Rodaj Nedir? Rodaj Kaç Km Yapılır ? Çeşitleri ve Tüm Detaylar

Rodaj kelimesi Türkçeye Fransızcadan geçmiştir. Türkçe anlam olarak ise, alıştırma kelimesini ifade etmektedir. Daha detaylı olarak anlatmak gerekirse yeni üretilmiş olan parçaların beraberce yapacakları ilk çalışmadaki tepkilerini tanımlamaktadır. Rodaj nedir? Rodaj aslında Türkiye’ de daha değişik anlamda kullanılır. Rodaj denildiğinde çok yaygın olarak motor açma olarak anlaşılır.

rodaj nedir? Rodaj kaç km yapılır tüm detaylar konumuzda yer almaktadır.

Motor açmak ise bir aracın motoru yenilendiğinde veya sıfır alınan otomobilin rodaj döneminde yani alıştırma döneminde kullanılır. Bir de aracın sonraki zamanlarda daha performanslı hale getirilme işlemine denilir. Bu yöntem uzun süre şehir içi kullanılmış araçlara dahi uygulanmaktadır.

Rodaj Nasıl Yapılır?

Rodaj nedir sorusuna en doğru cevap yeni alınan bir aracın motor ve aktarma aksamlarında bulunan hareketli parçaların birbiriyle uyumlu bir şekilde çalışması için gereken sürüş kurallarıdır. Rodaj hem motorda hem de lastik, debriyaj ve fren gibi sistemlerde de uygulanabiliyor.

Motorun randımanlı kullanılabilmesi için motora konulan benzinin kalitesini artırmak gerekmektedir. Bu şekilde motorun hararet yapması, segman kayması gibi hasarların oluşması engellenir. Kalitesi düşük olan benzin her zaman için motora zarar verir.  

Lastik rodaj sürüşlerinde ısınmış olan lastiklerin soğuması için öncelikle araç güneş almayan bir yerde yarım saat kadar bekletilir. Daha sonra tekrar yola çıkılır ve sürüş hızı kademeli olarak yükseltilir. Bu şekilde otuz kilometre daha yapılır. Aynı şekilde bu işlem bir kez daha tekrarlanır ve ilk doksan kilometrede işlem tamamlanır.

Rodaj Kaç Km Yapılır ?

Rodaj genellikle 1200- 1600 km arası yapılır. Bu süreç boyunca yüksek devirli kullanımdan kaçınılır. Bazı servislere göre rodaj süresi 2000- 2500 km de olabilmektedir.

Araçta Rodaj Gerekli mi ?

Motorun içerisinde yer alan bazı parçalar, metal gibi sert materyallerden elde edilir. Araçta birbiriyle temas ederek çalışan parçalar vardır. Birbiriyle temas ederek çalışan parçaların temas esnasında uyumsuzluk oluşursa bu parçalarda hasar oluşur. Temas sırasında bir hasar oluşmasın diye araçlara rodaj yapılması gerekir.  

Eğer rodaj esnasında motor zorlanırsa ilk bakımı yapılırken yağı dahi değiştirilir. Fren performansı genelde disklerin aşınmadığından kaynaklı yaşanır. Bu yüzden motorda fazlasıyla çapaklanma olacaktır. Bu sorun yaşandığında motor yağ filtresi değiştirilmelidir.  Rodaj yapılırken kesinlikle yarı sentetik veya tam sentetik yağ kullanılmamalıdır. Genellikle 10w40 yahut 15w50 kalınlığında mineral olan yağlar kullanılmalıdır.

Rodaj Çeşitleri Nelerdir ?

Otomobillerde motor sisteminde rodaj olduğu gibi fren ve baskı balata değişimi ve lastik değişimi sonrasında da rodaj yapılmaktadır.

Lastik Rodaj ve süresi

Lastik değişimi yapıldıktan sonra ilk 500 km ani frenlerden kaçınmak oldukça önemli bir konudur. Lastiğin tamamen uyum sağlaması ve yıpranmaması için ilk 500 km ani frenden ve manevralardan kaçınılmalıdır. Bu lastiğin ömrü için oldukça gerekli bir işlemdir.

Debriyaj Baskı balata değişimi sonrası rodaj

Debriyaj baskı balata değişimi yapıldıysa ilk 500 km boyunca ani kalkışlardan uzak durulmalı ve sakin kullanım yapılmalıdır. Debriyaj sisteminin tam uyumlu çalışması için bu oldukça gerekli bir uygulamadır.

Rektefiye sonrası rodaj kaç km?

Motor Rodajda çok yakar mı?

Aracınızı rodaj süreci sırasında ani bir şekilde hızlanmadan kullanmalısınız. Bu aşamada düşük devirli bir şekilde aracınızı kullanmanız gerekir. Bir de aracınızı sert kullanmamalısınız. Bu neticede aracınızın daha düşük bir şekilde yanıt yakmasını mümkün kılacaktır. Özellikle rodajda aracın çok yakmadığını rahatlıkla ifade edebiliriz. Rodaj sırasında motor çok yakabilir. Motor ilk 600 ile 1000 km çalışma sırasında alışmaya başlar. İlk yağ değişimi 1000 kilometrede yaptırabilirsiniz. Şayet isterseniz bin 500 km’ye kadar ilk yağ değişimini gerçekleştirebilirsiniz. Böylece rodaj sürecinin en kritik aşaması da tamamlanmış olur.

Motor Rodajda çok yakar mı?

Rodaj bakımı kaç km yapılır?

Aracın kullanımına bağlı olarak ilk bakımı 100 km’de yapılması gerekir. Ancak bu aracın kullanımına bağlıdır. Mesafe ne kadar uzun olursa, o kadar fazla yağ tüketilir ve o kadar hızlı bakım ister. Bu aşamada rodaj bakımını aksatmamak önem kazanmaktadır. Çünkü bu bakımı atlarsanız, aracınızın motorunda beklenmedik sıkıntılar da yaşayabilirsiniz. Bundan dolayıdır ki rodaj bakımını hiçbir şekilde ihmal edilmemesi gerekmektedir. Ancak bu sayede aracınızdan istediğiniz performansı elde etmeye de başlarsınız. Burada düzenli bakımı ihmal etmemelisiniz.

Rodaj bakımı kaç km yapılır?

Rektefiye sonrası rodaj kaç km?

Rektefiye sonrası rodaj yapıldığı zaman aracın motoru sanki sıfırmış gibi olur. Dolayısıyla bu işlem sonrasında bakım yaptırmanız gerekmektedir. Ortalama bin kim mesafeden sonra rektefiye bakımı yapılmalıdır. Bu bakım, valf boşluklarının çıkarılmasını, valflerin ayarlanmasını ve gerekirse parçaların yenileriyle değiştirilmesini içermektedir. Valf boşlukları alıştırmadan sonra tekrar kontrol edilir. Alıştırma sırasında motor çok yakabilir. Ancak bu normaldir. Yanma odası, piston segmanları ve valfler tarafından temizlenir ve silindir duvarlarındaki yağ filmi yakılır. Bu nedenle motor bazen fazla duman bile çıkarır.  Böyle durumlarda aracınızın bakımını aksatmamamız gerekir.

Araçlarda Rodaj Kaç KM Yapılır?

Otomobillerde rodaj süresi ortalama 1200- 1600km arasıdır. Bu km süresince yüksek devir kullanımı yapılmamalıdır.

Rodaj gerekli mi?

Araçlarda rodaj uyumluluğun sağlanması adına oldukça gerekli bir işlemdir. Rodaj mesafesi boyunca tüm parçaların birbiri ile uyumlu çalışması sağlanır.

Yorum yapın