Araba Çalışırken Direksiyon Kilitlenmesi Neden Olur?

Arabaların direksiyonlarının kilitlenmesinin birkaç farklı nedeni bulunur. Bu tür nedenler arasında acemi kullanıcıların arabayı stop ettirmesi gelir. Genellikle bu tür sorunlar araba yeniden çalıştırıldığındı ortadan kalkar. Fakat bazen normal sürücülerin de arabayı stop ettirmesi ve direksiyonun kilitlenmesi sorunları karşımıza çıkar.

Direksiyon ile ilgili bu tür kilitlenme arızalarının nedenlerinden birisi de yokuş aşağı giderken vitesi boşa atmaktır. Sürücüler bu aşamada arabanın vites küçültülerek gitmesini temin edebilirler. Aynı zamanda direksiyonun kilitlenmesine neden olan bu tür durumlara karşın sürücülerin arabayı boşta sürmemesi önemli bir güvenlik önlemi olarak karşımıza çıkar. Araba direksiyon kilidinin faaliyete geçmemesi için bu tür sorunlara dikkat etmek gerekir.

Elektrikli Direksiyonlarda Kilitlenme Sorunları

Günümüzde yeni çıkan birçok arabada kullanılan bir sistem olan elektrikli direksiyonlar çeşitli nedenlerden dolayı kilitleme yapabilir. Örneğin direksiyon kilitleme aşamasında sensor arızaları başta gelir. Yine elektrik sorunlarından dolayı elektrikli direksiyonların kilitlenmesi kaçınılmaz olur. Bu nedenle olası arızaların ve sürüş güvenliğinin sağlanması aşamasında gereken bakımların yapılması önemlidir.

Arabaların sürüş halinde iken ortaya çıkan bu tür sorunlarının başka nedenleri de olabilir. Örneğin; keskin virajlarda bazen direksiyon kilitlenmesi sorunu karşımıza çıkar. Aynı zamanda bazen kolumuzun değmesi durumunda araba hareketsiz iken de yine direksiyon kilidi aktif hale gelir. Son yıllarda söz konusu direksiyon kilidi aynı zamanda hırsızlık olayları ile ilgili bir mekanizma olarak karşımıza çıkar.

Başlıca Direksiyon Kilitlenme Nedenleri

Bu tür sayılan nedenlerin dışında direksiyon kilitlenmelerine neden olan daha farklı durumlar bulunur. Örneğin servo direksiyon pompası sıkışır ise bu durumda da yine direksiyon kilitlenmesi sorunu ortaya çıkar. Araç beklenmedik şekilde stop eder ise bu servo pompa durarak direksiyonun kilitlenmesine neden olur.

Bazen de ateşleme sisteminden kaynaklanan sorunlardan dolayı kontak kilidinin ve dolayısı ile direksiyon sisteminin kilitlenmesi durumu karşımıza çıkar. Yüksek hızlarda karşımıza çıkması durumunda direksiyon kilitlenme sorunları hayati problemler olarak karşımıza çıkar. Bu nedenle gereken bakımların yaptırılarak olası kilitlenme ihtimallerinin en aza indirilmesi mümkün olur. Günümüzde direksiyon kilitlenme sorunlarının en aza indirilmesi aşamasında yetkili servislerden bilgi alabilirsiniz.

Hidrolik direksiyon sertleşmesi neden olur?

Direksiyon kilitlenmesi nasıl düzelir?

Eğer direksiyonunuz kilitlenmişse hemen paniğe kapılmayın! Bunun yerine anahtarınızı aracınızın kontağına yerleştirin. Sonrasında anahtarınızı sağa ve sola doğru çevirin. Bir yandan bu hareketi yaparken diğer yandan da direksiyonunuzu hafifçe sağa sola oynatın, bu sorun kendiliğinden çözülecektir. Ancak bunu yapmanıza rağmen sorun yaşıyorsanız farklı bir sorun olduğundan şüphelenmelisiniz. Çünkü direksiyon simidinin sıkışması veya sertleşmesiyle ilgili sorunlar yaşıyorsanız, hidrolik direksiyon sisteminizde bir sorun olması muhtemeldir. Bu soruna neyin neden olduğunu bulmak için önce sisteminizin nasıl çalıştığını ve nelerin ters gidebileceğini anlamanız gerekir. Bundan dolayı aracınızı servisinize götürmenizde fayda vardır.

Direksiyon kilitlenmesi nasıl düzelir?

Direksiyon neden tutukluk yapar?

Eğer direksiyonunuzda bariz bir şekilde tutukluk yapıyorsa, bu ön lastiklerinizin hava basıncının az olmasından kaynaklanabilir. Yine lastikleriniz patlamışsa da direksiyonunuz dönmez. Bir de direksiyonunuzun bağlantı çubuklarında arıza varsa bu da direksiyonda tutuluğa neden olabilir.  Özellikle aracınızdaki direksiyon sistemi düzgün çalışamadığında bir otomobilin direksiyon simidi kilitlenir. Bu tarz direksiyon sorunları, tekerleklerinizin sert veya sarsıntılı bir şekilde dönmesine, tamamen kilitlenmesine veya her ikisine birden neden olabilir. Direksiyon sistemleri, bir aracın tekerleklerini döndürmek için gereken çabayı azaltmak için hidrolik basıncı kullanır.  Bu sistemde meydana gelen sorunlar direksiyonda kilitlenme ya da tutukluğa neden olabilir.

Direksiyon neden tutukluk yapar?

Hidrolik direksiyon sertleşmesi neden olur?

Sert bir direksiyonun en yaygın nedeni, hidrolik direksiyon sıvı seviyesinin düşük olmasıdır. Şayet düz şanzımanlı bir araç kullanıyorsanız ve debriyaj çok yavaş veya çok hızlı devreye giriyorsa, bu da direksiyon simidinin sertleşmesine neden olabilir. Aracınızın hidrolik direksiyon sistemi düzgün çalışmıyorsa, ek sıvı eklenerek geçici olarak giderilebilecek küçük bir sıkıntı olarak başlayabilir. Ancak sorun devam ederse ve direksiyon simidinde titreşim veya gürültü gibi başka belirtiler fark ederseniz, daha ciddi hale gelmeden önce bir tamirciye kontrol ettirmelisiniz. Ancak bu sayede aracınızdaki direksiyon sertleşmesi sorunundan kurtulmanız mümkün kılacaktır.

Yorum yapın