Radar Kamerası kaç metreden algılar ?

Sürücülerin belki de en büyük korkularından biri radarlara yakalanmalarıdır diyebiliriz. Trafikte bulunan bütün hız denetleme sistemlerinin amacı sürücüleri hayati tehlikeye sokacak hızlardan korumak, durma mesafesinden kaynaklı ve araçların kontrolden çıkarak oluşabilecek trafik kazalarının önlenmesini sağlamaktır. Radar ve EDS’lerin bulunduğu bölgelerde genellikle trafikte bir yoğunluk oluşur. Bu sebeple de özellikle büyükşehirlerde trafiğin yoğun olduğu saatlerde “ceza yemek” oldukça zordur. Bunun yanında İçişleri Bakanlığı çıkardığı genelge ile tuzak radar uygulamasına da son verdi.

MOBESE’ler kaç metrede yakalar

Radarlar kullandığı teknoloji ve kalitesine göre 50 ila 1000 metrelik mesafelerde hızınızı tespit edebilir. Kısacası siz radarı gördüğünüzde iş işten geçmiş olabilir. Bir karayolu üzerinden her noktanın farklı bir hız limiti olabilir bu yüzden trafik tabela ve işaretlerine dikkat etmeniz iyi olacaktır. Hız limitinin %10’una kadar olan hızlarda herhangi bir cezai işlem uygulanmamaktadır. Yani hız limiti 70km/s olan bir yolda 78 km/s hız ile giderseniz ceza alırsınız. Cezalar da hız limitinin belirli yüzdelerine göre artmaktadır.

EDS yani Elektronik Denetle Sistemleri son dönemde eski tip radarların yerini adlı bu sistemler daha hassas ölçüm yaptıklarından herhangi bir hata oluşturmadan cezai işlem uygulanmasını sağlamaktadır. Bir de şehirlerin giriş çıkışlarında veya kritik noktalarında bulunan MOBESE denilen güvenlik kameraları ile radarların karıştırılmaması gerekmektedir. Bu kameralar sadece güvenlik amaçlıdır ve herhangi bir radar cezası uygulamazlar.

EDS kaç metreden çekiyor?
EDS kaç metreden çekiyor?

Radar nasıl algılar?

Radar; araçların hızını ölçmek için radyo dalgalarını kullanılan ileri teknolojik bir araçtır. Radar, hedefin yüzeyinden yansıyan elektromanyetik radyasyon darbeleri gönderir. Darbenin nesneye ulaşması ve yansımasının geri dönmesi için geçen süre, iki cihaz arasındaki mesafeyi hesaplamak için kullanılır. Böylece aracın net bir şekilde hızlı ölçülmüş olur. Radarlar; nesneye radyo dalgaları ileterek ve ardından geri gelen yansıyan dalgaları tespit ederek yapar. İletilen ve alınan dalgalar arasındaki fark, nesnenin kat ettiği mesafeyi hesaplamak için kullanılır ve bu daha sonra hıza dönüştürülebilir. Dolayısıyla yeni teknolojilerle desteklenen radarlar, araçların hızlarını net bir şekilde ölçebilme kabiliyetine sahiptirler.

Radar nasıl algılar?
Radar nasıl algılar?

Polis radarı neyi ölçer?

Günümüzde polis radar silahı, kendisi için tanımlanmış frekansta X bantlı mikrodalgalar kullanır. Bu mikrodalgalar, arabalar, motosikletler, kamyonlar ve diğer araçlar gibi metal yüzeylerle yansıtılır. Yansıyan sinyalin gücü, aracın boyutuna ve şekline ve üzerinde ne kadar metal olduğuna bağlıdır. Böylece hız ölçümü daha net bir şekilde yapılacaktır. Burada araçların yansıması hesaba katılmaktadır. Bu yansımanın gücü, mikrodalga sinyalinin arabanızdan veya motosikletinizden geri sıçramasının ne kadar sürdüğüne bağlı olarak aracınızın ne kadar hızlı gittiğini belirler. Çoğu polis radar silahı, hızınızı doğru bir şekilde belirleyebilmeleri için birkaç yüz metreye kadar menzile sahiptir. Bundan dolayı siz radarı gördüğünüzde aslında hızınızın ölçülmesi çoktan yapılmıştır!

Polis radarı neyi ölçer?
Polis radarı neyi ölçer?

EDS kaç metreden çekiyor?

EDS trafikte sıklıkla karşılaştığımız bir kavramdır. Özellikle trafik cezaları vs durumları söz konusu olduğu zaman Elektronik Denetim Sistemi sıklıkla gündeme gelmektedir. Trafikteyken sıklıkla karşılaştığımız EDS kameraları ileri teknolojilerle donatılmıştır. Bundan dolayı genel olarak bu kameralar trafik kurallarına uymazsanız sizi yakalayacaktır. Peki, EDS kaç metreden çekiyor? Trafikte sıklıkla karşılaştığımız EDS kameraları 800 metre civarında çekim yapabiliyor. Hatta şayet yol düzse böyle durumlarda 1000 metreye kadar hız ölçümü yapabiliyorlar. Bundan dolayıdır ki trafik kurallarına uymak; bu tarz sistemlere takılmamanın tek çözümüdür. Hatta kimi trafik radarlarının 3 bin metre uzaklıktan ölçüm yaptığını düşünürse, bu tarz sistemlerin ne kadar teknolojik oldukları daha iyi anlaşılacaktır!

Yorum yapın