Şasi Nedir, Nerede Yazıyor, Araçta Nerededir?

Şasi nedir sorusunda aracın iskeleti demek doğru olur. Aracın tüm parçalarının tek bir iskelete montajlandığı alan olup aynı zamanda kaza şiddetini azaltmaya destek olan bölümdür. Aracın yükünü taşıyan bu ana gövde aracın en önemli alanıdır.

Aracın güvenliğini sağlamanın yanı sıra aracın ayakta durmasına destek olması ile de iskelet ya da omurga olarak ifade edilmektedir. Her araçta bulunan şasi ayrıca belli numaraya sahiptir. Şasi numarası da en az şasi kadar önemlidir.

Şasi Numarası Nedir?

Aracın ayakta durmasını sağlamakta olan şasi aynı zamanda numarası ile de bilinir. Aracın kimlik numarası bir anlamda vatandaşlara sunulan TC kimlik numarası ile aynı anlama sahiptir. Çok özel bir dizilime sahip olan şasi numarası trafiğe çıkan her araca verilmektedir.

Şasi demek ne demek sorusunun yanı sıra numarasının ne olduğunu açıklamak da önem taşır. Özel bir yazılım dizisi ile hazırlanan şasi tek bir araçta kullanılıp başka araçta kullanılması da mümkün değildir. Bu anlamda her aracın kendine özel bir şasi numarası vardır, demek doğru olur. Şasi numarası ile aynı zamanda araç ile ilgili olarak birçok detaylarda yer alır.

YouTube video

Şasinin ilk iki numarası üretim yeri hakkında bilgi verir. Bu sayılar aracın üretildiği ülke hakkında bilginin elde edilmesini sağlamaktadır. Şasi numarasının üçüncü rakamı aracın tipini ifade ederken sonrasında yer alan üç rakam ya da hane ise marka, motorun hacmi, motor tipini ifade eder. Sonrasındakiler ise güvenlik kodu, aracın üretildiği yıl, üretimin yapıldığı fabrikanın kodu yer almakta olup son altı hane ise araca özel olan seri numarasıdır. Bu detaylar ile sadece bir şasi numarasına bakılarak araç hakkında her türlü bilgiye anında ulaşılabilmektedir.

Şasi Numarası Nerede Yazıyor?

Şasi nedir ya da şasi numarası nedir sorularının yanıtlanması akabinde merak edilen bir başka detay ise şasi numarasının aracın neresinde yazdığıdır. Aracın motor üstü, bagaj altı, sürücü kapı aralığı, araç plakası, kaput altı, silecek paneli, teker boşlukları gibi alanların yanı sıra şasi numarası araç ruhsatı, poliçe ve servis evraklarında da yer almaktadır.

Arabada Orta Direk Neresi?

Şase No Önemli Mi?

1954 yılından beri kullanılan şasi numarası bir aracın trafiğe çıkması için zorunludur. 17 haneden oluşan bir harf ve numara dizisidir. Bu numara üzerinden aracın hangi ülkede üretildiği, üretim yılı, motor tipi, hangi fabrikada üretildiği, o fabrikadan çıkan kaçıncı araç olduğu gibi birçok bilgi öğrenilebilir. Şasi numarasında o, i ve q harfleri sayılarla karışmaması için olmaz. Hırsızlık durumlarında sürücülere yardımcı olur. Şasi numarası aracınızdaki en önemli numaralardan biridir. Aracınızın birçok yerinde bulunur ve tanımlama amacıyla kullanılır. Şasi numarası size aracınızın ne zaman üretildiğini, nerede üretildiğini ve hangi seçeneklerin mevcut olduğunu söyleyecektir.

Şase No Önemli Mi?

Araba Neden Şase Yapar?

Araçların şase yapmasının temel sebeplerinden birisi topraklama hattının zarar görmesidir. Zamanla araçlarda ki kablolar zarar görebilir. Özellikle oluşan paslanmalar topraklamayı devre dışı bırakır. Bunun sonucunda da şase durumu gerçekleşir. Şase ya da diğer adıyla kısa devre bunun haricinde sonradan takılan donanımlar nedeniyle de oluşabilir. Bağlantıların düzgün yapılmaması kısa devreye yol açabilir. Bir araba, üreticisi tarafından tanımlanmak için bir şasi yapar. Bu tanımlama işlemi aracınızın tüm parçalarının birbiriyle uyumlu olması için gereklidir. Uyumlu değillerse ikisini birden değiştirmeniz gerekir veya hatalı kurulum nedeniyle bileşenlerden birine veya her ikisine birden zarar verebilirsiniz.

Araba Neden Şase Yapar?

Şase ve Direklerde Oynama Nasıl Anlaşılır?

Ustanın el maharetine göre araçta yapılan oynama eksperlerde bile zor anlaşılabilir. Fakat yapılan kaynakların dikiş noktaları genelde boya ile kapatılır. Boyada çeşitli cihazlarla tespit edilebilir. Özellikle birleştirmeler bagaj bölümü gibi çok göze çarpmayacak noktalardan yapılır. Bu nedenle eksperler özellikle dikkat çekmeyecek alanlara dikkatle bakarlar. Araçlarda küçük ayrıntılara özellikle dikkat edilmelidir. Şase ve direkler yapısı gereği sert bir malzemeden yapılmaktadır. Dolayısıyla bu parçaların uzun ömürlü bir kullanım özelliğine sahip oldukları biliniyor. Tam da bu noktada şase ve direklerde bir şekilde oynama varsa böyle zamanlarda araçta ciddi sorunlar da yaşanılabiliyor.

Şase ve Direklerde Oynama Nasıl Anlaşılır?

Arabada Orta Direk Neresi?

Aracın orta direği denilen kısım iki kapı arasında ki dikme bulunan noktadır. Olası kazalarda bu kısım darbeyi karşılayarak aracın içinde ki kişilerin daha az hasar almasını sağlar. Bu parçanın hasarlı olduğu araçları almadan önce iki kere düşünmek gereklidir. Çünkü orta direği hasarlı araç eskisi kadar sürüş güvenliği vaat etmeyebilir. Bu kısım ağır kazalarda değiştirilir. Hafif kazalarda ise düzeltilip yeniden kaynaklanır. Sonuç olarak sasi numarası, aracı tanımlayan 17 haneli bir koddur. Gösterge panelinin sol tarafında, sürücü kapısına yapıştırılmış bir çıkartmada veya ön lastiklerin arasına ve kaputun altına yapıştırılmış metal bir plaka üzerinde bulunabilir. Şasi numarası, aracınızın nerede ve ne zaman üretildiğinin yanı sıra motor tipi ve şanzıman tipi hakkında bilgiler içerir.

Araçta şasi neresi?

Aracın omurga kısmı şase olarak tanımlanmaktadır. Araçta yer alan parçalarının tamının içerisinde yer aldığı büyük parça, şasi olarak tanımlanmaktadır.

Arabada kaç şase var?

Arabada yer alan şase bir tanedir. Toplamda 17 haneden oluşan şase; hem harf hem de rakam içermektedir. Burada aracın üretim yılı ve motor tipi gibi özellikler yer almaktadır.

Şase işlem görmüş araç alınır mı?

Elbette ki araçta şase işlem görmüşse bu araçların alınıp satılmasında bir sorun yoktur. Ayrıca bu araçlar trafiğe de çıkabilmektedir.

Yorum yapın