Hasar Kaydı Nasıl Silinir, Pert Kaydı Sildirme?

Günümüzde yeni araba almak isteyen alıcıların hasar kaydı gibi durumlar için, plaka üzerine borç, trafik cezası, araçta yapılmış olan farklılıklar ve iç hatalar gibi sorunlarla karşılaşabilmektedirler. Hasar kaydını kontrol etmenin en kolay yollarından biri Tramer kaydıdır. genel olarak telefonları üzerinden sorgulanabilir. Bunun için plaka birleşik olacak şekilde yazılarak, SMS olarak 5654’e gönderilmektedir ancak faturanızdan ufak cüzi bir miktar alınmaktadır. Satılan aracın plakası vs. değişmişse bile bilgileri temin edebilirsiniz. Aynı zamanda kaza tutanakları ve vefat etmiş kişilerin hayat sigortası poliçesi de görülmektedir. Araç satışı yapılması durumunda hasar kaydı silinmesi müşteriler için gereklidir.

Tramer Kaydı Nedir Nasıl Bakılır?
Kaza sonrası kazayı yapanlar tarafından oluşturulan tutanağa erişebilmek için;
Harf ayrımı olmaksızın “KAZA” yazıp bir boşluk bırakılır ve plaka numarası yazılmaktadır. Kaza kelimesinden farklı olarak “KZ” veya “KTT” kısaltmalarını da yazabilirsiniz. Plaka numarası yerine de TC kimlik numarası yazılabilir. Ücretlendirme, operatörler için sorgulama başına geçerli 8,5 TL olarak belirlenmektedir.

Hasar kaydı nasıl silinir?

Sigorta Bilgi Merkezi sistemi üzerinden hasar kaydı sildirme işlemi için başvurusu yapılabilmektedir. Bu hususta dikkat alınması gereken çok önemli noktalarda vardır. Öncelik olarak aracınızın net bir şekilde hasar kaydı varsa bu konuda herhangi bir yanlışlık da yoksa aracın hasar kaydının silinmesi tam olarak söz konusu olmamaktadır.

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından yapılacak hasar bilgi düzeltme işleminde istenilen gerekli metinleri sorgulama ekranına girin. Sonrasında silinmesini veya düzeltilmesini istediğiniz hasar kaydının tarihini seçmelisiniz. Sonraki adım ise başvuru metni hazırlayarak, itirazınızı gerçekleştirin.

Hasar kaydı konusunda doğru bilenen yanlışların özellikle de başında olan, plaka değişimi sonucunda aracın hasar kaydının da değişebileceği mantığı da yer almaktadır. Her aracın tanımlanan plakası vardır ve bu plaka satış işlemlerinden sonra kişinin kendi isteğiyle olmak üzere değişebilmektedir.

Bunun yanında bir yandan yapılan hasar kaydı sorgulama işlemleri de direkt olarak plaka sorgulaması ile tüm sonuçları verebilmektedir. Tüm bunlar aracın plakası değiştiği için hasar kaydının da değişeceği anlamına gelmemektedir.

Ağır hasar kaydı ne zaman silinir?
Ağır hasar kaydı ne zaman silinir?

Mini Onarım Hasar Kaydına Girer mi?

Kaza tamiri olmayan onarımlar, mini onarım olarak isimlendirilmektedir. Bu tür tamirler hasar vs durumundan kaynaklanmadığı için hasar kaydına işlenmezler. Mini onarım işlemi uygulanan araçlar için sigorta poliçesinde de kaza tamiri vs yazılmaz. Dolayısıyla bu tarz bir tamir işlemi söz konusu olduğu zaman tramer kaydı da söz konusu olmaz. Şayet bir araç sigorta poliçesinin şartları arasında yer alan kriterlere göre bir mini onarım işlemine tabi tutulmuşsa bu araca yönelik olarak bir hasar kaydı da oluşmaz. Sonuç olarak mini onarım işlemi uygulanan araç için 1 yıllık süre içerisinde yine poliçede yer alan kurallara uygun bir şekilde mini onarım yapılabilir.

Mini Onarım Hasar Kaydına Girer mi?
Mini Onarım Hasar Kaydına Girer mi?

Plaka değişince Tramer silinir mi?

Tramer kaydı sadece plaka üzerine işlenmez bununla birlikte plaka numarasına da hasar kaydı işlenmektedir. Dolayısıyla bir aracın plaka numarası değiştiği zaman tramer kaydı silinmez. Bilindiği üzere tramer kaydı bir aracın kaza yapıp yapmadığı, kaza sonrasındaki hasar miktarının ne kadar olduğu gibi durumların tespitinde kullanılmaktadır. Özellikle ikinci el araç satın alacaklar açısında tramer kaydı son derece dikkatle üzerinde durulan bir husustur. Ancak kimi zaman plaka numarası değiştiği zaman tramer kaydının da silindiğine dair hatalı bir yaklaşım vardır. Oysa tramer kaydı sadece bir aracın plakasına değil, şasi numarasına da işlenmektedir. Dolayısıyla plakası değişen bir aracın hasar kaydı sıfırlanmaz.

Ağır hasar kaydı ne zaman silinir?
Ağır hasar kaydı ne zaman silinir?

Ağır hasar kaydı ne zaman silinir?

Bir araca ait hasar kaydı sadece bu tür kayıt işleminin bir hata sonucunda yapılması neticesinde silinmektedir. Yoksa bir aracın geçirmiş olduğu kaza sonrasında ağır hasar alması ve sonrasında ağır hasar kayıtlı olması neticesinde ortaya çıkan hasar kaydının silinmesi olanaksızdır. Ancak hatalı bir şekilde araca ağır hasar kaydı işlenmişse böyle durumlarda hasar kaydına itiraz edilir. Böylece hasar kaydının silinmesine yönelik olarak yasal adımlar atılmaya başlanır. Hasar kaydının silinmesi için SBM üzerinden bir itirazda bulunmak gerekmektedir. Bunu online bir şekilde de yapabilirsiniz. Böylece aracınıza ait ağır hasar kaydını sildirebilirsiniz.

Yorum yapın