Araç Muayene Tekrarında Nelere Bakılır? ( Tüm Detaylar )

Her araç muayene işlemine günü geldiği zaman girer ve gerekli tüm kontroller yapılmak üzere işlemlere başlanır. Muayene işlemlerinde aracın tüm noktaları kontrol edilir ve bir rapor tutulur. Muayene raporunda ağır kusur ile not edilmiş bir kusur yer alırsa araç muayene tekrarına kalır. Örnek vermek gerekirse aracın “Ön sağ ve sol rotilde aşınma” var. Bu nedenle ağır kusur sayılacak ve araç vizeden geçemeyecek. Yani muayene tekrarına kalacak. Bu süreçte İstasyon görevlisi tarafından bir rapor verilir. 1 ay süre içerisinde ağır kusurlu sayılan yerin tamirinin yapılıp tekrar gelinmesi talep edilir. Muayene tekrarı durumunda tüm detayları kullanıcılar için bir araya getirdik.

Araç Muayene Tekrarında Geçmezse Ne Olur ?

Çok merak edilen sorulardan biriside muayene tekrarından geçmezse ne olur konusudur. Eğer ilk muayene esnasında aracınız muayene tekrarına kaldıysa ve muayene tekrarına girdiğiniz zaman da tekrar geçemediyse bu üzücü bir durum olacaktır. Muayene işlemi yanacak ve tekrardan ücret ödemek durumunda kalacaksınız. O yüzden ilk muayene tekrarı çok önemlidir ve arızalı yerin onarılıp , ilgili yerde kontrol ettirilip muayene istasyonuna gitmek, bir nevi garantiye almak çok önemlidir.

Araç Muayene Tekrarında Nelere Bakılır ?

Yukarıda vermiş olduğumuz örnekte ön sağ ve sol rotilde aşınma var demiştik. Aracınız da rotil aşınmasından dolayı muayene tekrarına kaldınız ve rotildeki sorunları giderip tekrar muayene istasyonuna gittiniz. Muayene istasyonu ekipleri sıranız geldiğinde sadece ağır kusurlu işaretlenen yere bakacak ve rotilde ki arıza giderildiyse vize onayı verilecektir. Yani sadece ağır kusurlu yere bakılır ve muayene işlemleri tamamlanır.

Muayene Tekrarında Randevu Almak Gerekir mi ?

Muayene tekrarına kalan araçlar da randevu almak zorundadır. Randevu alım ekranında muayene tekrarı seçilecek ve plaka girildikten sonra muayene işleminiz kaydedilecektir. Randevu almadan giden araç sürücüleri maalesef muayene istasyonu içerisine girememektedir. O yüzden tekrar randevusu alarak sorunsuz bir şekilde muayene işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Tüvtürk Muayene Tekrarı Süresi Kaç Gün?

Araç muayene işlemlerinden geçemeyen araç sürücülerine muayene tekrarına gelmeleri için 1 ay süre tanınır. Bir ay içerisinde ağır kusurlu yerlerin onarılıp tekrardan gelinmesi istenilir. Bu süre bir gün dahi geçerse tekrar randevusu yanar ve tekrar ücret ödemek durumunda kalırsınız.

Muayene Tekrarı Olan Araç Trafiğe Çıkabilir mi ?

Muayene tekrarına kalan araçlara bir rapor verilir. Bu rapor içerisinde eksiklerin tamamlanıp gelinmesi için 1 ay süre verilir. Herhangi bir çevirme durumunda bu raporu trafik memuruna gösterebilirsiniz. Genellikle b gibi durumlarda herhangi bir cezai işlem uygulanmamaktadır.

1 Kişi 1 Ayda Kaç Araç Muayene Ettirebilir?

Araç Muayene Yangın Tüpü Ağır Kusur Mu?

Araçlar motorlarında gerçekleşen kontrollü patlama sayesinde hareket eder. Haliyle depolarında yanıcı madde bulunmaktadır. Olası bir kazada bu madde alev alabilir. Bu nedenle her araçta duruma müdahale için yangın tüpü bulunmalıdır. Eğer araçta yangın tüpü olmadığı muayenede ortaya çıkarsa hafif kusur sayılacaktır. Araç muayeneden geçebilecektir. Fakat sürücünün bir sorumluluk olarak araca müdahale edebilecek büyüklükte yangın tüpü taşımalıdır. Genel olarak araçlarda yangın tüpünün bulunması, trafik güvenliği açısından şarttır. Şayet aracınız muayene için götürecekseniz yangın tüpünün de araçta bulunmasına dikkat etmelisiniz. Bu aşamada aracınızda yangın tüpünün bulunmayışı hafif kusur olarak işlenecektir. Ancak yine de aracınızda yangın tüpünü bulundurmaya dikkat etmenizi öneriyoruz.

Araç Muayene Yangın Tüpü Ağır Kusur Mu?

Araç Muayenesinde Neler Ağır Kusur Sayılır?

Ağır kusur olarak sayılan sorunların başında ruhsata işlenmemiş parçaların aracın içinde olması gelmektedir. Motor ve şase numarasının araç bilgileri ile uyumlu olmaması da bir kusurdur. Plakaların belirten standartlarda olmaması da büyük bir sorundur. Frenlerin tutmuyor olması, çatlak ve delikler bulunması ağır kusurdur.

YouTube video

Direksiyon simidinin standart dışı olması, bağlantı sorunlarının olması, servolar ve sensörlerde arıza olması da kusur sayılmaktadır. Araç muayenesi gündeme geldiği zaman karşımıza son derece titiz bir süreç çıkar. Bundan dolayı muayene sırasında aracınızın tüm parçaların kontrol edileceğini bilmelisiniz. Özellikle fren sistemleri, aynalar, yakıt sistemi ve motordaki arızalar en çok dikkat edilen hususlardır. Yine direksiyon ve aracınızdaki emisyon durumu da dikkate alınmaktadır.

Araç Muayenesinde Neler Ağır Kusur Sayılır?

Kalorifer Çalışmıyor Muayeneden Geçer Mi?

Araçların belirli şartlara haiz olması elzemdir. Bunlara sahip olmayan araçlar muayene yapıldığı zaman geçer not alamaz. Haliyle trafiğe çıkmaları yasaklanır. En kısa sürede bu kusurlarını gidermeli ve yeniden muayeneye girmeleri gereklidir. Bu kusurlardan biriside kaloriferlerin bozuk olmasıdır. Yine kaloriferler tam olarak işlevini yerine getiremiyorsa da ağır kusur sayılır. Düzeltilmediği sürece araç muayeneden geçmez. TÜVTÜRK muayene istasyonuna gittiğiniz zaman aracınızın ısıtma sistemi de kontrol edilmektedir. Dolayısıyla muayene tekrarına kalmayı istemiyorsanız bu işlem öncesinde aracınızın kalorifer sistemini kontrol ettirmenizde fayda vardır.

Kalorifer Çalışmıyor Muayeneden Geçer Mi?

Araç Muayene Tekrarı Kaç Hak?

Muayenede araç ağır kusurlu ya da emniyetsiz şekilde tanımlanırsa aracın tekrar muayeneye girmesi için 1 ay süresi bulunmaktadır. Eğer sürücüler bu süreyi aşarlarsa bu durumda ücretsiz şekilde muayene tekrarı yapamazlar. Haliyle yeniden gerekli ücretleri ödeyip muayene olmak zorunda kalırlar. Sürücüler muayene tekrarını isterlerse farklı bir istasyonda gerçekleştirebilirler. 2022 itibariyle aynı istasyona gitme şartı kaldırılmıştır. Şayet bir şekilde aracınızda ağır kusur varsa muayene sonrasında bu kusur ya da kusurlar yazılı olarak size bildirilecektir. Siz de 1 aylık yasal süre içerisinde aracınızda yer alan bu sorunu tamir ettirerek, sonrasında aracınızı muayeneye getirmek durumundasınız. İkinci kez muayenede yine ağır kusur tespit edilirse böyle durumlarda aracınız için tekrar randevu almak durumundasınız.

Araç Muayene Tekrarı Kaç Hak?

Muayene Tekrarı Hakkı Kaç Kere?

Tekrar hakkı konusunda bir kere muayeneden geçemeyen kalmış olan aracın yeniden muayene olması için 1 ay süreleri bulunmaktadır. Eğer 1 aylık süre içinde araç sahibi yeniden muayeneyi tekrar ettirmezse bu durumda muayene ücretini yeniden ödemek zorunda kalır. Hafif kusurlu olan araçlar ise muayeneden geçebilir. Sürücüler muayene tekrarı için istedikleri istasyonlardan birinden randevu alabilirler. Eğer aracınızda muayene sırasında bir ağır kusur tespit edilirse bu bir tutanakla birlikte tarafınıza bildirilecektir. Sonrasında size 1 aylık bir ek süre verilecektir. Bu süre içerisinde aracınızdaki ağır kusuru tamir ettirmeniz gerekir. Böylece aracınız muayeden geçer.

Muayene Tekrarı Hakkı Kaç Kere?

Araç Muayene Hafif Kusurlar Nelerdir?

Araçlarda oluşan kusurların hafif olması durumunda onayı tamamen görevliler verirler. Camların görüş alanını kısıtlaması, dikiz aynası problemleri hafif kusur sayılabilir. Elektrik kablolarının hafif sorunlar barındırması hafif kusur sayılabilir. Farların aydınlatmasının yeterli olmaması da hafif kusur olarak değerlendirilebilir. Alt takımlarda bulunan hafif kusurlarda çoğunlukla muayeneden geçmektedir. Fren hortumlarında ve bağlantılarda başlangıç seviyesinde ki yıpranmalarda hafif kusur sayılabilir. Hafif kusurlar söz konusu olduğu zaman karşımıza genelde aracın sürüş güvenliğine etki etmeyen unsurlar çıkar. Far ayarlarının bozuk olması hafif kusurlar arasında yer alır. Ya da dikiz aynasında hafif çatlaklar da hafif kusur olarak karşımıza çıkar.

Araç Muayene Hafif Kusurlar Nelerdir?

1 Kişi 1 Ayda Kaç Araç Muayene Ettirebilir?

Muayene takvimi içerisinde bir kişi vekalet belgesine sahipse sınırsız sayıda aracı muayeneye getirebilir. Kendi üstüne olan araçları da sınırsız şekilde muayeneye getirebilir. Fakat kişinin vekalet ya da yetki belgesi yoksa bu durumda 2 şahıs aracını 2 tane de tüzel kişiliğe sahip kurum ya da firmanın aracını muayeneye götürebilir. Yani toplamda 4 aracı belgesiz şekilde muayeneye götürebileceğini söyleyebiliriz. Burada muayene ettirecek kişinin vekalet almış olmasına dikkat ediyor olmak gerekir. Ancak bu sayede farklı bir aracın da muayenesini ettirmeniz mümkün olacaktır.

Yorum yapın