Araba neden boğulur? Boğulan araç nasıl çalıştırılır?

Silindirlere yüklü miktarda yakıt girmesi sonucunda yakıt sıkışır ve aracın boğulmasına sebep olur. Boğulan araç ateşlemez ve çalışmaz hale gelir. Araç boğulduğu sırada buji ateşlemeleri ıslanır. Hava ile bunların kurutulması şarttır. Eski teknolojili karbüratörlü araçlarda benzinden gaza,gazdan benzine geçerken soğuk havalarda özellikle çalışmamazlıklar olabilir. Fazla marş yapılması aracı boğar. Bir süre beklenmeli ve araç çalıştıktan bir süre rolantinin sabitlenmesi gerekmektedir. Karbüratörlü araçlarda boğulma olduğu zaman gaz pedalına basmamanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Gaz pedalına basıldığı zaman araç daha da fazla boğulacaktır.

Boğulan motora ne yapılmalı?

Öncelikle bujileri kurutmadan önce uzun süreli marş yapmaktan kaçının. Uzun marşlar hem aküyü zayıflatır hemde marş motorunun yıpranmasına neden olur. Hiç bir sorun yokken aracınızın hem aküsü biter hemde takviye kablonuz yok ise bir ustayı çağırmak zorunda kalırsınız.

Araç motoru boğulduysa hiç aceleci davranmayın. Bujileri kurutabilecek ekipmanınız var ise güzelce kurutun. Kuruttuktan sonra aracı çalıştırın ve bir süre bekletin.

Bujileri kurutacak ekipman yok ise bir gün boyunca aracı hiç çalıştırmaya çalışmayın.  Kendi halinde kurusun ve diğer gün marşa basın. Birkaç seferde çalışacaktır. Çalıştıktan sonra 4-5 dakika kadar aracı iyice ısıtın ve tam kurumasını sağlayın.

Araba Tüpte neden boğulur?
Araba Tüpte neden boğulur?

Boğulan motor nasıl düzelir?

Motorunuz boğulursa; araç çalışmaz. Hatta aracınız artık ateşleme de yapmaz! Boğulmadan kaynaklı olarak aracınızdaki bujiler ıslanacaktır. Böyle durumlarda aracınızın bujilerini çıkartarak; kurutmanızda fayda vardır. Bunun için bujileri sökerek; kurutmalı ardından tekrar takmalısınız. Şayet aracınız karbüratörlüyse böyle zamanlarda aracınızın faz pedalına sonuna kadar basıp, marşa da uzun uzun basmalısınız. Böyle durumlarda, harici veya dahili bir soğutucu sızıntısı olup olmadığını belirlemeniz de gerekebilir. Harici bir sızıntınız varsa, motorunuzda herhangi bir onarıma başlamadan önce bunu onarmalısınız. Önce bu sorunu düzeltmezseniz, zaman geçtikçe yalnızca daha fazla hasara neden olur. Bir de görünür bir sızıntı yoksa kaputun altından gelen buhar veya egzoz borunuzdan gelen egzoz dumanı gibi aşırı ısınma belirtileri olup olmadığına bakmalısınız.

Boğulan motor nasıl düzelir?
Boğulan motor nasıl düzelir?

Araba giderken neden boğulur?

Araba birkaç nedenden dolayı boğulabilir. Özellikle enjektörlerde meydana gelen tıkanmalar; aracınızın boğulmasına neden olabilir. Bununla birlikte hem mazot hem benzin hem de LPG araçlarda yer alan enjektörlerin bozulması; aracınıza ulaşacak olan yakıtın ulaşmaması anlamına gelecektir. Böyle durumlarda da gayet doğal olarak aracınız boğulacak ve gaz yemeyecektir. Çoğu zaman, araba derin su birikintilerinden veya su basmış yollardan geçerken kaputun altına su girebilir. Soğutma sistemi, uygun çalışma sıcaklığını korumak için gerekli olan soğutma sıvısı ile düzgün bir şekilde doldurulmadıysa da aracınızda boğulma olabilir. Boğulan bir motor, bir motorun aşırı ısınmasını ve soğutma sisteminin arızalanmasını açıklamak için kullanılan bir terimdir.

Araba giderken neden boğulur?
Araba giderken neden boğulur?

Araba Tüpte neden boğulur?

Tüplü araçlar pek çok farklı durumda boğulma sorunu yaşayabilirler. Özellikle soğuk havalarda boğulma sorunlarını artış göstermektedir. Kış ayları itibariyle sıklıkla yaşanılan motor boğulması sorunu; esasında yaz için ayarladığınız gaza geçiş ayarının kışa uygun olmamasıdır. Yani yaz mevsimine göre ayarlanan gaz geçiş ayarları; kış mevsiminde aynı performansı ortaya koyamadığından böyle zamanlarda tüplü arabalarda boğulma sorunu yaşanılmaktadır. Bir de unutmamak gerekir ki benzinli araçlarda aracın tüpe geçmesi için ısı değerinin 35 dereceye gelmesi gerekmektedir. Aracın bu ısı değerine gelememesi gayet doğal olarak arabanızın gaza geçme anında boğulmasına neden olacaktır.

Yorum yapın