Çekme Belgeli Araç Nedir? Ne Demek?

Çekme belgesi nedir? Sorusuna cevap verilecek olursa; sahibi, kendi isteği sonucundan aracını trafikten çekmesine olanak sağlayan araçlar için düzenlenen belgedir. Çekme Belgesi, aracın trafiğe çıkmadığı süre boyunca masraf ödenmemesine olanak tanımaktadır ancak satışı da gerçekleştirilebilmektedir.

Bu belge nedeniyle de araç fiyat olarak değerinin altında kalmıştır. İkinci el araba satışı ilanlarına bakıldığında genellikle yazılan şeyler şunlardır; “çekme belgelidir, vergiden muaftır, borcu yoktur” şeklinde not almaktadırlar. Burada yazılan “çekme belgelidir” notu aracın herhangi bir borcunun olmadığını göstermekte ve aracın trafikte kullanılmayacağı belirtilmektedir.

Çekme belgesine sahip olan araçlarda karşılaşılan sorunlardan bir tanesi de ağır bir hasar kaydı olması ve trafiğe bu nedenle çıkamamasıdır bahsedilen durum 2.el araba satışlarında gerçekleşmektedir. Hasar kaydı olması sadece nedenlerinden biridir daha fazla neden koyacak olursak çekme belgeli araç, muayene olmaması gibi diğer sorunlarda eklenebilmektedir.

Çekme Belgesi Neden Alınmaktadır?

Çekme belgesi, alınmasının temel 2 nedeni vardır bunlardan biri sahibinin kendi isteğiyle trafiğe çıkarmama isteğidir diğeri ise ağır hasar kaydı veya hafif hasar kaydı ile aracı yatırmasıdır. Daha çok 2.el satışlarında gözükmektedir kimileri ise satışını gerçekleştirmez emek vermiş olduğu arabayı trafiğe çıkarmama istediğidir.

Araç sahibinin arabayı kullanmamaya karar verip aracı için gereksiz yere vergi ödemek istememesi temel sebepler arasına girmektir. Bu yüzden araç sahipleri çekme belgeli araçlarını 2.el araç satışı olarak görmektedir.
Aracın çekme belgeli olması trafiğe çıkma hakkının olmaması anlamına gelmektedir ancak araç sahibi istediği zaman aracını geri trafiğe çıkarma hakkına da sahiptir.

Bu yüzden araç satın almak isteyen kişiler piyasayı araştırırken hasarı olmayan sağlam ve uygun fiyata bir araç buldukları zaman çekme belgeli olmasını bir dezavantaj olarak görülmeksizin bu aracı satın alabilirler.

Çekme belgeli araç satın alırken gereken evraklar vardır bunlar:

  • Nüfus cüzdanı belgesi.
  • Trafik sigortasını gösterecek olan belge.
  • Muayene işlemlerinin tamamlandığını gösteren belge.
  • Aracın tescil belgesi.
  • Araçta yapılmış olan farklılıklara ait belgeleri.
  • Aracın özellikleri ile vasıta sahibinin bilgilerini gösteren EK1 belgesi.
Çekme belgeli araç nasıl kullanılır?
Çekme belgeli araç nasıl kullanılır?

Çekme belgeli araç aldıktan sonra ne yapılır?

Bilindiği üzere çekme belgeli bir aracın trafiğe çıkması yasaktır. Dolayısıyla bir çekme belgeli araç satın aldıysanız ilk önce bu araca Ek 33/A belgesi almalısınız. Bu belgeyi almak için mutlaka Trafik Şube Müdürlüğüne gitmeniz gerekmektedir. Sonrasında aracınızı muayeneye istasyonuna götürebilirsiniz. Unutmayın, Ek 33/A belgesini aldığınız zaman sadece 7 günlük süreyle aracınızla trafiğe çıkabilirsiniz. Bundan dolayıdır ki 7 günlü süre içerisinde aracınızla trafiğe çıkabilir bu süre içerisinde aracınızı muayeneye götürebilirsiniz. Ancak bu süre içerisinde herhangi bir şekilde işlem yapmazsanız yine aracınızın trafiğe çıkması yasak olacaktır.

Çekme belgeli araç aldıktan sonra ne yapılır?
Çekme belgeli araç aldıktan sonra ne yapılır?

Çekme belgesi olan araç alınır mı?

Elbette ki çekme belgesi olan araç satın alınabilir. Bunun için satış işleminin noter kanalıyla yapılması gerekir. Sonrasında Trafik Şubeden gerekli evraklar alınmalıdır. Devamında aracınızı araç muayene istasyonuna götürerek; muayene yaptırabilirsiniz. Çünkü bir şekilde aracınızı trafiğe çıkarmayı istiyorsanız kesinlikle aracınızın muayeneden geçmesi gerekmektedir. Diğer türlü aracınız trafikte vs yakalandığında büyük çaplı para cezası ödemek durunda kalabilirsiniz. Bilindiği üzere hurdaya çıkmış olan araçlara önceki tüm borçları ödenerek çekme belgesi alınmaktadır. Çekme belgesi bir aracın vergi ve diğer yükümlülüklerden kurtulması için alınmaktadır. Bu aracın alınıp satışı da birtakım farklı prosedürler kapsamında gerçekleşmektedir.

Çekme belgesi olan araç alınır mı?
Çekme belgesi olan araç alınır mı?

Çekme belgeli araç nasıl kullanılır?

Çekme belgeli bir araç satın aldıysanız ve bu aracınızla trafiğe çıkacaksanız; bu durumunda mutlaka aracınızı muayeneye götürmelisiniz. Çünkü bir çekme belgeli aracın trafiğe çıkabilmesinin ön koşulu bu araca ait bir muayene işleminin yapılmasıdır. Bu olmazsa olmaz bir kural olarak karşımıza çıkmaktadır. Yalnız aracınızı muayeneye götürmeden önce mutlaka aracınıza dair kapsamlı bir kontrol yaptırmalısınız. Kontroller sırasında araçta herhangi bir arıza vs varsa bunların tamir edilmesi gerekmektedir. Yine araçta eksik vs var mı bu konuya da dikkat etmelisiniz. Sonuç olarak bir çekme belgeli araç satın aldıysanız aracınızı mutlaka muayene istasyonuna götürmek durumundasınız. Ancak bu sayede aracınızla trafiğe çıkabilmeniz mümkün olacaktır.

Yorum yapın