APP Plaka Yasak mı? Muayeneden Geçer mi? Cezası Ne Kadar?

Araçların trafikte yer alabilmesi için, birçok prosedür ve yasal zorunluluk durumlarının yerine getirilmesi gerekir. Bu yüzden motorlu taşıtlar, bazı özelliklere sahip olmalıdır. Bu özelliklerden bazıları; sigorta, tescil belgesine sahip olmak ve araç muayenesi gibi durumlardır. Bunların dışında, plakalar da önemli bir yere sahiptir. APP plaka yasak mı, cezası var mı gibi soruların cevabını bu konumuzda bulabileceksiniz.

Metal olarak tasarlanan levha şeklindeki plakalar, aracın estetik görünümünü de etkileyen bir faktördür. APP plaka isimli uygulama ile değiştirme imkânı vardır. Açılımı Avrupa Press Plaka şeklindedir. Bu uygulamanın özelliği,  yazıların daha büyük ve kalın olarak tasarlanmasıdır. Karakterler büyük kullanıldığı için, yazı arasında boşluk oluşmaması da sürücüler için ilgi çeken bir durumdur.

APP Plaka Yasak mı?

APP plakaların en ilgi çekici tarafı, görüntülerinin farklı olmasıdır. Yazı stili plaka da önemli bir yere sahiptir. Araçların görselliğine büyük katkıda bulunur. Plakalar üzerinde istenildiği zaman, değişiklik yapılabilir ama bu bazen sorun da yaratabilir.

Bu yüzden APP Plakanın yasak olup, olmadığı da oldukça merak edilen konular arasında yer alır. Normal şartların dışında olduğu söylenebilir ve sürücü bu plakadan dolayı, idari para cezası dahi alabilir. Bunu bilerek hareket etmekte fayda vardır.

APP Plaka Muayeneden Geçer mi?

APP plaka tercih eden sürücülerin en çok merak ettiği konulardan biri de muayeneden geçip geçmeyeceğidir. Yasalarda kullanımı yasak olduğu için, APP plakası olan araçlar, muayeneden geçmez.

Eğer aracın muayene zamanı geldiyse, APP plaka ile götürülmemesi gerekir. Bu plakanın kullanımı halinde, aracın muayeneden geçmesi söz konusu değildir. Bu yüzden bu konuya dikkat edilmesi tavsiye edilir.

APP Plaka Cezası Ne Kadar?

Yasalar tarafından plakalar ile ilgili kullanım şartları belirlenmiştir. Bunun dışına çıkan sürücülere ceza verilir. Para cezası uygulanır. Trafik kanunu kuralların da bu durum, 505 TL olarak belirlenmiştir.

Cezai işlem uygulandıktan sonra, sürücüye bir süre verilir bu süre 7 gündür. Plaka mutlaka orijinal haline tekrar getirilmelidir. Eğer bu süre zarfında yine sorun yaşanırsa, tekrar bir para cezası uygulanır. Ek olarak da aracın trafiğe çıkması yasaklanır.

Plaka Nereden Bastırılabilir? Plaka Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır?

Mühürlü App plaka cezası var mı?

Mühürlü APP plakaları resmi bir nitelik taşımamakla birlikte bu tür bir plaka kullanmak; cezai yaptırıma neden olabilir. Cemiyet mühürleri; Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na bağlı olan yan kuruluşlar tarafında basılmazlar. Bununla birlikte APP plakanız mühürlü birle olsa para cezası alma olasılığınız bulunacaktır. Bu plakalar yetkilendirilmiş kurumlarca basılmazlar. Mühürler hologram tarzındaki yasal baskılar bu tür plakalarda bulunmuyor. Bu aşamada herhangi bir cezai yaptırıma uğramamak için APP plakası konusunda gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Plaka cezası gündeme geldiği zaman 2270 TL gibi bir para cezası ödemeniz kuvvetle muhtemeldir.

Mühürlü App plaka cezası var mı?

Plakalar Nasıl Olmalıdır?

Plakaların belirli kurallara uygun bir şekilde olması yasal bir gerekliliktir. Bundan dolayı plakada yer alan harflerden rakamlara varıncaya kadar pek çok farklı detaya dikkat etmek gerekiyor. Burada plakada yer alan rakam ve harflerin boyutlarının ve yazı karakterinin de belirli bir prosedüre uygun olması gerekmektedir. Plakada yer alan TR rumuzu beyaz renkte olmalıdır. Bu yazının zeminiyse mavi renkli olmak durumundadır. TR hologramı plakada yer almaktadır. Bir de plakada mutlaka mühür yer almak durumundadır. Bu arada plakada ay yıldızlı hologramın da bulunması gerekmektedir. Son olarak plakadaki yazıların beyaz zemin üzerine siyah renkte olması gerekir. Elbette ki bu durum; özel plakalarda farklılıklar göstermektedir.

Plakalar Nasıl Olmalıdır?

Plaka Nereden Bastırılabilir? Plaka Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır?

Plaka bastıracaksanız bir dilekçe aracılığıyla notere dilekçe vermelisiniz. Noterde yapmanız gereken işlemleri tamamladıktan sonra Şoförler Odası bünyesinde yer alan resmi plaka basım merkezine gitmelisiniz. Burada plakanız basılacaktır. Plaka yenileme işlemi için nüfus cüzdanı, araç ruhsatı ve ruhsat fotokopisiyle birlikte notere gitmelisiniz. Plakanızı yenileyeceğinize dair yazılı talebinizi notere iletmelisiniz. Başvuru işleminin ardında size plaka basım belgesi verilecektir. Bu belgeyle birlikte aracınızın ruhsatını da yanınıza alarak Şoförler odasına gitmeniz gerekir. Burada plakaya ait basım ücretini ödedikten sonra artık plakanızı yenileyebilirsiniz. Bu aşamada evraklarınızın eksiksiz olmasına ve bilgilerinizin de hatasız olduğuna dikkat etmeniz gerekmektedir.

Yorum yapın