Torsiyon Nedir, Nasıl Çalışır?

Torsiyon nedir sorusunun cevabı en temel tanımıyla yol tutma kuvvetini arttırabilmek için kullanılan bir sistemdir olarak verilebilir. Genellikle araçların arka tekerleklerine uygulanan sistem, bazı araçlarda önde de bulunabilmektedir. İki yatay tekerlek arasındaki boruya torsiyon deniyor. Torsiyon tekerleklere ve şaseye bağlanır. Torsiyon olan arabaların çukura girmesi durumunda çıkması sistem sayesinde daha kolay olur. Özellikle engebeli ve bozuk yollarda sürüş konforu sunar.

B serisi araçlarda bulunan torsiyon günümüzde bazı C serisi araçlarda da bulunuyor. Sistemin yaygın olarak kullanılması üretim ve montajının da kolay olmasından kaynaklanıyor. Torsiyon, aks ve köprü şeklinde 2 farklı parçadan oluşur. Yer tasarrufu sağlayan ufak boyuttaki sistem aynı zamanda hafiftir.

Araçta geniş bagaj hacmine olanak tanıyan sistemin bakımı da oldukça kolaydır. Diğer süspansiyon sistemlerine göre basit olan bu sistemin kullanımının artması tüm bu avantajları sayesindedir.

Torsiyon Nasıl Çalışır?

Torsiyon nasıl çalışır sorusunun cevabı oldukça basittir. Sistemin ana kısmı çubuktur ve torsiyon çubuğu asıl işlevi yerine getirir. Çubuk “U” şeklindedir ve sağ arka tekerleğe bir darbe geldiğinde darbeyi yayı sayesinde sol tekerleğe iletir. Sol tekerin de aynı şekilde çukura girmesi veya kavisten geçmesi durumunda söz konusu yay gerilir. Gerilen yay torsiyon çubuğu sayesinde diğer tekerleğe iletir. Böylece araca gelebilecek darbelerin oluşturduğu hasar azaltılır.

YouTube video

Hızlı viraj alındığında torsiyon yayına çok fazla baskı olacağından bu durum tehlike yaratabilir. Basınç nedeniyle arka tekerleklerin havaya kalkması da söz konusu olabilir. Bu yüzden virajlara daha kontrollü girmek doğru olacaktır. Torsiyon sisteminin doğru şekilde çalışması için ön tekerleklerde kullanılmalıdır. Bunun nedeni aracın önünün arkadan daha hafif olmasıdır. 

Torsiyon Sisteminin Faydaları

Torsiyon sistemi kullanmanın birçok avantajı bulunur. Üretim esnasında montajının çok kolay olması, az parçadan oluştuğu için maliyetlerinin düşük olması gibi üreticiye sağladığı faydalar sistemin de ucuz olmasını sağlıyor.

Doğrudan alt şasiye bağlanan az parçalı sistem bu sayede yer kaplamaz. Aynı zamanda bakım ve parça maliyetlerinin de diğer süspansiyon sistemlerine göre daha düşük olması bu sistemi tercih edilebilir kılıyor.

Torsiyon Sisteminin Dezavantajları

Hangi araçlar Torsiyonlu?

Özellikle Peugeot; 106 ile başlayan serilerde partner serisinde ve 306’da torsiyon sistemi bulunmaktadır. Yine Golf 6’da da torsiyon sistemi yer almaktadır. Bir de Jetta modeli de torsiyon sistemiyle desteklenen bir model olarak karşımıza çıkmaktadır. Torsiyon bazı araçlarda kullanılan bir süspansiyon türüdür. Darbeleri ve titreşimleri emmesini sağlayan, aracın şasisinin ayrılmaz bir parçasıdır. Torsiyon sisteminin diğer askı çeşitlerine göre birçok avantajı olmakla birlikte bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Bundan dolayı bu sistemlere dair bilgi sahibi olmak; söz konusu sistemlerin pozitif etkisinden yararlanmanızı mümkün kılacaktır.

Hangi araçlar Torsiyonlu?

Torsiyon Sisteminin Avantajları

Torsiyon sistemi, diğer süspansiyon türlerine göre çeşitli avantajlar sunar. Bu sistem, motoru diğer süspansiyon tiplerine göre daha aşağıda konumlandırarak ağırlık merkezini alçaltarak sürücülerin sürüş sırasında araçlarını kontrol etmelerini kolaylaştırır. Daha iyi yol tutuşu konusunda iddialıdır. Daha alçak ağırlık merkezi, gövdenin yana yatmasını azaltmaya yardımcı olarak ve dönüşe girerken tepki süresini iyileştirerek daha iyi yol tutuşu sağlar. Bu sistem daha iyi güvenlik sağlar. Bir kaza durumunda, burulma süspansiyonu, güçlü metal çubuklar aracılığıyla aracın gövdesine sağlam bir şekilde bağlandığından, diğer süspansiyon türlerinden daha fazla enerji emebilir. Bu, bir kaza durumunda daha iyi koruma sundukları anlamına gelir.

Torsiyon Sisteminin Avantajları

Torsiyon Sisteminin Dezavantajları

Torsiyon süspansiyon sistemlerinin bazı dezavantajları da vardır.  Güçlü metal çubuklarla aracın gövdesine sıkı bir şekilde bağlı olduklarından, aracın içinde yolcular için sınırlı alan vardır. Bu sistemin bir diğer dezavantaj, bu sistemlerin genellikle çok ağır ve hantal olmaları, sınırlı alana sahip araçlara monte edilmelerini zorlaştırmasıdır. Yine karşımıza çıkan bir diğer dezavantaj, diğer süspansiyon türleri kadar yoldaki tümsekleri emmediği için diğer süspansiyon türleri kadar sürüş konforu sağlamamasıdır. Sonuç olarak torsiyon sisteminin araçlar için hem avantajlı hem de dezavantajlı durumları vardır. Esasında bu durum biraz da markadan ve modelden modele de değişiklik göstermektedir.

Torsiyon ne işe yarar?

Araçlardaki iki tekerlek arasında yer alan U görünümündeki boru; torsiyonu tanımlar. Bu parça araçların çukur alanlara düştüğünde pratik bir şekilde çıkmasını mümkün kılar.

Torsiyon sorunu nedir?

Araçlarda fazla ağırlık bulunduğunda torsiyon parçasında eğilmeler yaşanılmaktadır. Böyle durumlarda torsiyonun tamir edilmesi şarttır.

Golf 8 torsiyon mu?

Golf 8 torsiyonlu araçlar arasında yer almaktadır. Ancak günümüzde Audi A3 ile yeni nesil Mercedes Benz A serisinde de bu tarz bölümler mevcuttur.

Yorum yapın