Triger Kayışı Koparsa Ne Olur?

Araçlarda triger kayışı kopmasını sık sık görmekteyiz. Bu parçanın kopması büyük sorunlara neden olabilmektedir. Teknolojinin yardımıyla günümüz araçlarında triger kayışları 120 bin km ye kadar dayanan triger kayışları üretilmiştir. Günümüzde 200.000 km’ye kadar gelen triger kayışları bazı servislerde görülmektedir. Fakat bu süre içerisinde değişmeyen kayışlar bollaşabiliyor ve araçta bir takım düzensizliklere yol açabiliyor. Bu gibi sorunları yaşamamak adına zamanında triger kayışının değişimi yapılarak kopmasının önüne geçilmektedir. Peki triger kayışı koparsa ne olur?

Triger kayışı koptu, Masraf ne tutar?

Triger kayışı kopan otomobilden tuhaf sesler gelmeye başlar. Pistonların zamanlaması bozulur ve buda beraberinde farklı sorunlar getirir. 2 ila 4 bin tl arasında masraf açar. Kayışının koptuğu anda arabanın sağa müsait yere çekilip beklenmesi gerekir. Bu esnada aracın tekrar çalıştırılması oldukça zararlı bir işlemdir.

Eski model araçlarda triger kayışı, motor devir daimine hareket veren parça olarak da bilinir. Bunlar tümleşik bir şekilde çalışır.Bu araçlarda triger kayışı koptuğunda ise masraf yeni araçlara göre daha ucuz olacaktır. Bu gibi karbüratörlü eski model araçlarda triger zincirinin veya kayışının bollaşması arabada çekiş sorunlarını da beraberinde getirir. Kayış bol olan arabada avans ayarı tutmaz.

Triger Kayışı Hangi Aralıklarla Değiştirilmeli?

Motorun en hassas ve hayati öneme sahip olan bu parçanın değişim aralıkları oldukça fazladır. Triger kayışı ne kadar sürede yenilenmeli ve triger kayışı kaç km’de değiştirilmelidir? sorularına cevap vereceğiz.

Bir triger kayışının ortalama kullanım süresi 5 yıldır. Bu süre bitiminde kayışta herhangi bir deforme olmasa bile değiştirilmesi tavsiye edilmektedir. Özellikle yeni araç alanlar triger’den şüphe ediyorsa hemen değiştirmeli. Sonuçta önceki sahibinin değiştirdiğini bilemeyiz. Km hesabına vurduğumuzda ise 120 bin km de triger kayışı değişimi gayet mantıklı bir tercih olacaktır.

Triger Kayışı Seti Fiyatları 2023

Triger Kayışı Seti Fiyatları 2023

Marka modelFiyat
Hyundai Accent Admire 1.5CRDi 2002-2008 Bosch Triger Seti1200 TL
Fiat Egea 1.6MJ 2015-2022 Bosch Triger Seti1150 TL
Ford Focus 3 1.6TDCi 2011-2017 Bosch Devirdaimli Triger2250 TL
Chevrolet Cruze 1.6 2011-2014 Bosch Triger Seti1150 TL
Hangi araçlarda triger kayışı yoktur?

Triger kayışının ömrü ne kadardır?

Triger kayışı, aracın ömrü boyunca dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Pek çok insan, olması gerektiği zamanda değiştirmezlerse motorda ciddi bir sorun yaşayacaklarını bilir. Bu aşamada önerilen değiştirme tarihi geçmiş bir triger kayışıyla dolaşabilirsiniz. Sonuç olarak triger kayışı, motorun içinde bulunan lastik bir kayıştır. Kayış, aracınızın motorundaki valfleri ve pistonları döndüren eksantrik millerini ve krank milini çalıştırır. Triger kayışının görevi, valflerin açılıp kapanmasını pistonların hareketiyle senkronize etmektir. Bu kayışın ömrü ortalama 110 bin km ile 130 bin km arasında değişmektedir. Ancak yine de 100 bin km olduğunda bu parçanın mutlaka kontrol edilmesi gerekir.

Hangi araçlarda triger kayışı yoktur?

Triger kayışı ses yapar mı?

Hayır, genel olarak triger kayışı herhangi bir şekilde ses yapmaz. Ancak başka türden sesler çıkmasına neden olabilir. Motorunuzdan gıcırtı sesleri geliyorsa ve yağ kaçağı veya soğutma sıvısı kaçağı varsa, o zaman aşınmış bir triger kayışından daha büyük sorunlarınız var demektir. Ancak motorunuzu kapattığınızda gıcırtı sesleri duyuyorsanız, bunun nedeni aşınmış bir triger kayışı veya alternatörünüzdeki veya servo direksiyon pompanızdaki gevşek kasnaklar olabilir. Elbette ki aracıızda biraz gıcırtı normaldir. Ancak aşırı gürültü iyi değildir ve daha fazla araştırılmalıdır.

Triger kayışı ses yapar mı?

Hangi araçlarda triger kayışı yoktur?

1990’dan beri üretilen çoğu araçta geleneksel kayış tabanlı sistem yerine bir çeşit triger zinciri bulunur. Özellikle Volkswagen Passat, Jetta ve Audi A3, A4 gibi modellerde triger kayışı yer almaktadır. Yine Renault motorlarında da teriger kayışı yer almaktadır. Kimi araç türlerinde triger kayışı bulunmasa da günümüz koşullarında pek çok farklı araçta bu kayışın bulunduğunu ifade etmek mümkün olmaktadır. Sonuç olarak triger kayışı, eksantrik milini ve krank milini saran lastik kayıştır. Krank mili üzerindeki bir kasnağa ve motordaki valfleri açan ve kapatan kamlara sahip eksantrik mili üzerindeki başka bir kasnağa bağlanır. Bu parça araçlar açısından kritik bir öneme sahiptir.

Yorum yapın