Her yıl farklı yenilikler ve kurallar koymakta olan TÜVTÜRK bu sefer plakalarda yeni kurallar belirledi. Bu kurallara göre artık vidalı plakalar muayeneden geçmeyecek. Peki plakalar nasıl olmalı? Plakasında vida olan, boya macun veya gerekli şartları karşılamayan plakalar standart plaka ihtiyaçlarını karşılamıyor gerekçesi ile muayeneden bırakılacak. Plakada vida deliği kesinlikle kabul edilmemektedir. Plaka sabitlemek için vida atmak artık sona erdi. Bu uygulamayı yaparsanız maalesef ki araç muayeneden geçmez. Vidasız bir şekilde plakayı sabitlemek gerekiyor.
TÜVTÜRK Araç Muayenesinden Geçemeyecek Olan Araç Plakaları
- Araç plakasında herhangi bir boya, film ve kaplama gibi malzemeler olursa araç muayenede kalır.
- Plakayı tutturmak üzere vida atılırsa, rakamlarda bozukluk varsa araç muayeneden geçemez.
- Plakanın standart şekli bozulursa araç muayeneden geçemez.
- Plakada aşınma, okunmama, parlama gibi olumsuzluk gösteren durumlarda araç muayenede kalır.
Peki bu uygulama neden çıktı? Plakaların üzerinde delik veya vida bulunduğu zaman emniyet sisteminin kameraları plakaları okumakta zorluk çekmektedir. Bu yüzden böyle bir uygulamaya gidildi ve artık bu sayede plaka okuma sistemleri tam anlamıyla görevini yerine getirmektedir.
Yeni Plakalar Nasıl olmalı? TÜVTÜRK Plaka nasıl olmalı? 2023 Güncel Sonuçlar
- Plakada TL hologramı bulunmalıdır.
- Plaka üzerinde mühür bulunur.
- TR Yazısı olmalı ve renkleri standart renklere uymalıdır.
- Belirlenmiş font kurallarına ve yazı büyüklüklerine göre sorunsuz olmalı.
Standart dışı plakalar muayeneden geçmeyecek ve plakanın yenilenmesi istenilecek. Plakada vida var muayeneden geçer mi sorularına karşı cevap hayır geçmez olacaktır. Bu yüzden muayeneden önce plaka da delik vida macun boya gibi maddeler varsa şiddetle yenilemenizi tavsiye ederiz.
Plaka Vidalamak yasak mı?
Plaka bir araçta en çok kontrol edilen ve dikkat edilen bir parçadır. Dolayısıyla plakanın standartlara uygun olması gerekmektedir. Bu kapsamda araçlardaki plakaların vidalanması yasaktır. Özellikle planın üzerinde yer alan vidalar kesinlikle yasaktır. Bu vidalar harf karakterlerine yakın olacağından yasaklanmıştır. Bundan dolayı aracınızın plaka numaralarının kenarında, üzerinde ya da ortasında hiçbir şekilde bir vida deliği bulunmamalıdır. Üstelik bu durum aracınızda ağır kusur olarak görülecektir. Dolayısıyla aracınızla muayeneye gittiğiniz zaman plakanız da kontrol edilmektedir. Şayet plakanızda bir şekilde vida varsa ya da vida deliği mevcutsa böyle bir durumda muayene tekrarına kalırsınız.
Tr olmayan plaka muayeneden geçer mi?
Araç plakaları belirli standartlara uygun bir şekilde takılmalıdır. Bu standartlara uygun olmayan araçların muayeneden geçmeleri imkansızdır. Aracınızda yer alan TR ibaresi de araç plakalarındaki standartlar arasında yer alır. Dolayısıyla aracınızda TR ibaresi bulunmuyorsa bu aracın muayeden geçmesi de olanaksız olur. Böyle bir durum yaşadığınız zaman aracınıza ağır kusur notu düşülür. Sizden bu durumu 1 aylık süre içerisinde düzeltmeniz talep edilir. 1 aylık süre içerisinde aracınızın plakasına TR ibaresi ekleterek; tekrar muayeneye gitmeniz gerekir. Şayet aracınızda farklı bir sorun bulunmazsa muayeneden aracınız geçecektir. Bundan dolaydır ki aracınızı muayeneye götürmeden önce plaka numarasını kontrol etmenizde fayda vardır.
Plaka Çerçevesi muayeneden geçer mi?
Aracınızın TÜVTÜRK muayenesinden geçmesi için plakasının mutlaka genel standartlara uygun olması gerekir. Bu şartlarından birisi de plaka çerçevesinin standartlara uygun olmasıdır. Şayet plaka çerçevesindeki çizgi kesilmişse bu durumda aracınız muayeneden geçmez. Yine bir şekilde aracınızın plaka çerçevesinde şekil yönünden de bir değişiklik varsa böyle durumlarda da aracınız muayeneden geçmeyecektir. Bir de aracınızın plakası boyanmışsa bu şekilde araçların da TÜVTÜRK muayenesinden geçmesi imkansız olur. Özetleyecek olursak aracınızın plaka çerçevesinin kriterlere uygun olmaması durumu aracınızın muayeneden geçmemesine neden olur. Bu durumun doğal sonucu olarak aracınızdaki plakanıza muayene öncesinde dikkat ediyor olmanız gerekir. Ancak bu sayede bir sorun yaşanmadan muayeneden geçersiniz.
Vidalı plaka nasıl takılır?
Bilindiği üzere vidalı plakaların muayeneden geçmesi imkansızdır. Böyle bir durumda vidalı plakanızı yenisiyle değiştirmeniz gerekir. Bu işlemi yapmanız için noterden vs randevu almanıza gerek yoktur. Öncelikli olarak aracınızın plakasını değiştirmek için gerekli evrakları toplamalısınız. Sonrasında notere giderek plakanızı yenilemeye yönelik olarak talepte bulunmanız gerekir. Sonrasında noterden basım talep belgesini de yanınıza alarak; araç ruhsatınızla birlikte şoförler odasına gitmelisiniz. Burada plaka basım ücretini de ödedikten sonra artık vidalı plakanızı yenisiyle değiştirebilirsiniz. Böylece araç muayenesiyle ilgili olarak herhangi bir sorun yaşama riskini de aracınızdan uzak tutmuş olursunuz. Bu işlemi ortalama 1 iş günü içerisinde tamamlayabilirsiniz.