ASR (Anti Patinaj Sistemi) Nedir? Nasıl Çalışır?

ASR nedir? Asr araç tekerlerinin kaybını önleyen bir sistemdir. Antipatinaj sistemi yahut çekiş kontrol sistemi de denilebilir. Motor torku ve gaz girişinin yol üzerindeki ortama uymaması halinde devreye girer.

Asr nedir? Sorusuna cevaben genellikle araç ani hız kalkışlarında, araç tekerlerinin patinaj yapmasını önlemek için geliştirilmiş bir sistemdir denebilir. Asrın devreye girmesini hız algılayıcılar sağlar. Hız algılayıcılar araçtaki tekerleklerin üzerinde bulunurlar. Asr uyguladığı direnç sayesinde araç patinaj yapmaz. Araç hızı arttıktan sonra aracın patinaj olasılığı yükselir. Asr direkt devreye girer ve tekerlere fren uygular.

Asr Lambası Hakkında Merak Edilenler

Asr Lambası Hakkında Merak Edilenler

Asr lambası frenleme devreye girdiğinde yanar. Araç asr lambası yandığında araç çekiş kontrol sisteminin devrede olduğu anlaşılır.  Araç yeniden normal olan çekiş gücünü kazandığında ise asr lambası söner. O yüzden asr ışığının yanıp yanıp sönmesi araçta bir arıza var anlamına gelmemelidir.

ASR açık mı olmalı kapalı mı sorusu da merak edilenler arasındadır. Eğer asr kapalı ise araçta, ani kalkışlar yahut kaygan, virajlı yollarda yapılacak olan ani bir manevrada patinaj oluşur. Patinaj ise hem aracın savrulmasına hem de kazalara ve aracın lastiklerinde aşınmaya sebebiyet verir. Bu sebeple kazalara yol açmamak ve araç lastik ömürlerinin kısalmasına neden olmamak için asrın çalışır durumda kalması sağlanmalıdır.

Asrın Araç İçin Faydaları Nelerdir

Asrın Araç İçin Faydaları Nelerdir?

Asr sürücünün can güvenliğini sağlar. Tekerlerde bir yol tutuşu oluşturur. Virajlı yollarda araç savrulmaz. Güvenli bir sürüş için aracın savrulmasını engeller. Araba sürüşleri bu şekilde daha keyifli bir hal alır. Dahası her türlü yol zemininde aracın çok kolay ve sarsıntısız bir şekilde yol almasını sağlar. Araç tekerleklerinde aşırı yıpranmayı engeller. Aracın patinaj yapmasını engeller. Aks, şaft, debriyaj balatası ve şanzıman gibi araç sistemlerinin ömrünün uzun olmasını sağlar. İkaz lambası sayesinde yol durumunu bildirir.

YouTube video

Asr aracın tekerleklerinde bulunan sensör sayesinde tekerleklerin dönüş hızından haberdar olur ve anında gerekli müdahalelerin yapılmasını sağlar. Teker hız sensörü yani teker hız algılayıcısı aracın tekerleklerinin üzerine yerleştirilmiş olup tekerlerin dönüş hızını belirlemeye yarayan sensördür. Bu hız sensörü sayesinde asr aracın patinaj yapacağını algılar ve tekerlere fren uygular. Bu yazımızda ASR ne demek? Sorusuna yanıt verdik. Siz de yorumlarda yaptığımız açıklamalara ekleme yapabilirsiniz.

ASR hangi avantajları sağlar?

ASR ne zaman devreye girer?

Çekiş kontrol sistemi ya da kilitlenme önleyici fren sistemi, fren yaptığınızda tekerleklerin kilitlenmesini önlemek için tasarlanmıştır. Bu, savrulmayı önlemenin ve acil durdurma sırasında sürücünün direksiyonu çevirmesini kolaylaştırmanın bir yoludur. Dolayısıyla sürüş güvenliği konusunda ASR oldukça kritik bir öneme sahiptir. Bu sistem aracınız bir çarpışma veya kaygan zeminde kayma sonucu aniden durduğunda devreye girer. Sonuç olarak ASR aracınızın patinaj yapmadan yolda kalması konusunda oldukça etkili bir parçadır. Bu sistem sayesinde aracınızda üst düzeyde bir sürüş güvenliği elde edebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR   Lastik Tamir Kiti Nasıl Kullanılır
ASR ne zaman devreye girer?

ASR hızı etkiler mi?

ASR, tekerlek hızını izleyen ve aracınızın kaymasını veya kontrolden çıkmasını önlemek için gerektiğinde fren uygulayan sensörler kullanır. Sistem bunu yapmak için fren hatlarındaki hidrolik basıncı kullanır. Bu hidrolik basınç, frene bastığınızda bir titreme hissine neden olabilir. Ancak bu tehlikeli değildir. ABS, bir tekerleğin ne zaman kilitlenmek üzere olduğunu algılayarak ve kilitlenmesini önleyerek çalışır. Kilitlenmeyi önleyici sistem bunu, tekerleğin kilitlenmesini önlemek için fren pedalını hızla pompalayarak yapar ve sürücünün direksiyon kontrolünü elinde tutmasını sağlar. Sonuç olarak ASR hızlınızı etkilese dahi bu sürüş güvenliğini sağlayan bir özelliktir.

ASR hızı etkiler mi?

Araba neden patinaj yapar?

Aracınızın patinaj yapmasındaki temel etken tekerleklerin yolla temasının azalmasıdır. Bir tekerleğin yolla temasına engel olan çok sayıda farklı kriter vardır. Patinaj, aracınızın tekerlerinin dönmesine rağmen bir türlü ileri doğru gidememesi durumudur. Özellikle ıslak bir zemin varsa ya da kaygan bir yol mevcutsa aracınızın patinaj yapması muhtemeldir. Yine buzlu bir yolda araç kullanıyorsanız da aracınız patinaj yapacaktır. Ayrıca kuru zeminde ani bir şekilde ayağınızı gaza bastığınızda dahi patinaj durumu ortaya çıkabilir. Patinaj önleme sistemi, aracınızda bulunan ve sürücü kontrolü kaybettiğinde her bir tekerleğe otomatik olarak fren uygulayan bir cihazdır. Bu olduğunda, kontrolü kaybetmeden veya kaymadan aracı durdurabilirsiniz.

Araba neden patinaj yapar?

ASR hangi avantajları sağlar?

 ASR, fren yapıldığında tekerleklerin kilitlenmesini önleyen bir teknolojidir. Acil fren durumlarında, özellikle kaygan yüzeylerde sürerken, aracınızın kontrolünü korumanıza yardımcı olur. Acil durumlarda aracınızın durduğu hızı düşürür. Ayrıca, acil bir duruştan sonra aracınızın kontrolünü yeniden kazanmanıza yardımcı olur. ASR, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok patinaj türünden kaçınmanıza yardımcı olur:

  • Buzda veya kumda kayma
  • Islak veya karla kaplı yollarda çekiş kaybı
  • Yüksek hızlarda viraj alırken arkadan savrulma

Bütün bu bilgiler ışığında ASR sürüş güvenliğinin sağlanması konusunda kritik bir etkiye sahiptir.

ASR Açık Mı Kapalı Mı Olmalıdır?

Her şeyden önce ASR aracınızda tekerleğin patinaj yapmasını ve savrulmasını önlemek konusunda üst düzeyde bir performans ortaya koyacaktır. Bundan dolayıdır ki ASR özelliğini aktif tutmanız önerilmektedir.

ASR Nerede Kullanılıyor?

Yeni nesil çözümle sunan ASR arabalarda fren sisteminde bulunaktadır. Özellikle kalkıl sırasında aracınızın patinaj yapmasına engel olmak konusunda etkili bir sistemdir.

ASR Sistemi Bozulursa Ne Olur?

Şayet ASR sisteminiz bozulursa; kalkış sırasında veya kaygan zeminlerde manevra yapma kabiliyetiniz azalacaktır.

Yorum yapın