Günümüzde araç fiyatlarının artmasıyla hasar kayıtlı araba satışları da paralel olarak arttı. Hasarlı araçlar, kazaya maruz kalmış araçlardır. Özellikle ilk kez araba kullanan acemi şoförler daha çok hasar kayıtlı araçları tercih ederler.
Sıfır alınıp da arızalanan, hayati tehlikeye yol açabilen araçlar olduğundan hasar kayıtlı araçların daha tehlikeli olduğu söylenemez. Risk her araç için vardır. Bu yüzden aracın halihazırda arızası yoksa satın alınabilir. Masrafsız hasar kayıtlı araç almak ilk araç kullanımı yapacaklar için avantajlı olmasının yanında maddi açıdan da tasarruf sağlar. Aracın hasarını gidermek de önemlidir. Bu sebeple oto ekspertizin vereceği rapor incelenmelidir.
Kusurlu araçları satın almadan önce oto ekspertizinin verdiği raporlara bakarak hasar kaydı olan araç güvenle alınabilir. Ekspertiz arabanın her şeyini kontrol ederek size rapor sunar. Arabanın kullanılabilir olduğuna garanti veren raporlara güvenebilirsiniz. Ancak onay almazsa arabanın çöp olduğu anlamına gelir.
Ağır Hasar ve Az Hasar
Arabaların hasarı birbirinden farklıdır. Bazılarının çok ağır hasarı ve buna bağlı olarak masrafı çok fazladır. Ancak masrafsız olan hasar kayıtlı araçlar da vardır. Bu araçlarda genellikle boya ve çizik sorunları varken diğerlerinde direksiyon hasarı veya ağır kaza geçirme durumları olabilir.
Masrafsız hasar kayıtlı araç alınır mı sorusunun cevabı aracın durumuna bağlıdır. Satın alırken dikkat etmeniz gereken şeyler;
- Aracın piyasa değerine bakılmalı ve hasar kayıtlı olmasına rağmen size cazip gelip gelmediğine karar vermelisiniz.
- Tamir sırasında parça değişiminin orijinal ürünlerle yapılmış olduğuna emin olmalısınız.
- Ekspertiz raporuna bakılmalı ve uzman kişilerin görüşlerine başvurulmalıdır.
- Aracın trafikte sizi hayati sıkıntıya sokmaması için hasarlı aracın hasarı ve neye ihtiyacı olduğu iyi analiz edilmelidir.
- Aracın hangi işleme maruz kaldığı ve bu işlemi kimin yaptığı gibi tamir geçmişi hakkında bilgi edinilmelidir.
Hasar kayıtlı araç alırken tüm bu soruların cevabını almalı ve en önemlisi aracın sürüş güvenliği sağladığına emin olunmalıdır. Gerekirse ekspertiz raporu, bilen ve anlayan kişilere gösterilmeli ve görüşleri alınmalıdır. Satın aldıktan sonra masraf olmaması için masrafsız hasar kayıtlı araçların tercih edilmesi daha avantajlı olacaktır.
Ağır hasar kayıtlı araçlar alınır mı ?
Ağır hasar kayıtlı araçların satışında herhangi bir engel bulunmuyor. Eğer ağır hasar kayıtlı bir araba almayı düşünüyorsanız ileride zor satılacağını bilmeniz gerekir. Ağır hasarlı araçlar fiyat olarak oldukça uygun olmaktadır ve hasarı da ağır olduğundan ötürü araç sürücüleri ılımlı yaklaşmamaktadır.
Ağır Hasar Kaydı Fiyatı Ne Kadar Düşürür?
Değer kaybı kazadan sonra ortaya çıkan aracın fiyatında ki değer düşüklüğüdür. Bunun kaybın hesaplanmasında net bir formülden söz etmek mümkün değildir. Aracın yaşadığı kaza senaryosuna göre değer kaybı ortaya çıkmaktadır. Kabaca şu formüle göre değer kaybı hesaplaması yapılabilir.
Total Değer Kaybı = Baz Değer Kaybı x Hasar Boyutu Katsayısı x Aracın Kullanılmışlık Düzeyi
Görüldüğü üzere ağır hasar kaydı aracın fiyatı üzerinde ciddi anlamda bir azalmaya neden olmaktadır. Bundan dolayıdır ki kimi zaman trafik kazası sonrasında mutlaka detaylı bir araştırma yapmak ve masrafların tam olarak giderilip giderilmediğinin kontrol edilmesi şarttır. Bu aşamada mutlaka sigorta firmasıyla iletişime geçerek; bu mağduriyetin giderilmesi gerekir.
Araç Ağır Hasar Kayıtlı Olursa Ne Olur?
Yaşanan kaza ya da durum sonrasında ortaya çıkan değer kaybı yüzde 70 ve üzerinde olursa araç ağır hasarlı olarak işlem görür. Tramerden kontrol ettiren sürücüler aracın hasarını detaylı şekilde görebilirler. Bu şekilde nitelendirilen araçların satımı normal fiyatından çok daha ucuza yapılır. Ayrıca satım aşamasında müşteri bulmakta zor olacaktır. Sigortası yüksek olacaktır. Sorun çıkarabilir. Genelde bu araçlarla tamir konusunda deneyimli kişiler ilgilenmektedir. Araçlar kazalı şekilde ya da tamir edilip satılabilir. Ağır hasar kayıtlı araçları satışı zordur. Daha doğrusu bu tür araçlara müşteri bulmak güçtür. Zira araçta maliyetli bir tamirat yapıldığı için bu tür tamiratların doğru ve eksiksiz bir şekilde yapılıp yapılmadığının kontrol edilmesi gerekir.
Ağır Hasarlı Araç Neden Alınmaz?
İkinci el piyasasından araç almak isteyenlerin oldukça korktuğu ağır hasarlı araçlar dikkatle yaklaşılması gereken bir konudur. Sürücüler bu araçları aldığınızda satışında zorlanacağını bilmelidir. Günümüzde ikinci el araç piyasası kötü günler yaşadığı için bu araçlarda alıcı bulabilmektedir. Fakat ilerde ne olacağına dair kesinlik yoktur. Ayrıca ağır hasar kaydı olan tamir edilmiş bir araç alıyorsanız işçilik kalitesini mutlaka profesyonel bir ekspertiz firmasına kontrol ettirmeniz gerekir. Eğer tamiri kaliteli yapılmamışsa ilerde size oldukça fazla masraf çıkarabilir. Özellikle son zamanlarda ağır hasar kayıtlı araç ilanlarıyla sıklıkla karşılaşıyor. Esasında ağır hasar kayıtlı bir araç alınmaz değildir. Ancak aracı ne kadar fiyata aldığınız konusuna dikkat etmeniz şarttır. Böylece ucuz aldığınızdan satışı yaparken de ucuz bir şekilde satma fırsatınız olur.
Rakamsız Hasar Kaydı Ne Demek?
Araçlar ağır hasarlı kazalara karıştığında eksperler raporu rakamsız hasar kaydı şeklinde oluşturabilir. Rakamsız hasar kaydı yapıldığında araç sahibi ile sigorta şirketi anlaşırlar. Kasko bedeli araç sahibine ödenir. Daha sonra kasko firması ağır hasarlı aracı kendi üstüne alır. Tamirini yaptırır. Daha sonra ihale usulüyle satar. Bu sayede hem kasko firması hem de araç sahibi karlı bir şekilde yaşanan kötü durumu atlatmış olur. Rakamsız hasar kaydı tamirat işleminin karşı taraftan yapıldığı için bir kaza durumunun yaşanıldığı ve kaza sonrasında tamirat işleminin hasar kaydı olarak rakamlı bir şekilde kayda geçmediği anlamına gelir. Böyle durumlarda araç satın alırken dikkatli hareket etmekte fayda vardır. Diğer türlü maliyetli zararlarla karşılaşmanız kaçınılmaz olur.
Bedelsiz Hasar Kaydı Önemli Mi?
Taraflardan biri kusurlu olduğu zaman genelde rakamsız hasar kaydı alınır. Bu durumda kusurlu sürücü kusursuz sürünün hasarını karşılar. Böyle kayıt oluşturulduğunda genelde ağır hasar tramer kaydına yansımaz. Satışta bu araçlar alıcıları oldukça zorlayabilir. Eğer alıcı aracı profesyonel bir ekspertiz firmasına göstermezse hasarlı araca yüksek bedeller verebilir. Bu nedenle ikinci el araç alırken çok dikkatli olunmalıdır. Bu aşamada ekspertiz firması tercihlerine dikkat ediyor olmak gerekir. Ancak bu sayede araçta ortaya çıkan herhangi bir olumsuz duruma dair bilgi sahibi olmanız gerekir. Bundan dolayı mutlaka alanında uzman olan aynı zamanda kurumsal kimliğiyle ön plana çıkan bir firmadan ekspertiz hizmeti almalısınız.
Ağır Hasarlı Araç Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Ağır hasarlı bir araç alıyorsanız mutlaka profesyonel yardım almanız gereklidir. Aracın durumunu profesyonel bir göz görmeli ve size sorun çıkarıp çıkarmayacağını değerlendirilmelidir. Araç tamir görmüşse işçilik ve kullanılan parçaların kalitesi iyi araştırılmalıdır ki ilerde masraf çıkarmasın. Eğer kaza sonrası hava yastıkları patlamışsa araçta ki güvenlik ekipmanlarının hepsinin durumuna bakılmalıdır. Aracın içindekileri koruyabileceğinden emin olmak ön şart olmalıdır.
Şişirilmiş Ağır Hasar Kaydı Ne Demek?
Şişirilmiş hasar kaydı aracın hasarından çok daha fazlasının ortaya çıkarılması anlamına gelir. Genelde tamir firmaları sigorta şirketlerinden daha fazla para alabilmek amacıyla bu tarz eylemlere girişmektedir. Bunun yanında bazen de şişirilmiş hasar kaydı tabirini araç satım ilanlarında görüyoruz. Bunun sebebi de sürücünün ağır hasar kaydı olan aracını şişirilmiş hasar kayıtlı araç olarak lanse ederek satış fiyatını yükseltmek istemesidir. Tam da bu noktada araç alım satımlarında ağır hasar kaydı şişirilip şişirilmediğini anlamak için hemen ekspertize götürmenizde fayda vardır. Hatta tanıdık bir tamirciniz varsa mutlaka bu aracı tamircinize götürmenizde de fayda vardır.
Bir Aracın Hasar Kaydı Nasıl Silinir?
Araç hasar kaydı sildirmek için Sigorta Bilgi Merkezine başvurmak gereklidir. Kurumun internet sitesine girip itiraz sayfasına tıklayın. Cep telefonu numaranızı, aracınızın plakasını, şase numarasını yazın. Daha sonra açıklama kısmına başvurma amacınızı detaylı bir şekilde yazın. Talebinizi değerlendirilecek ve size geri dönülecektir. Her Sigorta bilgi merkezine başvuran aracın kaydı silinecek diye bir kural yoktur. Başvuruda bulunan sürücülerin araçları incelenir ve buna göre karar verilir. Sonuç olarak bir araçta ortaya çıkan hasar kaydını sildiremezsiniz. Sadece ortada hatalı bir hasar kaydı varsa böyle durumlarda itiraz ederek sildirmeniz mümkün hale gelecektir.