Maf Sensörü Nedir? Maf Sensörü Arızalanırsa Ne Olur?

Araçlarda gerçekten çok fazla parçalar bulunuyor. Çok küçük, gördüğünüzde çok fazla önemsemediğiniz parçalar aslında araç motorunda oldukça önemli bir konuma sahip oluyor. Bu parçalardan biri olan ve yakıt oranını, rölantiyi ayarlayan Maf Sensörü nedir? Maf Sensörü, Türkçe’de hava kütle ölçer anlamına gelir. İngilizce açılımı ise Mass Air Flow. Kısaca bahsetmek gerekir ise Maf Sensörü, hava filtresinden gelen ve emme manifolduna doğru yola çıkan havayı ölçer, bunu Voltaja çevirerek ECU’ya iletir. ECU ise ‘hava yakıt karışımı’ denen olayı ayarlar.

Maf Sensörü Nasıl Çalışır?

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor ki Maf Sensörü ’nün ölçtüğü ve belirlediği şey havanın hacmi değil kütlesidir. Aslına bakacak olursak maf sensörü yani hava kütle ölçer, oldukça basit çalışıyor. Aracınız ile seyir halinde ilerlerken, haliyle hava filtresinden bir hava geliyor. Hava filtresinden gelen ve emme manifolduna giden havayı takip eder, 5 pinli olan bu sensör voltaj değerinde gelen havayı ölçerek aldığı değerleri ECU’ya bildirir. ECU’da hava yakıt karışımını ayarlayarak aracınızın ne kadar yaktığını, rölantide kaç devirde olduğu gibi bilgileri ekrana yansıtır. Sökmesi ve takması gayet kolaydır.

Hava Akışmetre Arıza Belirtileri
Hava Akışmetre Arıza Belirtileri

Maf Sensörü Arızaları

Maf Sensörü arızası, en büyük belirtisi ve sonucu olan araçta yakıt tüketiminin artması oluyor. Eğer aracınızın yakıt tüketiminde fark edilebilir bir artış varsa, Maf Sensörü arızalanmış olabilir. Diğer bir ihtimal, rölantide dalgalanma olmasıdır. Rölantide dalgalanma var ve çok sık meydana geliyor ise yine maf sensöründen şüphelenebilirsiniz. Maf Sensörü arızaları, Toyota gibi markalarda giderken aniden stop etme veya aracın hiç çalışmama gibi sonuçlar doğurabiliyor. Bu sorunları en iyi usta yardımı ile anlayabilirsiniz. Maf Sensörü arızaları genellikle komple sensörü değiştirmekle çözülüyor. Maf Sensörü değişimini ise hava filtresinden motora giden aradaki hortumu sökerek yapabilirsiniz.

Maf Sensörü Arızaları

MAF sensörü kontrolü nasıl yapılır?

MAF sensörünü kontrol etmeyi istiyorsanız ilk önce hava emiş hortumunu sökmelisiniz. Bu aşamada MAF sensörünün soketinin takılı halde olmasına dikkat etmelisiniz. Sonrasında diyagnostik test cihazındaki OBD soketini araca takmalısınız. Devamında aracınızın kontağını açmalısınız. Bilgisayar aracılığıyla diyagnostik test cihazınızı çalıştırmalısınız. Burada bilgisayarınızda yer alan koku menüsünden Maf sensörünün bulunduğu bölüme geçmelisiniz. Böylece MAF sensörünün kontrolünü sağlayabilirsiniz. Bu aşamada bir hava konpresörü kullanabilirsiniz. Böylece MAF sensörünün içerisinde hava geçirerek; kontrol edebilirsiniz.

Hava Akışmetresi Ne İşe Yarar?

Kütle hava akış sensörü, aracınızın motor yönetim sisteminde önemli bir bileşendir. Motora giren hava miktarını ölçer. Bu, oksijen sensörü ve yakıt enjeksiyon sistemi gibi diğer birçok sensörün düzgün çalışması için kritik bir faktördür. Dolayısıyla, MAF ile ilgili bir şeyler ters gittiğinde, diğer tüm sistemler üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Hava akış ölçer, motora giren hava miktarını ölçen bir sensördür. Bu bilgiyi, yakıt enjeksiyonunu ve diğer motor parametrelerini hesaplamak için kullanıldığı motor kontrol ünitesine (ECU) gönderir. Hava akışmetresinin ana işlevi, yoğunluğuna bağlı olarak hava akış hızını veya hacmini ölçmektir. Bu bilgi, daha sonra optimum yanma verimliliği için ne kadar yakıt eklenmesi gerektiğini hesaplayan bilgisayara aktarılır. Sonuç olarak, daha iyi yakıt ekonomisi ve aracınızdan daha az emisyon olacaktır.

MAF sensörü kontrolü nasıl yapılır?

Hava Akışmetre Arıza Belirtileri

Şayet rölanti durumundayken motorda bir dalgalanma hissediyorsanız; hava akışmetresinde bir arıza sorunu yaşayabilirsiniz. Motorun sarsıntılı bir şekilde çalışıyor olması; hava akışmetre arızasıyla karşılaşma olasılığınızı arttıracaktır. Hava akışmetre arıza belirtileri söz konusu olduğu zaman; kontrol panelinizde bir motor kontrol lambası veya arıza gösterge lambası yanarak aracınızın emisyon sisteminde bir sorun olduğunu gösterir. Ayrıca arabanız düşük güç ve zayıf hızlanma ile kötü çalışabilir. Motor yeterli hava almazsa, kötü çalışır ve rölantide veya düşük hızlarda stop edebilir. Çok fazla hava varsa, motor zengin çalışır. Bu da yakıt verimliliğinin düşmesine ve emisyonların artmasına neden olur. Böyle bir durumda olabildiğince seri bir şekilde tamircinize gitmenizde fayda vardır!

Yorum yapın