Tıpkı bir kalp krizi ve yüksek tansiyonun bir insana oldukça olumsuz etkisi olduğu gibi motor yağ basıncının yüksek olması da aracınız açısından oldukça masraflı olabilir. Motor yağının aracınız açısından önemi çoktur ve olası bir yüksek basınç durumunda birçok hatayı beraberinde getirebilir. Motorun sağlıklı çalışması için yağ basıncının uygun şartlarda olması gerekir.
Peki motor basıncı nedir? Yüksek motor yağ basıncı olursa ne olur? Bu gibi konularda sizleri bilgilendirmek amaçlı teknik bir sunum hazırladık.
Yağ Basıncının Yüksek Olması
Motorun birçok yerinde kanallar mevcuttur. Bu kanallardan yağ geçmektedir. Kanallar yardımı ile araç motoru her zaman temiz kalmakta ve sürekli yağlanmaktadır. Motor sağlığının korunması için bu kanalların aktif olarak açık olması önem arz etmektedir. Motor yağ basıncının uygun şartlarda olması içinse bu kanalların tıkalı olmaması gerekir. Aksi taktirde araç düzgün yağlama yapamaz ve yüksek yağ basınç hatası görmeye başlarsınız. Yağ basınç göstergesi neden yanar sorusunun cevabı ise yüksek olmasından dolayı olmaktadır. Eski tip araçlarda analog yağ basınç göstergesi bulunur. Yeni araçlarda ise dijital yağ basınç göstergesi mevcuttur. Analoglar bazı durumlarda eskime ve yıpranmadan dolayı yanlış gösterse de en son bakılacak yerlerden birisidir.
Yüksek Yağ Basıncının Nedenleri Nelerdir ?
Yağ basıncının yüksek olmasının sebepleri titizlikle araştırılmalıdır. Araç için oldukça büyük masraf ve maliyetler çıkabilir. Sizler için en yaygın yüksek basınç nedenlerini sıraladık.
#1 Tıkalı Yağ Filtresi

Tıkalı veya arızalı yağ filtresi aracınızda yüksek basınç uyarısı verebilir. Eğer ki arıza bundan kaynaklanıyorsa endişe etmenize gerek yok. Ufak bir maliyet ile yağ filtresi ve yağ değişimi kolaylıkla yapılabilir. Bu işlemden sonra aracınız ile rahatlıkla yolculuk yapabilirsiniz.
#2 Arızalı Yağ Basınç Valfi
Araçlarda yağ basıncının yükseldiği anda devreye giren bir parça vardır. Bu parçanın adı yağ basınç valfidir. Bu valf yağ basıncı yükseldiğinde yağı yönlendirmeye başlar. Yağ basınç valfi arızalı olduğunda veya kapalı olduğunda ise yağ basıncının gideceği bir alan olmadığından yükselmeye başlayacaktır. Bir uzmana danışarak arızalı yağ valfinin kontrolünü yaptırabilirsiniz.
#3 Yanlış ve Eski Yağ Kullanımı

Araç motorunda kullandığımız yağlar zamanla viskozitesini kaybeder. Buda yağın motor kanallarından geçmesini zor hale getirir ve yağ basıncının yükselmesine neden olur. Yağ bakımının düzenli ve uygun yağlar alınarak yapılması çok önemlidir.
#4 Hatalı / Arızalı Yağ Basınç Sensörü
Yağ basınç seviyesini ölçen sensörler bazen eskimeden dolayı ve arıza yapmasından ötürü motor yağ basıncını düşük olsa bile yüksek gösterebilir. Bu sensörler pek maliyetli değildir ve tespiti oldukça kolay olmaktadır.
Yüksek Yağ Basıncı Motora Zarar Verir mi ?
Yağ basıncı yüksek olursa motora oldukça fazla zarar verebilir. Bunu ne kadar erken fark ederseniz motor sağlığı açısından o kadar iyi olur. Araç üreticileri doğru yağ kullanmanın önemini ve hangi yağ modellerin kullanılacağını kullanma kılavuzunda belirtmektedir. Doğru yağ kullanımı, doğru filtre kullanımı ve bakımların zamanında yapılması yağ basıncının doğru şartlarda olmasını sağlayacaktır.
Yağ Basınç Göstergesi Neden Yanar?
Gösterge de yağ basıncı ışığı yanıyorsa basınç yükselmesinden kaynaklı olmaktadır. Birçok araçta yağ basınç göstergeleri bulunmakta ve orada ki arıza lamba yanar. Bazı araçlarda ise gösterge yoktur ve direk yağ basınç lambası uyarısı görürsünüz. Bu gibi durumlarda hemen bir servise gidip baktırmanız gerekmektedir.

Yağ filtresi yağ basıncını etkiler mi?
Genel olarak yağ filtresinin yağ basıncı üzerinde etkisi yoktur. Aracınızdaki yağ filtresi, motorunuzun yağlama yağındaki kirleticileri gidermek için tasarlanmıştır. Bu nedenle yağ filtresinin iyi durumda olması önemlidir. Yağ filtrenizi her değiştirdiğinizde, hasar görmediğinden veya herhangi bir şekilde bozulmadığından emin olmanız gerekmektedir. Yağ filtresinin yağ basıncı üzerinde etkisi yoktur. Ancak, motorunuzun ömrü üzerinde bir etkisi vardır. Yağınızı değiştirmenin temel amacı, motordaki kirleri çıkarmak ve yağın viskozitesini değiştirerek işini daha iyi yapabilmesini sağlamaktır. Motorunuzdaki kirleticiler, erken aşınmadan kritik iç parçaların feci arızalarına kadar her türlü soruna neden olabilir.

Motor yağsız kaç km gider?
Motor yağsız araç 1 kilometre dahi gitmemelidir. Zaten bu halde devam ettiğiniz zaman 1 kilometre sonra aracınızın motoru bozulacaktır. Motorun yağsız bir şekilde çalışması ciddi anlamda riskleri beraberinde getirmektedir. Bu, motorda ne kadar yük olduğu ve motorun herhangi bir yağlama olmadan ne kadar süredir çalıştığı gibi birçok faktöre bağlıdır. Yağınızı değiştirmek, arabanızın yeni gibi çalışmasına yardımcı olmak için yapabileceğiniz en kolay şeylerden biridir. Ne sıklıkta araç kullandığınıza, ne tür sürüş koşulları yaşadığınıza ve şehir içinde araç kullanırken hava akımına ne kadar kir atıldığına bağlı olarak her 3 ile 6 ayda bir yapılmalıdır. Sonuç olarak değişiklikler arasında ne kadar uzun süre beklerseniz, motorunuzda o kadar fazla kirletici birikir ve bir sonraki değişikliğiniz bunları ortadan kaldırmada o kadar az etkili olur.
