Multijet Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Multijet nedir sorusu çevrenizde, özellikle araba ile ilgilenen kişiler arasında duyabileceğiniz bir sorudur. Bu soruyu yanıtlamadan önce motor nedir sorusu cevaplanmalıdır. Motor, herhangi bir enerji türünü mekanik enerjiye çeviren parçaya denir. Yani multijet bir motor türüdür.

Multijet motor, tek bir devirde arka arkaya beş yakıt püskürtmesi yapabilen ve bir multijet enjektöre sahip olan motorlara verilen isimdir. Fiat model araçlarda kullanılan bu motor tipi dört farklı motor hacmiyle sunulmaktadır. Opel ve Fiat firmalarının ortak olarak geliştirdikleri bir motor tipidir. Bu motorun patenti FPT Fiat Powertrain teknoloji tarafından çıkarılsa da, Bosch firması tarafından üretilmiştir.

YouTube video

Magneti Marelli aracılığıyla ECU motor kontrol ünitesine uyarlanmış yeni multijet 2 enjektörde, obtüratör daha geniş bir sızdırmazlık seviyesine imkan verecek bir şekilde hidrolik olarak dengelenmiştir. Multijet motor seçenekleri arasında 1.3 multijet, 1.6 multijet, 1.9 multijet, 2.0 multijet motor tipleri bulunmaktadır.

Hangi Model Araçlarda Multijet Motor Bulunmaktadır?

Bir önceki kısımda multijet nedir sorusuna yanıt verdik. Bu kısımda ise multijet hangi araçlarda bulunuyorbunlara göz atacağız. Multijet motor pek çok araba modelinde bulunuyor. Fiat Punto, Fiat Linea, Fiat Doblo, Fiat Florino, Fiat 500L, Fiat Palio, Fiat Albea, Fiat Idea, Fiat Bravo, Fiat Mirafiori, Lancia Delta, Lancia Y, Tata Vista, Opel Corsa, Opel Meriva, Opel Combo, Opel Adam, Fiat Ducato, Fiat Freemont araçlarında multijet motor bulunmaktadır.

Multijet Motorun Özellikleri Nelerdir?

Multijet motor sessiz çalışmasıyla bilinir. Yakıt sarfiyatı, zararlı gaz salınımlarının azalması ve belirli bir hıza ulaştığında turbo özelliğinin devreye girmesi motor performansına olumlu katkı sağlar. Yakıt tüketiminin az olması sebebiyle kullanıcılar tarafından sık sık tercih edilir. Ne de olsa arabada en önemli parça motordur. Multijet motorlarda yakıt silindire doğrudan gönderilmez.

Rail adı verilen hidrolik bir akümülatörün içinde sıkıştırılır. Bu sayede rail isimli parça yedek bir yakıt deposu halini alır. Multijet motorun en önemli özelliği, milisaniyelik bir süre içinde hızlı ve arka arkaya püskürtme yapabilen enjektörlere sahip olmasıdır.

1.3 Multijet kac litre yakar?

Multijet hangi araçlarda var?

Multijet, Fiat Powertrain Technologies tarafından tasarlanmış bir otomotiv dizel motorudur. 1997’den beri üretimde ve Fiat, Alfa Romeo ve Lancia’dan geniş bir araç yelpazesinde kullanılıyor. Multijet farklı konfigürasyonda mevcuttur. Multijet motorları, aşağıdaki modeller dahil olmak üzere çok çeşitli Fiat Grubu otomobilleri için mevcuttur: Fiat Tipo, Punto, Panda, Fiorino, Doblo Cargo ve Ducato minibüsler. Değişken geometrili turbo şarjlı, soğutmalı EGR ve su soğutmalı egzoz gazı devridaimli dört zamanlı, 16 supaplı bir tasarımdır. Multijet teknolojisi araçlarda üst düzeyde bir performansın ortaya konulmasında kritik bir öneme sahiptir. Bundan dolayıdır ki son zamanlarda pek çok farklı araç markasında bu tür enerjileri görüyoruz.

Multijet hangi araçlarda var?

1.3 Multijet motor kime ait?

Multijet, Fiat Powertrain Technologies tarafından 1999’dan günümüze Cento fabrikasında geliştirilmiştir. Diğer Fiat motorlarını da tasarlayan Paolo Martinelli ve Giorgio Rizzoni tarafından tasarlandı. Bu motorun ilk kullanımı Aralık 1999’da üretime giren Alfa Romeo 156’da oldu. Bu araba ilk olarak Eylül 1999’da Frankfurt Motor Show’da prototip olarak gösterildi. Bununla birlikte, bu arabanın üretim versiyonunda bazı değişiklikler vardı. Mesela prototip gibi 2,5 litre kapasiteye sahip olmak yerine, şimdi yalnızca 2,0 litreye sahipti. Sonrasında prototip gibi bir V6 motor düzenine sahip olmak yerine artık yalnızca sıralı 4 silindire sahipti. Bir de prototip gibi silindir başına 8 supap yerine artık silindir başına 16 supap vardı. Tüm bu bilgiler ışığında 1.3 Multijet motor üst düzeyde bir teknolojilerle desteklendiğinden sıklıkla talep görmektedir.

1.3 Multijet motor kime ait?

1.3 Multijet motor kaç beygir?

1,3 litrelik Multijet motorlar, 70 hp (52 kW) ve 75 Nm tork değerine sahiptir. 1,6 litrelik Multijet motorlar, 85 hp (63 kW) ve 100 Nm tork değerine sahiptir. 1.3 litrelik Multijet dizel motor üç silindire sahiptir ve turboşarjlı ve ara soğutmalıdır. 4.000 rpm’de 90 beygir gücü üretir ve 2.000 rpm’de 140 lbft civarında tork üretebilir. Motor, beş ileri manuel şanzıman veya altı ileri otomatik şanzımanla eşleştirilmiştir. 1.3L Multijet motor, 103 hp ve 136 lb-ft tork olarak derecelendirilmiştir. Giulietta, Mito ve 500L modellerinde mevcuttur. 1.3 Multijet motor konusunda bakılması gereken ilk şey, bir arabanın ne kadar güç ürettiğidir. Güç, yapılan işin oranı olan beygir gücü ile ölçülür. Belli bir kuvvetle belli bir mesafeyi belli bir sürede belli bir iş yapabiliyorsanız, o zaman bir beygir gücü yapmışsınız demektir.

1.3 Multijet motor kaç beygir?

1.3 Multijet kac litre yakar?

1,3 litre Multijet motorlar ortalama 6 litre/100 km, 1,6 litre Multijet motorlar ise ortalama 7 litre/100 km yakıt tüketiyor. Multijet motoru, manuel şanzımanlar için 28 mpg şehir içi/37 mpg otoyol ve otomatik şanzımanlar için 30 mpg şehir içi/40 mpg otoyol olarak derecelendirilmiştir. 1,3 litre Multijet motorlar motorlarda valf boşluk kontrolü için her silindirin kendi hidrolik kaldırıcısı vardır. Bu düzenleme, valf sistemi sisteminin ağırlığını azaltır ve daha verimli yanma sağlar. Bütün bu bilgiler ışığında 1.3 Multijet yakıt ve performans konusunda iddialı bir konumda yer alan bir teknolojiye sahiptir.

Multijet ne işe yarar?

Yeni nesil motor tiplerinden birisi ollara karşımıza çıkan  Multijet; üst üsten 5 yakıt püskürtme işlemi yapabilen özel bir sistem olduğundan üst düzeyde bir performans ortaya koyar.

Multijet dizel mi?

Dizel araçlar için özel olarak tasarlanan  Multijet; üst düzeyde bir performansı ortaya koyabilmektedir. Bu motorlar FCA tarafında geliştirilmiştir.

1.3 Multijet motor ömrü kaç km?

Günümüzde pek çok farklı markada gördüğümüz  1.3 Multijet motor; ortalama 600 bin km ile 900 bin km arasında kullanım ömrüne sahip olan motorlardır.

Yorum yapın