Hayvan Kazalarında Tedavi Trafik Sigortası Kapsamında Mıdır?

Bir motorlu taşıta sahipseniz zorunlu trafik sigortası yaptırmanız gerekir. Trafik sigortası, olası kazalarda ve trafikte oluşabilecek diğer olumsuzluklarda karşı tarafın aracına dair maddi zararları karşılar. Bunun yanında, trafikte hayvanlara çarparak zarar verilmesi sonucunda onların tedavilerinin karşılanması için de bazı olanaklara sahip olmak, zorunlu trafik sigortası yaptırmakla mümkündür. Bu olanakların ne olduğuna dair ayrıntıları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Trafikte Hayvana Çarpma, Sigorta Şirketi Tarafından Karşılanır mı?

2010 yılından beri gündemdeki varlığını koruyan hayvan haklarına dair yasa taslağı, Avrupa Birliği uyum yasalarına uygun olarak hazırlanmıştır. Bu yasa taslağına göre bir hayvan kaza sonucu yara aldığında, bu hayvanın tedavi masrafları sigorta şirketi tarafından ödenir. Ancak bu taslak henüz yasada yerini bulamamıştır. Kaza sonucu hayvanların zarar görmesi halinde bu hayvan sahipli ise, masrafları sigorta şirketi tarafından karşılanır. Fakat sahipsiz bir sokak hayvanı için aynı durum söz konusu olmayabilir.

Sahipli Hayvan Kazalarında Tedavi Masraflarını Sigorta Şirketi Öder mi?

Trafik sigortası hayvana çarpma konusunda size çözüm sunar. Kazada yaralanan sahipli hayvanlara dair tedavi masrafları için sigorta şirketine başvurabilirsiniz. Kimi sigorta şirketi, hayvan kazalarına dair verdikleri hizmeti sigorta poliçesine dahil eder. Ancak kasko sigortasında böyle bir teminat bulunmamaktadır.

Sahipsiz Hayvan Kazalarında Tedavi Masraflarını Sigorta Şirketi Öder mi?

Hayvanları Koruma Kanunu ve Trafik Kanunu’nda bu konuda bazı düzenlemeler vardır. Her ne kadar sahipsiz hayvanlara karşı yeterli düzenleme bulunmadığı düşünülse de emsal niteliğinde kararlar da çıkmıştır. Örneğin, 2016 yılında bir sokak kedisine çarparak kedinin yaralanmasına sebep olan bir sürücü, kedinin tedavisini üstlendikten sonra masrafları sigorta şirketinden talep etmiştir. Kişi, aldığı olumsuz yanıt karşısında, olayı Sigorta Tahkim Heyeti’ne taşımıştır. Heyet, Hayvanları Koruma Kanunu’nun 4. ve 21 maddelerine işaret ederek sigorta şirketinin tedavi masrafları karşılamasına karar vermiştir.

Peki, söz konusu kanun maddeleri ne diyor?

Hayvanları Koruma Kanunu 4. madde: Tüm hayvanlar eşit doğar. İlgili kanun hükümleri doğrultusunda yaşama hakkı bulunur. Evcil hayvanlar, türünün gerektirdiği yaşam şartlarında hayatlarınını devam ettirme özgürlüğüne sahiptir. Sahipli hayvanlarda olduğu gibi sahipsiz hayvanların da yaşamları desteklenmelidir.

Hayvanları Koruma Kanunu 21. madde: Sürücü, bir hayvana çarpıp zarar vermişse, o hayvanı en yakın veterinere veya tedavi edilebileceği bir yere götürmek ya da götürülmesini sağlamak zorundadır.

Karayolları Trafik Kanunu 85. madde: Motorlu bir taşıtın kullanılması sırasında bir kişinin yaralanmasına veya ölümüne yahut bir şeyin zarara uğramasına sebep olmak durumunda bu taşıtın sahibi ya da işleteni zarardan sorumlu olur.

Hayvan Kazası Yaşanması Halinde Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Kaza sonucu bir hayvanın zarar görmesi halinde, o hayvanın veterinere götürülmesi vicdani bir sorumluluk olmanın yanında Hayvan Hakları Kanunu’nun 21. maddesinin de bir gereğidir.

Başkasının çarparak yaraladığı bir hayvanı yaralanmış halde bulmanız halinde, ALO 153’ü arayabilir ve yaralı hayvanlar için hasta nakil aracı talep edebilirsiniz.

Hayvan Kazası Yaşanması Halinde Tedavi Masraflarının Karşılanması İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Yaralı hayvanın tedavi masraflarının sigorta şirketi tarafından karşılanması için kaza sonrası 24 saat geçmeden, poliçede de var ise belirtilen veterinere götürülmesi gerekir. Eğer poliçede veteriner belirtilmemiş ise sigortaya kabul muayenesini gerçekleştirecek olan bir veterinere götürebilirsiniz.

Tedavi süreci tamamlandıktan sonra, tedavi masraflarını ödeyebilirsiniz. Bunu ödediğinize dair belgeyi, hayvanı kaza sonucunda veterinere götürdüğünüzü gösteren hekim raporunu ve hayvanın kazada yaralandığını gösteren fotoğrafı sigorta şirketine götürmeniz gerekir.

Trafikte Hayvana Çarpma Cezası Nedir?

Trafikte hayvana çarpma sigorta tarafından karşılanabilen bir durumdur. Ancak, kanuna göre karayolu üzerinde hayvana çarpmak kaza olarak nitelendirilir. Bu sebeple, trafikte hayvana çarpmanın cezası bulunmazken, hayvanların kasten ölümüne sebep olan ya da onları öldüren kişilere para cezası uygulanır.

Trafikte Sahipli Hayvana Çarpma Cezası Nedir?

Hayvan sahipli olduğunda da ceza öngörülmemiştir. Yalnızca zarar gören hayvanın tedavi giderlerinin sigorta şirketi tarafından karşılanması sağlanır.

Zorunlu Trafik Sigortasında En Doğru Adrese dijipol.com ile Ulaşın

Gerek hayvan kazaları gerek trafikte olabilecek diğer olumsuzluklar için zorunlu trafik sigortası hizmetini size en uygun teminatlarla bulabilmeniz dijipol.com ile mümkündür. dijipol.com size farklı sigorta şirketlerini karşılaştırma ve en uygun teminatları ve ödeme koşullarını bulma fırsatı verir. Böylece trafikteki risklere karşı kendinizi daha güvence altında hissedebilirsiniz.

Trafik kazalarında hayvanların tedavi masrafı karşılanıyor mu?

Evet, kaza yaptığınız zaman yaralı bir hayvan varsa bu hayvanın tedavi masrafları trafik sigortası tarafından karşılanmaktadır. Trafik kazasında hayvan hakları insan hakları ile aynıdır. Yasalarımıza göre, bir hayvan yaşayan bir varlık olarak kabul edilir. Yasa, herhangi bir kişinin bir hayvana, zarar vermesi, bu zararın giderilmesini şart kılar. Özellikle trafik kazası sonrasında ortaya çıkan zararın giderilmesi ve hayvanın veterinere götürülerek tedavi ettirilmesi şarttır. Sonuç olarak trafik kazalarında hayvan hakları çok önemlidir. Birçok kişi bu konuyla ilgili kanun ve yönetmeliklerin olduğunu bilmemektedir. Bilmeniz gereken ilk şey, bir kazadan sonra hayvanı öylece orada bırakmamanızdır!

Hayvan Koruma Kanunu’nun trafik kazalarındaki durum!

2004 yılı itibariyle çıkarılan 5199 sayılı yasa çerçevesinde kaza sonrasında kazaya neden olan sürücü mutlaka yaralı hayvanı tedavi ettirmek durumundadır. Ayrıca araç kullanırken bir köpeğe veya kediye çarparsanız durup canlı olup olmadığını kontrol etmeniz zorunludur. Canlıysa, veterinere veya uygun şekilde tedavi edebilecekleri başka bir yere götürmelisiniz. Hayvanın ölmesi durumunda, olayı en yakın karakola bildirmeniz gerekmektedir. Bu şekilde daha sonra herhangi bir yasal sorundan kaçınmanız mümkün olacaktır.

Trafik kazasında hayvan hakları nelerdir?

Trafik kazası sonrasında hayvan yaralıysa biran önce veterinere götürmek gerekir. Öldüyse hemen telefondan karakola haber vermeniz gerekir.

Bir hayvana çarptıysanız ne yapmalısınız?

Arabanızla bir hayvana çarparsanız, ancak ona önemli bir zarar vermezseniz, onu durdurmanız ve herhangi bir şekilde yardım etmeniz için yasal bir zorunluluk yoktur. Yaralı bir hayvanı durdurup yardım ederseniz, eylemlerinizden kaynaklanan diğer yaralanmalardan sorumlu olabilirsiniz.

Trafik kazası sonrasında ne yapmalıyım?

Arabanızla bir hayvana çarparak ciddi hasara veya ölüme neden olursanız, yasal olarak durup olayı polise bildirmeniz gerekir. Ayrıca, gerekirse ilgili hayvanların kalifiye bir veteriner hekim tarafından derhal tedavi edilmesini sağlamalısınız.

Yorum yapın