Arabanın Pert Olması İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Her geçen gün trafiğe çıkan araçların sayısı artmaktadır ancak riskleri de vardır. Aynı anda binlerce sürücünün trafiğe çıkması olası kazaları da beraberinde getirmektedir. Kimi zaman ölümcül kaza yapan araçların satışa sunulması veya trafiğe çıkması gibi durumlarda ters köşe olabilmektedirler. Günümüz de trafik polisi çevirme yaptığı vakit bir farınız yanmadığı için uyarı alabilirsiniz. Geçmişte geçirilmiş bir kaza olarak kalıyor. Pert kayıtlı araç tamiri sonrasında ise kasko masrafları ile birlikte araç trafiğe dahil edilir. Eksper tarafından incelemeye alınan araç %70 oranında değer kaybettiği gözlemlenmesi durumunda pert damga yemektedir ve aracın kendisine kullanılamaz raporu verilmektedir.

Pert aracın trafiğe çıkması ile çok büyük bir risk taşımaktadır yola çıktığı vakit beklenmedik bir anda arza verebilir ve diğer sürücüler veya yayaların hayatını riske atmaktadırlar.

Aracın perti çıktığı anlaşılmasının şartlarında biri çok ağır bir hasar alması gerekmektedir. Hasarın büyüklüğünün tam olarak oranı bilinmese de günümüzde %70 oranında değer kaybettiği gözlemlenmesi durumunda pert damga yemektedir.

Aracınızın pert olması durumunda sigorta şirketinden ödeme alabilmeniz için kazadan sonra 5 iş günü içerisinde bazı evrakları şirkete teslim etmeniz, pert olma şartları aşağıdaki gibidir;

1. Eksper raporu,
2. Sürücüye ait ehliyetin fotokopisi,
3. Araç ruhsat fotokopisi,
4. Sigorta poliçesi,
5. Trafik kaza raporu,
6. Aracın hasarlı halde iken net çekilmiş fotoğrafları,
7. Sürücünün alkol almış mı almamış mı bunu belirten raporlar,
Sigorta şirketleri, kazada mevcut hasarın duruma göre hareket etmektedir örnek verilecek olursa 50.000 TL’lik bir aracın 12.000 TL’lik hasarı karşılayabilmektedir ancak 30.000 TL’lik masrafı varsa buna pek odaklanmaz en küçük miktarları ele almaktadır. Diğer deyişle 30.000 TL’lik masrafı pert olarak görmemektedir.

Taşıtın onarım kabul etmez bir hale geldiğinin tespit edilebilmesi durumunda, araç tam hasara uğramış sayılmaktadır. Kısaca aracın kendisi tahmin edilenin en üst düzeyinde bahsi geçilen %70 oranında hasar kaydı oluşmuşsa pert olarak sayılmaktadır aynı zamanda bu hasar görünüş olarak ortaya çıkmışsa pert sayılmaktadır.

2 hava yastığı patlayan araç pert olur mu?

Pert süreci nasıl işler?

Pert süreci söz konusu olduğu zaman karşımıza son derece titiz bir süreç çıkar. Bu işlem ilk önce pert ihbarının yapılmasıyla başlar. Bu ihbarın sigortalı olan taraf tarafından hatasız bir şekilde yapılması gerekiyor. Sonrasında eksper araca ait bir rapor oluşturmaktadır. Eksper araca ait yazmış olduğu raporu teslim ettiğinde 10 iş günlük bir süre karşımıza çıkmaktadır. Bu süre içerisinde pert ödemesinin yapılması gerekmektedir. Şayet aracınızda herhangi bir şekilde kasko yoksa böyle durumda pert ödemesi karşı tarafın sigortası tarafından karşılanmaktadır. Böyle bir durumda da 8 iş günü kadar bir süre karşımıza çıkmaktadır.

Pert süreci nasıl işler?

Araç pert kararını kim verir?

Pert kararının verilmesinde ilgili sigorta şirketi kritik bir etkiye sahiptir. Pert durumuna neden olan bir kaza yaşanıldığı zaman ilk önce hasar dosyası oluşturulmaktadır. Bu hasar dosyası araçtaki hasara dair tüm bilgilerin içerdiği bir dosyadır. Hasar dosyası sigorta tarafından gönderilen eksper tarafından tutulmaktadır. Eksper tarafından oluşturulan rapor; bir araca pert kararının verilmesinde kritik bir etkiye sahiptir. Bu aşamadan sonra aracın kesin olarak pert olarak işlenmesi için 10 iş günü kadar bir süre gerekmektedir. Bu süre zarfında araca ait pert kararı alınarak; araç sahibine ödeme yapılmaktadır. Burada pert ihbarının zamanı da yapılmış olması şarttır. Yine pert için gerekli olan raporun da eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekmektedir.

Araç pert kararını kim verir?

Ağır hasar ve pert aynı şey mi?

Genel olarak pert ve ağır hasar birbirine karıştırılıyor olsa da bu iki kavram birbiriyle aynı anlama gelir. Pert, bir aracın meydana gelen trafik kazası sonrasında ağır hasar aldığı için tamamıyla kullanılamaz bir hale gelmesi olarak tanımlanmaktadır. Dolayısıyla ağır hasar da bir araçta meydana gelen ağır kazalar sonrasında ortaya çıkan hasar durumudur. Her iki durumda da aracınız perte ayrılacaktır. Aracın hava yastıklarının açılması ya da tamir ettirilse dahi güvenlik risklerinin devam etmesi aracı ağır hasarlı olmasında etkilidir. Yine bir aracın tamir masrafının aracın toplam fiyatından fazla olması da araçlara pert kararının verilmesinde etkili olmaktadır.

Ağır hasar ve pert aynı şey mi?

2 hava yastığı patlayan araç pert olur mu?

Bir araçta sadece 1 hava yastığı açıldığında dahi bu araca pert işlemi uygulanmaktadır. Dolayısıyla araçta 2 hava yastığı açılmışsa böyle durumlarda hava yastığı patlayan araç pert olacaktır. Bir araç değerinin yüzde 70 ve üzerinde bir hasar almışsa bu araçlar pert olarak ayrılmaktadır. Ağır hasarlı araçlar ciddi kazalar geçirmiş olan araçlardır. Dolayısıyla bu tarz araçlar; trafik için de ciddi risk taşır. Şayet aracınız perte ayrılmışsa sigorta firmanız aracın bedelini tarafınıza ödeyecektir. Özellikle kaskonuz varsa bu işlem daha pratik bir şekilde sonuçlanacaktır. Sonuç olarak araçlarda airbag açılırsa bu aracınızda ağır hasar kaydının bulunması anlamına gelecektir.

Yorum yapın