Araçlara alınan yazlık ve kışlık lastiklerde üretim tarihi oldukça önemlidir. Lastik satın alındığında kullanıcılar üretim tarihini merak etmektedir. Özellikle ikinci el lastik alımında üretim tarihinin büyük önemi mevcuttur. Bu yüzden lastik dot okuma yani üretim tarihinin olduğu bir sayı dizisi vardır. Bu 4 rakamlı hane hemen hemen her lastikte mevcuttur.
Lastik yılı nerede yazar ?
Yukarıda ki resimde görüldüğü gibi lastik üretim tarifleri lastik yanağında mevcuttur. Michelin lastik üretim yılı nerede yazar diye soran kullanıcılarımız resimde ki ile aynı yere bakabilirler. Resimdeki lastikte Michelin marka bir lastiktir. Özellikle ikinci el lastik alımlarında kesinlikle kontrol etmeniz ve 3 yıldan eski lastikler ise almamanızı tavsiye etmekteyiz. İkinci el alımında da tarihi yeni olan lastiklerin tercih edilmesi kullanıcı güvenliği açısından tavsiye edilmektedir.
Continental lastik üretim tarihi nerede yazar
Continental marka lastiklerde 4 rakamlı bir sayı mevcuttur İlk 2 sayı üretim haftası, son iki sayı ise üretim yılıdır. Continental marka lastik alırken bu üretim yıllarını kontrol ederek almanız gerekmektedir.
Lastikte tarih nerde yazar ?
Lassa üretim tarihi, Petlas üretim tarihi, Nokian üretim tarihi nerede yazar diye soruyorsanız yukarıda ki resimler de açıklama yapılmıştır. Genel olarak birçok lastik markasında durum aynıdır. Dayton ve Falken lastik tarihi de aynı yerde yazmaktadır.
Fakat bazı lastik markalarında 4 sayı değil de 8 sayıdan oluşabilmektedir. Lastikte 8 haneli bir sayı mevcutsa bunun son 4 sayısı göz önüne alınmalıdır. Son 4 sayı üretim haftası ve üretim yılı olarak kabul edilmektedir.
Lastik alırken üretim tarihine bakmayı unutmayın.
İkinci el veya sıfır lastik satın alırken kesinlikle üretim tarihi kontrol edilmelidir. Bazı ikinci el lastikler 10 yıllık bile olabilmektedir. 10 yıllık ikinci el bir lastik can güvenliğinizi tehlikeye atabilir. Bu yüzden alışveriş sırasında tarihin eski olmamasına dikkat edilmelidir.
Lastiğin üretim tarihi önemli mi?
Evet, lastiğin üretim tarihi her zaman önemlidir. Bu aşamada üretim tarihinden itibaren lastiklerin 10 yıllık ömrünün bulunduğunu göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Yani aracınız için lastik satın alırken mutlaka kullanım ömrünü göz önünde bulundurmalısınız. Lastiğin üzerinde yer alan üretim tarihi, lastiğin ne zaman üretildiğini gösterir. Lastik üreticilerinin lastiklerine bir DOT kodu ve üretildikleri tarihi damgalamaları gerekmektedir. Bu kodun son dört hanesi günü, ayı ve yılı temsil eder. Tarih kodları, bir lastiğin yaşını belirlemeye ve kullanım ömrünün içinde olup olmadığını belirlemeye yardımcı olmak için kullanılır. Bu arada lastiğin kullanım ömrü; koşullar ve bakım gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Sıfır lastiğin ömrü kaç yıl?
Genellikle bir lastiğin ömrü 100 bin km ile 5 yıllık bir süredir. Bu süre içerisinde lastikler aşınacak ve işlevini yerine getiremez. Lastikler, dört yıllık kullanımdan sonra her yıl diş derinliğinin %2’sini ve sonrasında her yıl %4’ünü kaybedebilir. Ayrıca, lastik zamanla esnekliğini kaybettiği için lastiklerinizin eskidikçe sertleştiğini de fark edebilirsiniz. Yeni bir lastik, ne sıklıkta araç kullandığınıza ve ne tür bir arabaya sahip olduğunuza bağlı olarak 4 ile 5 yıl arasında sürebilir. Dört mevsim veya kış lastikleriyle yılda 20 bin km’den daha az yol yapıyorsanız, değiştirilmeleri gerekmeden önce lastiklerin yaklaşık 5yıl dayanmasını bekleyebilirsiniz. Burada lastik markası tercihinize dikkat ediyor olmanız gerektiğini vurgulamak isteriz.
İyi lastik öne mi arkaya mı?
Bu aracınızın çekiş durumuyla ilgilidir. Şayet aracınız önden çekişli bir araçsa iyi lastiğinizi ön tarafa koymalısınız. Aracınızdaki dönme yönünüzü koruyabilmeniz için sağ arka lastiği ön sağa takmalı; sol arka lastiği de ön sola takmalısınız. Şayet sadece iki lastiğinizi yenileyecekseniz; az kullanılmış olan daha önceki lastiklerinizi arka tarafa takmanız önerilmektedir. Bu sayede hem yol tutuşunu arttırabilir hem de direksiyon hakimiyetinizi sağlamlaştırabilirsiniz. Bütün bu bilgiler ışığında araç lastiklerinin sürüş güvenliği açısından oldukça kritik bir öneme sahip olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz. Bu aşamada lastik tercihinizi isabetli bir şekilde yapıyor olmanız; üst düzeyde bir lastik performansını elde etmenizi mümkün kılacaktır. Bu da çok daha güvenli bir şekilde araç kıllanmanız anlamına gelir.