Bozuk Akü Nasıl Anlaşılır?

Bozuk akü nasıl belli olur? Başlıklı yazımızda, araçlarımızın en önemli parçalarından olan ve çalışma esnasında olmazsa olmazlarından biri olan akülerin, bozuk olduğunu anlamanın yollarına değineceğiz.

Marşı çevirdikten sonra aracın çalışmaması durumunda akla ilk gelen arıza, akü kaynaklı sorunlardır. Ancak aracın bu şekilde her çalışmaması, doğrudan aküyle alakalı olmayıp aküyle bağlantılı olan marş dinamosu ve farklı nedenlerle de görülebilir.

Bozuk Akü Nasıl Anlaşılır?

Bozuk akünün anlaşılması için, uygulayabileceğiniz bazı yöntemler bulunmaktadır. Öncelikle aracın marşını çevirdiğiniz halde araç çalışmıyorsa, ilk sorgulanması gereken parça, doğal olarak akü olmalıdır.

Bunu anlamanın en kolay yolu ise, başka bir araçtan kendi aracınıza takviye atarak aracı çalıştırmaktır.

Diğer bir araçtan takviye attığınızda aracınız doğrudan çalışırsa, akünün arızalı olma olasılığı daha da artmaktadır. Ancak böyle durumların hepsinde, akünün arızalandığı düşünülmemelidir. Çünkü akünün boşalması bir arıza olmayıp, doldurulduktan sonra düzelebilecek bir durumdur.

Akü boşalması, araç stop ettikten sonra farların açık kalması gibi nedenlerle ortaya çıkar. Eğer ki aracınızı çalıştırıp biraz yol gittikten sonra park ettiğinizde yeniden çalıştıramıyorsanız, akünün ömrünün tamamlandığına veya farklı sorunların varlığına dair şüphe duyabilirsiniz.

Akünün zayıf olması durumunda, öncelikle aküyle çalışan sistemler üzerinde belirgin işaretler ortaya çıkar. Son olarak ise, aracın çalışması biraz geç olur. Bu durumun ilerlemesi yani akünün kendini şarj etme özelliğini kaybetmesi durumunda, diğer denemelerinizde marşın hiç almaması gibi bir durum söz konusu olabilir.

Bozuk akü nasıl belli olur? Sorusuna, maddeler halinde cevap verecek olursak, şu detaylara değinebiliriz.

Akü arızası nasıl anlaşılır

• Gösterge ekranındaki ışıkların, kontak açıldığında çok soluk yanması akünün bitmek üzere olduğuna ya da bozuk olduğuna bir işarettir.

• Kontağa basılmasına rağmen aracın hiç çalışmaması veya zor çalışması, yine aynı şekilde bozuk bir aküye ya da şarjın bitmesine önemli bir işarettir.
• Akünün aşırı ısınması
• Asitli su renginde yoğun koyulaşmanın görülmesi
• Aşırı ısınmaya bağlı olarak, asitli su seviyesinin daha çabuk düşmesi
• Gaza basıldığında, araç farlarının kırpma yapması
Gibi farklı işaretler, bozuk akü nasıl anlaşılır? Sorusunun cevapları arasında yer almaktadır.

Motoru çalıştırırken uzun süre ve sürekli marş yapılırsa akünün bitmesi normal sayılmaktadır. Sıkça yapılan marşlarda akünüz sıfır dahi olsa kısa sürede zayıflamaya başlayacaktır. Bu gibi durumlarda akü arızalı demek yanlış olacaktır.

Akü soğuk havada neden boşalır?

Akü ömrünün bittiği nasıl Anlaşilir?

Akü arabanızın kalbi kadar önemli bir parçadır. Çünkü akünüz biterse; motoru çalıştıramazsınız. Bundan dolayıdır ki akünüzün şarjı düşük olduğunda en kısa sürede şarj etmelisiniz. Araç aküsü bitmişse, aracı çalıştırmak zor olabilir. Bu olursa, pilin iyi durumda olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Aşağıda sıraladığımız belirtiler; akünüzün bittiğine işaret etmektedir;

  • Farlarınız gidererek sönükleşirse
  • Marşa bastığınız anda cılız bir ses duyuyorsanız
  • Şayet kontağı çevirdiğiniz anda aracınızı geç tepki veriyor ya da hiç tepki vermiyorsa

Sıraladığımız bu durumlardan bir ya da 2 belirti varsa akünüzün ömrü bitmiş demektir. Akünüz tam olarak bittiği anda artık aracınızı çalıştıramazsınız. Bunun içindir ki aracınızın aküsünü düzenli olarak kontrol etmenizi öneriyoruz.

Akü ömrünün bittiği nasıl Anlaşilir?

Akünün sağlam olup olmadığını nasıl anlarız?

Akünüzün iyi durumda olup olmadığını anlamanın en yaygın yolu voltajını kontrol etmektir. Bunu bir multimetre ile yapabilirsiniz. Bunun yerine aracınızı çalıştırdığınızda ön paneldeki gösterge ışığının yanıp yanmadığını görmek için gözlerinizi kullanabilirsiniz. Yanmıyorsa, aracınızın şarj sisteminde bir sorun olabilir. Bir de otomatik şanzımanlı bir arabanız varsa, gaz pedalına basıp hızlıca bırakarak aküde bir sorun olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Aracınızda düz şanzıman varsa, debriyaj pedalına mümkün olduğu kadar çok kez basın ve bırakın. Bunu yaptığınız zaman aracın elektrik sistemlerinde bir farklılık gözlemliyorsanız; akünüzle ilgili bir sorun var demektir.

Akünün sağlam olup olmadığını nasıl anlarız?

Bir akü en fazla kaç yıl dayanır?

İyi bir akü değiştirilmesi gerekmeden önce 5 ya da 6 yıl dayanabilir. Çoğu üretici akünüzü, her üç yılda bir değiştirmenizi önerir. Ancak bu aynı zamanda arabanızı ne sıklıkta kullandığınıza ve bakımının ne kadar iyi yapıldığına da bağlıdır. Çok fazla kullanmıyorsanız veya arabanızın bakımını iyi yapmıyorsanız, bu süre üç yıldan daha kısa olabilir. Hepimiz araba aküsünün arabanın çok önemli bir parçası olduğunu biliyoruz. Çünkü motoru çalıştırmak ve araçtaki diğer bileşenleri çalıştırmak için güç sağlayan odur. Dolayısıyla aküde bir sorunun ortaya çıkması demek; aracınızın da çalışmaması anlamına gelir.

Bir akü en fazla kaç yıl dayanır?

Akünün bitmemesi için ne yapmalı?

Akünüzün iyi bir durumda kalmasını sağlamak istiyorsanız, haftada 10 dakika kadar çalıştırmalısınız. Bu aracınız sabit bir yerde bekletiyorsanız mutlaka yapmanız gereken şart olan bir tavsiyedir. Ancak şayet aracınızı çalıştırıyorsanız akünüzün kutup başlarını sökebilirsiniz. Böylece akünüz bu süre içerisinde zarar görmeyecektir. Akünüzde ilgili herhangi bir sorun varsa, bu, arabanızda önemli sorunlara neden olabilir. Örneğin, akünüz zayıflamış veya eskimişse, arabanızın motorunu çalıştırmak için yeterli gücü sağlayamayacak. Bu, yeniden başlamak için uzun süre beklemek zorunda kalmanıza yol açacaktır. Ayrıca, aracınızın aküsünden gelen güce de bağlı olduklarından, aracınızın farları ve diğer elektrikli cihazlar gibi diğer bileşenlerinde sorun yaşamanız da mümkündür.

Akünün bitmemesi için ne yapmalı?

Akü soğuk havada neden boşalır?

Akü performansı açısından soğuk havaların olumsuz bir etkisi vardır. Çünkü soğuk havalarda akünüz hem ışık hem de ısı için daha fazla performans ortaya koymak durumundadır. Bundan dolayı kış mevsiminde aracınızı uzun süreli bir şekilde çalıştırmamanız önerilmez. Hatta soğuk havalarda aracınızı 2 ya da 3 günlük süre içerisinde 10 dakika dar çalıştırmanız önerilir. Böylece akünüzü kış mevsiminde koruyabilirsiniz. Bir de akünüzün bağlantılarını düzenli olarak kontrol etmenizde fayda vardır. Unutmamak gerekir ki akünüzün zayıfladığını veya eskidiğini fark ederseniz de akünüzü yenisiyle değiştirmeniz gerekebilir. Bunun nedeni, başka bir arabanın aküsünü kullanmak veya her iki aracın aküleri arasına bağlanan kabloları kullanmak gibi takviyeli çalıştırma yöntemlerini kullansanız bile, aracınızın motorunu çalıştırmak için yeterli gücü sağlayamayacaktır.

Yorum yapın