Fren Balatasının Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Günümüzde birçok aracın ön ve arka frenler için kullandığı balata çeşidi farklıdır. Bazı otomobiller ise tüm tekerleklerde aynı tip balataya sahiptir. 2 farklı balata tipinin birbirlerine oranla çalışma ömrü farklılık göstermektedir. Bununla birlikte ön tekerleklerde her zaman daha fazla fren yükü olduğu için, ön fren balataları arka fren balatalarına göre ömürlerini daha çabuk tüketirler.

Fren balatasının bitmesi durumunda sürüş güvenliği azalacaktır. Balatanın bitmesi durumunda fren sisteminde altta ki anlatılanlar yaşanacaktır.

Fren balatalarının bittiği anlaşıldığında kesinlikle değişim yapılmalıdır. Aksi takdirde bitik balatalar diske zarar verir, uzun vadede değişim kaynaklı maliyetlerin artmasına neden olur. Dahası, fren mesafelerinde ciddi bir uzama meydana gelip, kaza geçirme riskinizi aynı oranda arttırır.

Fren Balatalarının Bittiği Nasıl Anlaşılır

Fren balatasının bittiğini anlamak oldukça basittir. Fren balatası bittiğinde arabada bir takım tepkiler meydana gelir. Bunlar ise altta maddeler halinde anlatılmıştır.

Frene Basıldığında Olağan Dışı Ses

Balatalar, ömürlerini tamamlamaya yakın zamanlar diskte bir sürtünme kuvveti yaratırlar. Bu sürtünmeden gelen ses ilk zamanlar fark edilmese de, ilerleyen zamanlarda giderek artarlar. Eğer frenlediğinizde garip sesler duyuyorsanız, balatalarınızı kontrol etmekte yarar var.

Hidroliğin Normal Seviyenin Altına Düşmesi

Frenlerin pistonları, balatalar bitmeye yakın zamanlarda normal konumlarından biraz daha ileride olurlar. Böylece fren hidroliği içerisindeki sıvı miktarı belli bir seviye aşağıya düşer. Bu seviyede azalma gördüğünüzde mutlaka balata kontrolü yapmanız gerekmekte.

Pedalın Tepki Süresi

Yine balataların ömrünü tükettiği zamanlarda frenleriniz, normal seviyeye göre daha aşağıda tepki verecektir. Bu da balataların biteceğinin bir göstergesidir.

Doğrudan Gözlem

Çelik jant otomobillerde kaliperler ve fren balatalarının durumu gözlemlenerek tespit edilebilir. Eğer kaliperlerin arasından balata ölçütü 1.5 cm altında görülüyor ise, balatanızın değişim vakti söz konusudur.

Balata Çakma Nedir?

Balata Değişim Zamanı Nasıl Anlaşılır?

Balataları değiştirmeniz gerekip gerekmediğini ufak bir kontrol ile anlayabilirsiniz. Öncelikle işaret parmağınızı balatanın yanına getirin. Balatanın en kısmı ile parmağınızın kalınlığını karşılaştırın. Eğer balatalarınız en olarak parmağınızdan daha inceyse bu durumda bir servise gitmenizi öneririz. İncelmiş olan balatalarınızın yanında aracınızın çalıştırıldığında titremesi de bir sinyaldir. Debriyajın sertleşmesinde de baltada sorun olduğunu anlayabilirsiniz. Balataların ömrü üretim özelliğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Burada balatanın tükendiğine dair bazı işaretleri dikkate alarak da değişim zamanını tespit edebilirsiniz. Şayet frene bastığınız zaman bir titreme hissi varsa zaten bu işaret doğrudan balataların değişim vaktinin geldiğine işaret etmektedir.

Balata Değişim Zamanı Nasıl Anlaşılır?

Orijinal Balata Kaç Km Gider?

Fren balatalarının ömrü 40.000 kilometre ile 50.000 kilometre arasında değişmektedir. Bu durum sürücülerin kullanım tarzına ve balatanın kalitesine göre değişmektedir. Balatanın değiştirilme zamanın geldiğini kalının değişmesinden anlayabilirsiniz. Yine frene basıldığında gelen gıcırtı benzeri seslerde sürücüye zamanın geldiğini hatırlatır. Frene basıldığı zaman eskisi kadar iyi tutmaması ve fren mesafesinin uzaması da balataların değişim zamanı geldiğini gösterir. Genel olarak balataların ömrü aracı sürüş özelliğine bağlı olarak da değişmektedir. Şayet sık fren kullanan birisiyseniz gayet doğal olarak balatalarınız da hızlı aşınacaktır. Yine tercih ettiğiniz balata markasının üretim özelliği de bu tarz parçaların kullanım ömürlerini doğrudan etliler. Bundan dolayıdır ki balata tercihlerini yapmadan önce markalara dair kapsamlı bir araştırma yapmalısınız.

Orijinal Balata Kaç Km Gider?

En İyi Fren Balatası Markası Hangisi?

Fren balatası seçen sürücülerin ilk tercihleri arasında Ferodo markası bulunmaktadır. Onlarca ülkeye ürünlerini gönderen marka Avrupa’da oldukça sık kullanılmaktadır. Delphi markası da ülkemizde oldukça sevilmektedir. Kalitesi ve performansı ile öne çıkan marka uzun kullanım süresi sunmaktadır. TRW markası da ülkemizde satılan başarılı markalardan birisidir. Sessiz bir üründür.  Son olarak Bosch markasının ürünlerini de fren balatası almak isteyenlere önerebiliriz. Özellikle son zamanlarda üretim teknolojisinin de gelişmesine paralel olarak fren balatası markaları söz konusu olduğuz zaman karşımıza birbirinden farklı ürünler çıkmaktadır. Burada marka tercihinde bulunurken mutlaka kaliteli bir markayı tercih ediyor olmaya dikkat etmeniz gerekir.

En İyi Fren Balatası Markası Hangisi?

Fren Balata Spreyi Ne Kadar?

Balata spreyi 60 lira civarında fiyatlara satılmaktadır. Markalara göre bu fiyatlar yükselebilmekte ya da düşebilmektedir. Genelde ithal markaların ürünlerinin fiyatları çok daha fazla olmaktadır. İsteyen sürücüler 10 litre gibi büyük ölçeklerde ürünleri de alabilirler. Genelde büyük ölçekli ürünlerin fiyatı daha uygun olmaktadır. Ayrıca uzun sürelerde kullanılabilir. Spreyler sayesinde fren sorunları yaşama ihtimaliniz azalacaktır. Fren balata spreyleri son zamanlarda sıklıkla tercih edilen ürünlerdir. Burada ürün tercihinde bulunurken kaliteli bir içeriğe sahip olan spreyleri tercih etmelisiniz. Bize göre böyle bir karar aldıysanız mutlaka bir uzmana danışmanızda fayda var! Ancak bu sayede aracınıza uygun ve sorunsuz bir şekilde fren balatası spreyi alabilirsiniz.

Fren Balata Spreyi Ne Kadar?

Balata Çakma Nedir?

Balata çakma işlemi yüksek balata değişim masraflarını azaltmak için kullanılan bir yöntemdir. Genelde taşımacılık sektörü gibi araçların yoğun kullanıldığı sektörlerde sürücüler bu yöntemi kullanmaktadır. Çakma işlemi balataya bir tür perçin uygulanması şeklinde yapılmaktadır. Bu yöntem sık tercih edilse de tavsiye edilmemektedir. Çünkü frenler sürücünün can sağlığını emanet ettiği parçadır. Önem verilmezse kazalara sebep olabilir.  Özellikle son zamanlar balata çakma işlemine olan talep artış göstermektedir. Bu tarz işlemleri yaptırırken frenlerin araç güvenliği açısından ne kadar kritik bir parça olduklarını unutmamakta fayda vardır!

Yorum yapın