Turbo Arızası Nasıl Anlaşılır?

Turbolar bağımsız olarak araç motorlarının dışındadır. Araç motorlarının dışında çalışmasına karşın motor içinde yaşanan hareketlikten de doğrudan etkilenmesi ile de bilinir. Turbo arızalarının belirtilerini bilmek ise sorunun çözümüne ulaşılmasında avantaj sağlayarak arızanın daha da ilerlemeden çözümüne ulaşılmasını sağlamaktadır.

Turboda Arıza Durumunda Yaşanabilecek Olanlar

Turbo her ne kadar motordan ayrı olarak faaliyet yürütse de motor hareketlerinden de doğrudan etkilenir. Bu durumda turboda yaşanan arızaların belirlenmesi ise yaşanan bazı belirtiler ile tespit edilebilmektedir. Yol esnasında araç turbosu arıza yaptığında belirtiler verir. Olası bir turbo arızasını alttaki maddeler ile anlayabilirsiniz.

Turbo arızası nasıl anlaşılır ?

  • Yakıt kullanımında yaşanan artış turboda yaşanan arızanın en tipik olan belirtisidir.
  • Araç yük altındayken aşırı derecede yaşanan zorlanmada turbo arızasında işaret eder.
  • Turbodan hissedilen seslerin gelmesi durumu
  • Araçta devirlenme ivmesinde yaşanacak olan düşüşte turbo arızası nedeni ile olabilir.
  • Araçta yer alan turbo basınç göstergesinde yaşanan düşüş arıza anlamını taşımaktadır.
  • Araçta yaşanan yağ eksilmesi ya da yağ yakma durumları da turboda yaşanan arıza sebebi ile görülebilir.
  • Yakıtın yanmasında görülen aksaklıktan dolayı yaşanan egzozdan çıkan beyaz duman turbo arızası sebebi ile görülebilir.
  • Araçta görülen motor arıza lambasının yanması turbo arızası durumunda karşılaşılan göstergeler arasında yer alır.
  • Turbo arızası durumunda araç egzozunda yoğun duman görülebilir.

Yakıt tüketimi artar

Turbo sisteminde ki bir arızadan ötürü yakıt tüketimi ciddi seviyede artmaya başlar.

Araç hızlanmaz

Turbo arızası olan bir araç hızlanamaz hale gelir. Gaz pedalına basılır fakat araçta ciddi bir tork kaybı oluşur ve istenilen hıza gelinemez. Turbosu arıza yapan tüm araçlar çekişte kayıp yaşar.

Turbo Arızası Neden Olur?

Turboda yaşanan arızaların en önemli sebeplerinden ilki araç bakımının zamanında yapılmaması kaynaklıdır. Araç bakımlarının zamanında ve yeterli olarak yapılması sonrasında turbo arızası ile karşılaşılması güçleşir.

Turbo Arızası Neden Olur?

Turboda oluşan arıza sebepleri arasında kullanım hataları da yer alır. Özellikle kış günlerinde yani havaların soğuk olduğu dönemde yapılan motorun kapatılması sonrasında ya da araç çalışır durumdayken rölanti de çalışma durumunun yapılması önerilmektedir. Bunun sebebi motor durması sonrasında turbo aksamının bir süre daha çalışmasıdır.

Kullanılan yakıt ya da yağda kalitesiz seçimlere yer verilmesi de turboda arıza oluşumuna neden olan durumlar arasında yer alır. Bunun yanı sıra hava filtrelerine giren atıklar ya da yatak ve millerde görülen aşınma da turboda arızanın oluşmasına etki edebilmektedir. Bunların yanında turbonun eskimesi ya da zaman içinde yıpranması durumları da arıza oluşumunda görülen sebepler içinde yer almaktadır.

Turbo arızalı olan araç kullanılır mı?

Turbo tamiri ne kadar tutar?

Turbo tamiri işlemi 1 ya da iki gün kadar sürmektedir. Bu tür bir tamir işleminin ücreti aracın model ve markasına göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak turbo tamiri ortalama 4 bin TL civarında bir maliyetle gerçekleştirilmektedir. Turbo yanma odasına fazladan hava zorlayarak içten yanmalı bir motorun verimliliğini ve güç çıkışını artıran, türbinle çalışan bir zorlamalı endüksiyon cihazıdır. Bu cihazda bir arıza yaşanılması, aracın performansını doğrundan etkiler. Turbo tamiri söz konusu olduğu zaman aşağıdaki fiyat aralıkları karşımıza çıkmaktadır;

Hyundai i20 1.0 T-GDI2000 TL – 4000 TL
Audi A3 1.0 TFSI4000 TL – 6000 TL
Dacia Logan MCV / Dacia Sandero2000 TL – 4000 TL
Ford B-Max/C-Max3000 TL – 5000 TL
Ford Focus 1.0 GTDI2000 TL – 4000 TL
Kia Rio 1.0 TGDI2000 TL – 4000 TL

Turbo tamiri ne kadar tutar?

Turbo arızalı olan araç kullanılır mı?

Evet, turbo arızası olan aracınızı kullanabilirsiniz. Arabanızın turbosu kötüyse ve onu sürmeye devam etmek istiyorsanız, turboyu en kısa sürede değiştirmeniz gerekir. Turbo, daha fazla güç üretmek için motorun egzozunu kullanan mekanik bir cihazdır. Egzoz, bir egzoz manifoldundan ve yüksek hızlarda bir türbin çarkı etrafında döndüğü turboya akar. Bu, emme manifoldunda ek basınç oluşturarak motora en çok ihtiyaç duyduğu anda, yani gaz pedalına bastığınızda daha fazla hava ve yakıt karışımı sağlar. Böylece araç çok daha üst düzeyde bir performans ortaya koyar!

“Turbo Arızası Nasıl Anlaşılır?” üzerine bir yorum

  1. Wolswgen caddy 19 dizel 2006 model otomatik vites aracım 18. 8.2022 tarihinde Sakaryadan İstanbula gelirken aracım bir anda çekişten düştü turbo deyişti malesef problem devam ediyor turbo yapana götürdüm bir şey yok dedi ne yapmam lazım bilmiyorum

    Cevapla
Yorum yapın