HGS Nasıl İptal Edilir? HGS İptali İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Ülkemizin otoyol alt yapısı her geçen gün biraz daha artmaktadır. Özellikle açılan İzmir-İstanbul Otoyolu ile otoyol uzunluğumuz oldukça arttı. Otoyollar para ödeyerek girilebilen, hız limiti diğer tüm karayollarından fazla olan yollardır. Halk arasında “otoban” ismiyle de bilinmektedir. Türkiye’de otoyollardan ve bunların bağlı olduğu tüm köprülerden geçişlerde HGS adı verilen Hızlı Geçiş Sistemleri kullanılmaktadır.

HGS sayesinde otoyol ve köprü girişlerinde durmadan geçiş sağlayabiliyoruz. HGS iki şekilde satılmaktadır. Bunlar kart şeklinde veya otomobilin ön camına yapışkanlı sticker şeklindedir. HGS çıkartmak istiyorsanız bir PTT’ye veya banka şubesine giderek başvuru yapabilirsiniz. Kart olarak satılan versiyonu genelde piyasada zor bulunuyor. Ama sticker olan versiyonunu hemen hemen tüm PTT işyerlerinde bulabilirsiniz. Başvuru sırasında kimliğiniz ve otomobilinizin ruhsatı yanınızda bulunmalıdır.

Eğer geçici olarak HGS aldıysanız ya da arabanızı sattıysanız Hızlı Geçiş Sisteminizi kapattırmanız ve iptal ettirmeniz gerekmektedir. HGS iptali başvurusu oldukça basittir. Yapmanız gereken size en yakın postaneye giderek iptal için başvuru yapmaktır. İptal de başvuru gibi sizden sadece kimlik ve ruhsatınız istenecektir. Eğer arabanızı sattıysanız noter satış evrakı ile başvuruda bulunabilirsiniz. HGS bakiyeniz bulunması halinde bu bakiyeyi isterseniz iade alabilirsiniz isterseniz de adınıza kayıtlı başka bir HGS’ye yükletilebilirsiniz. HGS kişiye özel ayrıca otomobille de özeldir. Eğer aracınızı sattıysanız satış sonrası son yapacağınız işlem HGS’yi sökmek olmalıdır.

E devletten HGS iptal edilir mi?
E devletten HGS iptal edilir mi?

Aracı sattıktan sonra HGS nasıl iptal edilir?

Aracınızı sattıktan sonra HGS kartınızı iptal etmek için size yakın bir PTT şubesine gitmeniz gerektedir. PTT şubesine gittiğiniz zaman HGS iptal formunu doldurmalısınız. Formu doldururken tüm bilgilerin hatasız ve eksiksiz olmasına dikkat etmek durumundasınız. Bu arada form doldurma işlemi pek de vaktinizi almaz. Bunun için kimlik belgenizi ibraz etmeniz devamında iptal işlemini gerçekleştirmeniz mümkündür. Bu arada sattığınız araca ait HGS bakiyesini yeni arabanıza aktarabilirsiniz. Sonuç olarak aracınızı sattığınız zaman HGS kartınızı da iptal ettirmeniz gerekmektedir. Bu yasal bir zorunluluk olmakla birlikte iptal ettirmediğinizde araçtaki HGS sistemi sizin üzerinize kayıtlı olacaktır. Bu durum beklenmedik riskleri de beraberinde getirmektedir.

Aracı sattıktan sonra HGS nasıl iptal edilir?
Aracı sattıktan sonra HGS nasıl iptal edilir?

Şubeye gitmeden HGS iptali nasıl yapılır?

Genel olarak HGS iptali için PTT şubesine gitmeniz gerekmektedir. Esasında bu durum eskiden beri devam eden bir yöntemdi. Ancak günümüzde şubeye gitmeden HGS iptalini yapabilirsiniz. Bunun için e-devlet üzerinden giriş yapmanız gerekmektedir. İlk önce e-devlet sistemine giriş yapmalısınız. Sonrasında arama yerine HGS iptali yazmalısınız. Devamında karşınıza çıkan menü üzerinden HGS iptali yapabilirsiniz. Bu arada HGS İptalini yapabilmeniz için aracınızı sattıktan sonra 30 gün kadar beklemeniz gerekmektedir. Bir de HGS iptal ettiğiniz zaman varsa eski aracınıza ait bakiyenizi yeni aracınıza ait olan araçtaki HGS sistemine aktarabilirsiniz!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR   Pert Kayıtlı Araç Trafiğe Çıkabilir mi?
Şubeye gitmeden HGS iptali nasıl yapılır?
Şubeye gitmeden HGS iptali nasıl yapılır?

Plakaya kayıtlı HGS nasıl iptal edilir?

HGS iptali için en yakın PTT şubesine gitmeniz yeterli olacaktır. Bu işlemi yapmak için PTT şubesine gidecekseniz yanınızda hem kimlik hem de araç sürücü belgesini bulundurmalısınız Ayrıca araç ruhsatını da yanınızda bulundurmak durumundasınız. Bu belgelerle birlikte bizzat PTT şubesine gidip, burada HGS iptal formunu doldurmalısınız. Eksiksiz ve hatasız bir şekilde formu doldurduğunuz zaman iptal işlemini de gerçekleştirmiş olursunuz. Böylece satışını yaptığınız aracın üzerinde yer alan HGS kartını iptal edebilirsiniz. Üstelik bu işlemi yaptıktan sonra var olan bakiyenizi yeni aracınıza aktarabilirsiniz!

Plakaya kayıtlı HGS nasıl iptal edilir?
Plakaya kayıtlı HGS nasıl iptal edilir?

HGS nasıl iptal edilir 2023?

Temelde HGS iptalini 2 şekilde yapabilirsiniz. Bunun birinci yöntemi doğrundan PTT istasyonuna gitmektedir. İkinci yöntemse iptal işlemini e-devlet üzerinden yapmaktır. Her iki şekilde de 2023 yılında iptal işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Şayet şubeye gitmeden bulunduğunu yerden iptal ettirmeyi istiyorsanız bu işlemi e-devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Bunun yerine PTT şubesine doğrudan giderek de iptal işlemi için başvuruda bulunmasınız. Bu durum yanınızda kimlik belgenizi ve ruhsatınızı bulundurmalısınız. Böylece PTT şubesinde yer alan iptal formunu doldurarak, pratik bir şekilde HGS iptalini gerçekleştirebilirsiniz!

HGS nasıl iptal edilir 2023?
HGS nasıl iptal edilir 2023?

E devletten HGS iptal edilir mi?

E-devlet sistemi üzerinden HGS iptalini gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için giriş bilgileriniz ve şifrenizle birlikte e-devlet sistemine giriş yapmalısınız. Sonrasında arama bölümüne HGS iptali diye yazmalısınız. Bundan sonra karşınıza çıkan menüdeki aşamaları takip ettiğiniz zaman pratik bir şekilde iptal işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu aşamada iptal işlemi için mutlaka öncesinde 30 günlük sürenin geçmesini beklemelisiniz. 30 günlük süre sonrasında online bir şekilde iptal işlemini birkaç adımda gerçekleştirebilirsiniz. Bir de iptal işleminden sonra hesabınızda var olan bakiyeyi de hesabınıza aktarabilirsiniz.

Sonuç olarak aracı sattıktan sonra HGS iptali için 2023 yılında hem PTT şubelerini hem de e-devlet sistemini kullanabilirsiniz. Burada iptal işleminin son derece pratik bir şekilde gerçekleştiğini ifade etmekte fayda vardır. Böylece satışını yaptığınız araçla HGS anlamında herhangi bir bağınız kalmaz!

Yorum yapın