Akü Zayıfsa Ne Olur, Akü Biterse Farlar Yanar mı?

Akü kaynaklı olarak yaşanan sorunlar genellikle kış aylarında baş göstermeye başlar.  Kış aylarında akü problemlerinin daha sık yaşanmasının temel sebebi ise bu dönemde aküde bulunan kimyasallar ile alakalıdır. Akü içinde yer alan kimyasalların soğuyan hava ile işlevini kaybetmeye başlamasıdır. Tam performansta akım vermemesi sonrasında problemler ile karşılaşılmaya başlanır.

Akünün bitmesi ile zayıflaması aynı durum değildir. Akünün bitmesi sonrasında marş basmaz. Akünün zayıflaması sonrasında ise aracın çalışması anında ya da rölantide çalışma durumunda görülen bazı belirtilerden anlaşılır.

Akü Zayıf Olduğunun Belirtileri

Akünün zayıf olduğuna dair olan belirtiler özellikle sabahları vermektedir. Marsa basıldığında marsın daha yavaş dönmesi,  aracın daha uzun sürede çalışması gibi durumlar akünün zayıflaması ile görülmektedir.

Zayıf Akü de Farlar Yanar mı?

Akünün zayıflaması ile far arasındaki ilişki ise marşı çeviremeyecek kadar zayıflamış bir aküye sahip olmanız durumunda bile farların çalışması ile karşılaşılabilir.

Zayıf olan akü marşı çalıştırmak için yeterli gelmez iken farların çalışması aşamasında ise bu etkiye neden olmaz ve farkların çalışmasını sağlar. Bu durumda farların çalışıyor olması birçok kişinin akü ile ilgili sorun olmadığını düşünmesine neden olmaktadır. Aküden değil de marşın dinamosu kaynaklı bir sorunun olduğu var sayılır. Bu ise yanıltıcı bir sonuca ulaşılmasına sebep olur.

Tamamen Bitmiş Akü de Far Yanar mı?

Akü araç için önemli bir parça olmak ile beraber tamamen bitmemiş olması ile beraber bazı işlevlerin yerine getirilmesine destek olmaya devam eder. Akünün zayıflaması ya da çok zayıflaması gibi durumlarında farlar yanmaya devam edecektir. Bu akü zayıflığı marşın basmadığı durum içinde geçerlidir. Marşı döndürmeye yetecek güce sahip olmasına karşın farları yakabilir.

Akü tamamen bitmeden öncesi için farları yakmaya devam eder. Tamamen bitmiş olan akü ise farların çalışmasına olanak verecek olan gücü yitirdiği için farların yanması da artık mümkün olmaz. Fakat bu aşamaya gelene kadar farları yakmaya devam ettiği için marş basılmaması durumu farklı yorumlanarak yanıltıcı olan sonuçlara ulaşılmasına neden olur.

Far açık kalınca akü biter mi?

Akü farları etkiler mi?

Evet, akü farları etkiler. Akü, farlarınız dahil aracınızdaki tüm elektrik sistemlerine güç sağlar. Uzun farlarınızı açtığınızda, aküden daha fazla enerji tüketir. Bu yüzden ışıklarınızı kapattığınızda hemen kararırlar. Farlarınızı çok uzun süre açık bırakırsanız, akünüzü bitirebilirsiniz. Bu, özellikle gece araba kullanıyorsanız ve uzun farlarınızı henüz şarj olurken kullanmak zorundaysanız geçerlidir. Akü eski ve zayıfsa, hem arabayı çalışır durumda tutmak hem de farları çalıştırmak için yeterli gücü sağlayamayacaktır. Farlarınızı yaktığınızda, akünün sağladığı voltaj, far grubundaki her bir ampule ve filamana gönderilir. Bu, içinden geçen elektrikten ışık oluşturur. Farlarınızı kapattığınızda, aküler, akım göndermeyi bırakırlar. Bu onların soğumasına ve tekrar kararmasına neden olur.

Akü farları etkiler mi?

Far açık kalınca akü biter mi?

Akü, motoru çalıştırmaktan başka bir şeye güç sağlamak için tasarlanmamıştır. Bu nedenle klima veya ısıtıcı üfleyici fan gibi çok fazla elektrik kullanan bir şeyi açarsanız, hızla boşalır. Farlar uzun süre açık kalırsa akü biter. İki farklı akü türü vardır. Bunlar kurşun, asit akü ve lityum, iyon aküdür. Kurşun asitli aküler, lityum iyon akülere göre daha ucuz ve değiştirilmeleri daha kolay olduğu için arabalarda daha yaygındır. Lityum-iyon aküler, daha fazla enerji depolayabildikleri ve kurşun-asit pillerden daha hafif oldukları için tercih edilmektedir. Bir araba çalışırken, kontak anahtarını çevirdiğinizde motoru çalıştıracak kadar aküyü şarjlı tutmak için alternatörden gelen gücü kullanır. Ancak arabayı kapattığınızda, artık alternatörünüzden güç gelmiyor olacaktır. Özetle park halindeyken farlarınızı açık bırakırsanız, akünüz bitene kadar boşalacaktır.

Yorum yapın