Loudness Ne Demek? Ne işe yarar?

Genellik otomobil ses sistemlerinde loudness ne demek konusu birçok platformda çokça dile getiriliyor. Loudness Türkçe karşılığı olarak “ses yüksekliği” anlamına geliyor. Genel bir ifadeyle ise bu terim için ses frekanstaki tınıları doğrusal bir açıda yansıtan ses ayarlama sistemi deniyor. Yani loudness sayesinde sesler aynı desibel yüksekliğinde ses dalgaları yardımıyla kulağa geliyor.

Loudness Ne Demek
Loudness Ne Demek?

Otomobillerde ses yüksekliği ayarlanırken bu sistem üzerinden gereken ses alçaltma ve yükseltmeler yapılıyor. Bu özellik sesi daha canlı ve dolgun hale getiriyor. Eğer ses düşük volümde seyrederse ve ses karakterini kaybettiği durumlarda loudness devreye girerek sesin daha düzgün çıkmasını sağlıyor. Loudness ayarı sayesinde kulak duyduğu sesin frekans tepkimesini daha iyi analiz ediyor.

Otomobillerde Yüksek Seste Loudness Ayarı Nasıl Olmalıdır?

Loudness ne demek ve loudness ayarı otomobil ses sistemleri için önemli konulardan biri. Normalde otomobil ses sistemlerinde loud seçeneği off, low ve high olarak yer alıyor. Loudness özelliği kısık seste bass ve tiz aralarındaki çatlamaları gidermeye yarıyor. Yani buradan otomobil ses sistemlerinde Loudness ayarının düşük frekanslı seslerde daha iyi çıktığı anlaşılıyor. Örneğin otomobilde sesi 20’den fazla yükseltince bass çok çıkıp tiz sesleri bastırıyor. Peki, yüksek seste loudness ayarının nasıl olması gerekiyor?

Yüksek seste loudness özelliğini aktif ederek kullanımlarda sesin doğru ve kaliteli çıkması için bass ayarını biraz kısmak gerekiyor. Aksi durumda ses çatallaşıp gerçek frekansını kaybedebiliyor. Ses sistemlerinde bass bölümünü +3 ya da +4 konumuna getirerek yüksek seste loudness kullanımı sağlayabilirsiniz.

Loudness Özelliği Açık mı Kapalı Olmalıdır?

Otomobil ses sistemlerinin en çok merak edilen loudness nedir konusu otomobil kullanıcılarının ilgisini çekiyor. Dikkat çeken diğer konulardan biri ise ses şiddeti için loudness özelliğinin açık mı yoksa kapalı mı olarak kullanılması oluyor. Ses yüksekliğinin genellikle sesin şiddetine göre ayarlanması gerekiyor. Aşırı yüksek seste loudness açık olduğunda seste çatlama ya da tizlik yapabiliyor. Düşük seste loudness açık konumdayken ses kalitesi daha iyi oluyor ve bir sıkıntı yaratmıyor. Ancak yüksek seste bu ayar düzgün yapıldığında sesin kalitesinde bir değişme olmuyor. Bazı kullanıcılar kapalı tercih ederken bazıları ise aktif olarak kullanıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR   Motor suyu biterse ne olur ?
Woofer ne işe yarar?

Loudness Equalization ne demek?

Loudness Equalization, sesin belirli bir yüksekliğe ayarlandığı anlamına gelir. Bu manuel veya otomatik olarak yapılabilir. Ses yüksekliği eşitleme, bir ses kaynağının dinamik aralığını yayın veya diğer iletim için daha uygun hale getirmek üzere değiştirme işlemidir. Buradaki amaç, belirli bir zaman dilimi içindeki tüm programların ortalama düzeyini yaklaşık olarak aynı yapmaktır. Bu, dinleyicilerin alıcılarındaki ses ayarlarını kolayca yapmalarına ve istasyonlar veya programlar arasında geçiş yaparken sürekli olarak seviyeleri değiştirmek zorunda kalmamalarına olanak tanır. Loudness Equalization işlemenin amacı, farklı ses yüksekliği seviyelerindeki tüm program bölümlerinin sanki aynı ses seviyesi seviyesindeymiş gibi ses vermesini sağlamaktır.

Loudness Equalization ne demek?

Woofer ne işe yarar?

Bir woofer, düşük frekansları yeniden üreten bir hoparlör sürücüsüdür. Müzik sistemleri söz konusu olduğu zaman karşımıza çıkan Woofer; yükseltici görevi üstlenmektedir. Özellikle yeni nesil teknolojilerle desteklenen gelişmiş müzik setleri açısından bu sistem üst düzeyde bir etkiye sahiptir. Tam da bu noktada Woofer sisteminin bas çıkışının bulunduğu bu sayede özel bir hoparlör sürücüsü işlevini gördüğü bilinmektedir. Özellikle düşük frekansa sahip olan seslerin üretilmesi için üst düzeyde etkiye sahip olan bu tasarım; araç müzik sistemleri açısından da kritik bir etkiye sahiptir. Üstelik kendine özgü müzik efektlerinin oluşmasını mümkün kılan bu teknoloji, gözde sistemler arasındadır.

Yorum yapın