Motorun Yağ Yakmasının Sebebi ve Çözümleri

Bakımı zamanında yapılmayan birçok araçta yağ yakması görülebilir. Motorun yağ yakmasının sebepleri arasında en belirgin olanı ise bakım veya yapılan hatalardır. Bu konumuzda kullanıcılar için ‘motor neden yağ yakar’, ‘motor yağ yakması nasıl önlenir’ gibi sorulara çözüm niteliğinde bilgiler sunacağız.

Motorun Yağ Yakmasının Sebebi Nedir?

Araç yağ yakma nedenleri

Motorlarda yağ yakmasının en belirgin nedeni yanma odasına yağ sızmasıdır. Ateşlemenin gerçekleşmesi için hava ile birlikte yakıt yanda odasına girer ve burada ateşleme sağlanır. Bu yanma odasına yağ girdiği zaman araç yağ yakmaya başlar. Motorun yağ yakmasının diğer nedenlerini tek tek listeleyelim.

  • Günümüzde en belirgin sebepler arasında piston segmanlarında oluşan gevşemeler görülür. Segman gevşemesi sonucunda araçta bulunan motor yağı pistonların üst kısmına ilerler ve araçta yağ yakımı başlar.
  • En çok görülen başka bir neden ise sübap erimesidir. Emme sübapında oluşan bir erime veya başka bir arıza sonucunda yanma odasına yağ sızmaya başlar. Motorun yağ yakması bu sebepten ötürü de görülmektedir.
  • Araca her zaman kaliteli bir yağ konulmalı ve bu yağ belirli aralıklar da kontrol edilmelidir. Yağ değişimi zamanında yapılmadığı zaman motor da bulunan mekanik parçalar verimli bir şekilde yağlanamaz. Yağın kalitesi azalmış veya eksilme olduğunda motor tam anlamıyla yağlanamayacak ve pistonlar hızla aşınmaya başlayacaktır. Bunun sonucunda ise araç yağ yakmaya başlar.
  • Motorların belirli bir kullanım ömrü vardır. Kullanım ömrü, düzenli bakım yapıldığı ve titiz kullanıldığı takdirde uzayabilir. Diğer yandan, 500 bin kilometrenin üzerinde yol yapmış araçlarda veya 20 yaşının üzerindeki araçlarda parçaların zamanla yıpranmasından dolayı yağ yakmaları oluşur.
  • Aracı sürekli yüksek devirde kullanmak yağ yakmasına sebebiyet vermektedir. Nedeni ise yüksek devirlerde mekanik parçalar daha çabuk aşınmaktadır. Bu yüzden sürekli yüksek devir kullanılmaması gerekmektedir.

Yağ Yakan Araca Hangi Yağ Konulmalı ?

Bazı durumlarda yağ yakan motorları kullanıcılar hemen yaptıramaz. Maliyet genellikle yüksek olduğu için yağ yakan araç için çözüm arayışına girilir. Bu gibi durumlarda motorun yağ yakmasını engellemek için bir takım adımlar atılır. Genellikle yağ yakan araca kalın yağ koymak gibi çözümler bulunur. Yağ viskozitesi daha yüksek yağlar ile araçlarda ki yağ yakmasının önüne kısa süre olmak üzere geçilebilir. Birçok otomobil kullanıcısı yağ yakan araca hangi yağ eklenmeli şeklinde araştırma yapmaktadır. Araç kullanıcıları yağ yakan araçlara 10/60 tam sentetik yağ koyarak yağ yakmasının önüne kısa süre de olsa geçebilmektedir.

1000 km’ de 2 litre yağ yakan aracıma ustamın tavsiyesi ile 10/60 tam sentetik yağ koydum. Kısa süre içerisinde tamir yaptıramadığım için böyle bir çözüme başvurduk. Aracım bu yağ eklenmesinden sonra yağ yakmasını kesti. Yağ yakan araca kalın yağ koymanın önemini bu şekilde görmüş oldum. Motor tamir edilene kadar bu şekilde kullanmayı düşünüyorum.

Accent Blue Kullanıcısı

Tabi bu durum çok yağ yakan bir araç için geçerli olmayabilir. Fakat belli bir süre araç tamiri olmayacak ise kalın yağ kullanmak yağ yakmayı bir nebze azaltabilmektedir.

Motorun yağ yakmasının sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

  • A) Volanda aşınma
  • B) Eksantirikte aşınma
  • C) Krank milinde aşınma
  • D) Silindirlerde aşınma

Ehliyet sınavlarında sık sık karşılaşılan bir sorudur. Motorun yağ yakmasının sebebi silindirlerde olan aşınmadır.

Yağ yakan araçlarda genellikle motor rektefiye işlemi yapılır. Aracınız için motor rektefiye fiyatlarını merak ediyorsanız aşağıdaki linkten ustaya sorabilirsiniz.

Motorun yağ yakma nedenlerini tek tek listeledik. Aracınızın motorunda yağ yakması varsa en yakın bir zamanda servise giderek çözüm arayışına girmeniz gerekmektedir. Uzun süre yağ yakan araç kullanmak masrafı daha da artırabilmektedir.

Yorum yapın