzgün yapılırsa araç o kadar sağlıklı olur.

Hararet kaç olursa tehlikeli?

Harareti düşürmek için ne yapmalı?

Aracınızdaki harareti düşürmek için ilk önce aracınızı güvenli bir yere park etmelisiniz. Sonrasında mutlaka motorun soğulmasını beklemelisiniz. Bu sırada kesinlikli aracınızın soğutma suyunun bulunduğu kapağı açmamalısınız. Şayet böyle bir durumda soğutma suyunun bulunduğu kapağı açacak olursanız; patlama yaşanabilir. Bundan dolayı aracınızın bir yere park ettikten sonra aracınızın soğumasını beklemelisiniz. Sonrasında arabadaki suyun soğuduğunda emin olduğunuzda artık soğuk suyunun kapağını açabilirsiniz. Devamın buraya su eklemelisiniz. Ancak kullandığınız suyun musluk suyu olmamasına dikkat etmelisiniz. Çünkü bu tür işlemlerde kullanacağınız su mutlaka içme suyu olmalıdır. Bu işlemleri tamamladıktan sonra aracını tekrar çalıştırmalısınız. Bir süre çalıştırdığınızda aracınızda herhangi bir hararet durumu yoksa yolunuza devam edebilirsiniz.

Harareti düşürmek için ne yapmalı?

Hararet kaç olursa tehlikeli?

Aracınızdaki hararet ortalama 85 ile 90 dereceye yakın bir aralıkta olmalıdır. Bu aralık değerinde bir hararet göstergesinin varlığı aracınızda herhangi bir sorun bulunmadığı anlamına gelir. Ancak aracınızdaki hararet göstergesi 90 derecenin üzerine çıkmaya başladığı an itibariyle artık aracınızda hararet sorununun başladığını ifade edebiliriz. Burada göstergedeki değerin 120 derece ve üzerine çıkması; aracınızda çok ciddi bir sorun olduğu anlamına gelir. Çünkü aracınızı bu şekilde kullandığınız zaman silindir kapak contası gibi son derece kritik bir parçanın hasar görmesine neden olursunuz. Hatta bu hararet değeri; silindir kapağınızın çatlamasına dahi neden olabilir. Bu da tam anlamıyla çok ciddi bir sorunla karşılaştığınız anlamına gelir!
Oto Ayar keyifli sürüşler diler.

 

 

 

 

Yorum yapın