Egzozdan Neden Çiğ Yakıt Kokusu Gelir?

Otomobil arızaları arasına girmese de egzozdan çiğ yakıt kokusu neden gelir sorusu oldukça sorulan ve merak edilen konulardan bir tanesidir. Burada bahsedilen ‘çiğ yakıt’, silindirler içerisinde gereken düzeyin üzerinde kalan ve yanmayan yakıtın egzozdan dışarı atılmasıdır. Pek korkulacak bir durum olmasa da içten yanmalı dizel ve benzinli motorlarda sıkça karşılaşılan durumlardan biridir. Egzozdan neden çiğ yakıt kokusu gelir?

Egzozdan Çiğ Yakıt Kokusu Gelmesi

Yukarıda da görüldüğü gibi her iki içten yanmalı motorda da yanma sonucu çıkan gaz egzozdan tahliye ediliyor. Eğer bu işlemler sırasında silindirlerin içerisinde, gereken düzeyin üzerinde yakıt kalırsa, egzozdan çiğ yakıt kokusu gelir. 

Egzozdan Benzin Kokusu Gelmesi Nedenleri

Araç egzozundan benzin kokusu veya lpg kokusu gelebilir. Bunların bazı sebepleri vardır. Genellikle ince bir araştırma ile çözülecek şeylerdir. Başlıca nedenleri ise şunlardır:

Ateşleme Kaynaklı Koku Sorunları

Araç ateşleme sisteminde kaynaklanan bazı nedenlerden ötürü egzozdan koku gelmesi görülebilir. Buji ve buji kablolarında oluşan yıpranma ve eskimeler sonucunda araç lpg veya benzin kokusu yapabilir.

Enjektör Kaynaklı Koku Sorunu

Araç enjektörlerinde oluşan bazı sorunlardan ötürü lpg ve benzin kokusu olabilir. Enjektör tıkanması, enjektör arızası sonucunda araçta çekiş kaybı eşliğinde koku olmaktadır. Bu gibi sorunlarda enjektör bakımı gerekmektedir.

Benzinli Motorlarda Egzozdan Koku Gelmesi

İçten yanmalı benzinli motorların çalışma sistemlerine sırayla bakacak olursa başta silindirlerin içerisine enjektörler aracılığı ile yakıt transfer edilmesi geliyor. Hemen ardından hava filtresi tertemiz bir hava getirip silindirlerin içine enjekte eder. Hava filtresinden gelen hava ve enjektörlerden silindirlere gönderilen yakıt karıştırılır ve pistonlar sayesinde sıkıştırma sağlanır. Buji sıkıştırılan bu karışımı ateşler. Bujinin sıkıştırdığı hava-yakıt karışımı patlayarak yani yanarak pistonları aşağı doğru indirir. Bu sayede yanma meydana gelir ve oluşan gazlar egzozdan atılır.

Dizel Motorlarda Egzozdan Koku Gelmesi

İçten yanmalı dizel motorların çalışma sistemi başta hava filtresinden emilen ve silindirlere gönderilen taze hava ile başlar ve bu hava pistonlar tarafından sıkıştırılır. Enjektörler burada yakıtı oldukça yüksek bir basınç ile yakıtı püskürtür. Karıştırılan hava ve yakıt enjektörün sağladığı basınç ile patlar ve pistonu aşağı iter sonuç olarak çıkan gaz egzozdan atılır.

Dizel Araçta Yakıt Kokusu Neden Olur?

Araçta Gaz Kaçağı Nasıl Anlaşılır?

Araçta gaz kaçağı olayların çoğunda Manifolt contasının deforme olmasından sonra oluşur. Eğer manifolt contasında gevşeme oluşmuş ise yapmanız gereken manifolt contasının vidalarını sıkmak veya değiştirmektir. Bu da çözüm olamamışsa Manifolt contasını tamamen değiştirmeniz gerekebilir. Araçta ilk çalışmada gaz kokusu oluyorsa, aracın içinde çalıştırmadan önce ve sonra bir gaz kokusu hakimse gaz kaçağı var demektir. Bir araçtaki gaz kaçağı tehlikeli olabilir. Çünkü yakıt buharları alevlerle veya kıvılcımlarla temas ederse patlamaya neden olabilir. Bundan dolayıdır ki aracınızda birtakım sıkıntıların varlığı güvenlik risklerini de beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla bu tarz bir sorun varsa hızlı bir şekilde aracınızı tamir ettirmelisiniz!

Araçta Gaz Kaçağı Nasıl Anlaşılır?

Çiğ Gaz Kokusu Neye Benzer?

LPG ve diğer gazlar normal şartlarda pek fark edilecek kokusu bulunmayan gazlardır. Ancak insanların olası bir gaz kaçağı durumunda bunu fark edebilmeleri için sonradan içine belirli bir süreçle koku eklenmiştir. Sonradan eklenen bu koku çürük yumurta, sarımsak, çöp kokusu gibi kolay fark edilebilir ve keskin kokulara benzemektedir. Bu keskin kokuları alıyorsanız gaz kaçağı var demektir. Yeterince erken fark edilmezlerse gaz kaçakları tehlikeli olabilir! Aracınızdan benzin buharı kokusu geliyorsa hemen dışarı çıkmalısınız. Ayrıca tüm kapı ve pencereleri açın, farlar, kalorifer fanı vb. tüm aksesuarları kapatmalısınız. Tam da bu noktada çiğ gaz kokusu gündeme geldiği zaman karşımıza geniş bir belirtiler silsilesi çıkar. Böyle bir durumda aracınızı kontrolden geçirmenizde fayda vardır.

Çiğ Gaz Kokusu Neye Benzer?

Katalizör Koku Yapar Mı?

Katalizör bozulursa koku yapabilmektedir. Eğer katalizör arızalı ise ya da bozuldu ise kötü bir durman kokusu gelmektedir. Çürük yumurta kokusu da bu durumu izleyen işaretlerdendir. Katalizör bozulduğunda duman tıkanmaktadır. Bundan dolayı tıkanan dumanın, emilim sağlanamadan moleküllerin olması gerekenden daha sağlıklı halde çıkış yapması engellenir. Emilimi yapılamayan duman ise ortama çok ağır kokular yayar. Böyle durumlarda aracınızın performansı dahi olumsuz etkilenir. Dolayısıyla bu tarz bir sorun yaşıyorsanız çok ara vermeden hızlı bir şekilde tamircinize gitmelisiniz. Diğer türlü çok daha fazla maliyetleri ödemek durumunda kalırsınız.

Katalizör Koku Yapar Mı?

Dizel Araçta Yakıt Kokusu Neden Olur?

Dizel araçlarda partikül filtresinin arızalanması ya da bozulması yakıtın yeterince verimli kullanılamadan, diğer bir değişle yakılamadan atılması anlamına gelir. Bu gibi arıza durumlarında araçta egzoz kısmandan çiğ yakıt atımı söz konusu olur. Çiğ yakıt egzoz tarafından atılması sırasında burada bir miktar yanabilir ve bundan dolayı araçta yakıt kokusuna neden olur. Sonuç olarak aracınızdaki dizel kokusu sorunu sürekli devam ediyorsa mutlaka tamircinize gitmelisiniz. Bu her şeyden önce aracınızın sürüş güvenliğini doğrudan etkileyebilirsiniz. Ancak bu sayede tam aracınızı güvenli bir şekilde kullanma kabiliyetine sahip olursunuz.

“Egzozdan Neden Çiğ Yakıt Kokusu Gelir?” üzerine 2 yorum

    • Aracınıza LPG kiti olarak Atiker, Brc gibi sistemleri taktırabilirsiniz. Uyumluluk konusunda doğru montaj ile bir problem olmayacaktır.

      Cevapla
Yorum yapın