Otomobillerimiz üzerindeki sistemler teknolojiye bağlı olarak gün geçtikçe değişiyor. Eskiden yalnızca deponun içinde kalan yakıt miktarını gözlemleyebiliyorken günümüzde ise içindeki kalan yakıtla ortalama kaç KM gidebileceğimize kadar detay bilgilere ulaşabiliyoruz. Aracınızda yakıt lambası yanmadan hemen önce ortalama kat edebileceğiniz yol miktarını gözlemleyip ona göre hareket edebilirsiniz. Peki, buna gerçekten güvenilir mi, eski tip araçlarda ne kadar yol yapabilirim? Gelin aklınızda soru işareti kalmadan konuyu detaylıca ele alalım.
Yakıt Işığı Yandıktan Sonra Kaç km Gidilebilir?
En merak ettiğiniz soruyu en başta açıklayarak aklınızdaki soru işaretini giderip konuyu daha sonra detaylandırılalım. Günümüz araçlarında eğer yakıt lambanız yanmışsa motor tipinden bağımsız olarak yani dizel ya da benzinli fark etmeksizin ortalama olarak 80 KM gidebilmesi yönünde tasarlanmıştır. Bir rivayete göre Avrupa da 2 benzinlik arasındaki en uzun mesafe 80 KM olarak ölçülmüş. Lamba sonrası gidebileceği yol da yolda kalmaması üzerine dizayn edilmiştir. Peki, bu rakam bizler için ne denli inandırıcı. Gerçekten 80 KM yol gidebilecek miyiz?
Aracımızdaki yakıt tüketimi tamamen bizim ondan beklentilerimiz, istediğimiz güce göre değişkenlik göstermektedir. Örneğin, çok sakin kullanım sergileyen, gaza ani yüklenmelerde bulunmayıp fren pedalını çok fazla kullanmayan ve kliması kapalı konumda bulunan bir otomobil kullanıcısı lamba yandıktan sonra 70-80 KM yol kat edebilir.
Fakat devamlı aracına ani gaz verip, klimayı sonuna kadar açan ve otomobil kullanımlarında durmadan şerit değiştirerek yüksek hızda araba kullanan bir kullanıcı yakıt lambası yandıktan sonra ortalama olarak 50-60 KM yol gidebilir. Yani ayni iki arabayı ele alıp içine aynı oranda yakıt koyarsak ikisi arasındaki kullanım farklı nedeni ile neredeyse iki katı yol yapabilmesi mümkündür. Tabi bizim araba özelindeki kullanım şeklimizde dışında bir de otomobilimizin arızası nedeni ile fazla yakıt yakması sonucunda da kat edebileceğimiz mesafe değişebilir.
Önerimiz, mümkün olduğunca deponuzu çeyrek altına düşürmeyin. Bu hem sizi yolda kalma riski ile karşı karşıya bırakır hem de deponuzun alt tarafındaki pisliklerin çekilip otomobil performansınızın düşmesi, ya da şamandıranın boşa depoya çarpıp kalibrasyonunun bozulması gibi farklı türdeki arızalara neden olabilir.
Benzin Işığı Yandığında Hangi Araçla Ne Kadar KM Gidilir?
Marka – model | Işık Yandıktan Sonra Gidilecek Yol |
Audi, A3 | 57 KM |
BMW, 1 Serisi, 3, serisi | 50 KM |
Citroen, C1 | 62 KM |
Dacia, Duster | 78 KM |
Fiat, Egea, Linea | 50 KM |
Skoda Octavia, Superb | 42 KM |
Renault Clio, Kadja, Megane, Symbol | 50 KM |
Litre Benzinle Kaç Kilometre Yol Gidilir?
1 litre benzinle kaç kilometre yol gidilebileceği araç tipine, motor hacmine, motorun gücüne, araç üzerinde yapılan iyileştirmelere göre değişmektedir. Aracın şehir içinde ya da dışında kullanılması, yapılan dur ve kalk sayısına göre değişiklik göstermesine karşın yapılan araştırmalarda ortalama bir sonuç bulunmuştur. Bu sonuç aynı model, aynı motor hacmindeki yapılan tespitlerde 1 litre benzin ile 14.7 kilometre yol kat edildiğidir. Burada aracın motor gücünün temel belirleyici bir etkiye sahip olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz. Bir de marka ve modeli de tüketilen benzin miktarını doğrunda etkileyecektir.
Otomobil Modelleri Benzin Uyarı Işığı Yandıktan Sonra Kaç Km Gidebilir?
Araç benzin ışığı yandığında depoda yüzde 15 den az benzin kaldığını ifade etmektedir. Aracın depo büyüklüğüne ve kullanım hızına göre benzin ışığı yandığı andan sonra aracın kaç kilometre gidebileceği değişmektedir. Avrupa standartlarına göre bir aracın benzin deposu ışığı yandıktan sonra seksen kilometre değişebileceği kabul edilmektedir. Ortalama olarak araçlar 70-95 kilometre arasında gidebilmektedir. Yine de siz 50 km gibi bir mesafeden sonra bir an önce en benzinciye gitmeye çalışmalısınız. Çünkü aracınızın yakıt tüketimi durumu yüküne ve yol yapısına bağlı olarak da değişir.
Donan Dizel Araçlarda Araba Çalıştırma
Donan dizel araçlarda araba çalıştırma benzine göre dizelin yanma ısısı daha düşük olduğu için diğer araçlardan daha kolay olmaktadır. Bunun önüne geçmek için ise dizele bir miktar antifriz katmanız aracı çalıştırmanızı daha kolay hale getirecektir. Hemen arkasından araca sıcak üfleme yapmalısınız. Arabanızın kaloriferini çalıştırarak sıcak üflemeyi sağlayabilirsiniz. Bu sayede motor ısınacak çalışacaktır. Bütün bu bilgiler ışığında donan dizel araçta araba çalıştırırken dikkatli davranmakta fayda vardır.